| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-09-08 20:01:30
Temat: Ciasto z gruszek i smalcu ?Hi Grupo !
Slyszal ktos o czyms takim ? Mam Niemiaszka co szuka takiego przepisu.
Dokladnie to po niemiecku "Birnenspeckkuchen", wiec moze gruszki slonina ?
Dudus
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-09-08 20:10:44
Temat: Re: Ciasto z gruszek i smalcu ?Dudus Podpiszczaczek napsal(a):
> Slyszal ktos o czyms takim ? Mam Niemiaszka co szuka takiego przepisu.
> Dokladnie to po niemiecku "Birnenspeckkuchen", wiec moze gruszki slonina ?
A moze slowo Birnen wskazuje tylko na ksztalt potrawy. Moze chodzi o
kluski lub knedle nadziewane slonina, w Czechach to nazywamy špekové
knedlíky, patrz http://www.labuznik.com/images/recipes/200204/nr9709
431.jpg
Ludek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-09-08 20:19:40
Temat: Re: Ciasto z gruszek i smalcu ?
"Ludek Vasta" <q...@X...onet.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:edsio5$8qu$1@news.onet.pl...
> Dudus Podpiszczaczek napsal(a):
>> Slyszal ktos o czyms takim ? Mam Niemiaszka co szuka takiego przepisu.
>> Dokladnie to po niemiecku "Birnenspeckkuchen", wiec moze gruszki slonina
>> ?
>
> A moze slowo Birnen wskazuje tylko na ksztalt potrawy. Moze chodzi o
> kluski lub knedle nadziewane slonina, w Czechach to nazywamy špekové
> knedlíky, patrz
> http://www.labuznik.com/images/recipes/200204/nr9709
431.jpg
>
> Ludek
Nie, kuchen to ciasto. Knedle, kluski bylo by inaczej,
Dzieki
Dudus
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-09-09 10:14:54
Temat: Re: Ciasto z gruszek i smalcu ?
Użytkownik "Dudus Podpiszczaczek" <w...@b...org> napisał w wiadomości
news:edsi8a$dsj$1@news01.versatel.de...
> Slyszal ktos o czyms takim ? Mam Niemiaszka co szuka takiego przepisu.
> Dokladnie to po niemiecku "Birnenspeckkuchen",
Znalazłam suflet, był w kategorii "kuchen", wiec to by sie zgadzało:
Birnen-Speck-Auflauf
Zutaten
750 g Birnen; wahlweise
2 l Auflaufform - Inhalt
850 ml Birnen aus der Dose
1 Zitrone; unbehandelt
40 g Zucker
150 g Butter oder Margarine
1 Tl. Salz
3 Eier; Gew. Kl. 3
300 g Mehl
1 Pk. Backpulver
225 g Bacon; (Frühstücksspeck)
3 l Wasser
1 l Sud oder Saft
Birnen waschen, schälen, halbieren und das Kerngehäuse
entfernen.
Zitronenschale abreiben, den Saft auspressen. Wasser,
Zitronensaft und
Zucker aufkochen. Birnen darin 5 bis 8 Minuten bei schwacher
Hitze ziehen
lassen. Herausnehmen und abkühlen lassen. Sud aufbewahren.
Dosenbirnen
abtropfen lassen. Saft auffangen.
Fett, Salz und Zitronenschale schaumig rühren. Eier unterrühren.
Mehl und
Backpulver zufügen. Mit dem Sud oder Saft zu einem glatten Teig
verrühren.
Boden und Rand einer Auflaufform mit Speck auslegen. Scheiben
dabei ca. 3 cm
über den Formrand hängen lassen. Die Hälfte des Teiges in die
Form geben.
Birnen daraufschichten. Rest Teig darüber verstreichen. Speck
zur Mitte hin
über den Teig legen.
Den Auflauf im vorgeheizten Backofen ca. 1 Stunde backen.
Herausnehmen und
sofort servieren. Zu dem Birnenauflauf schmeckt eine fruchtige
Sosse, z.B.
Zitronensosse.
:Pro Person ca. : 710 kcal
:Pro Person ca. : 2980 kJoule
:Zubereitungs-Z.: 1 3/4 Stunden
:E-Herd: Grad : 175
:Gas: Stufe : 2
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-09-09 20:54:25
Temat: Re: Ciasto z gruszek i smalcu ?
"cherokee" <n...@n...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:edu46r$57s$1@inews.gazeta.pl...
>
> Użytkownik "Dudus Podpiszczaczek" <w...@b...org> napisał w
> wiadomości
> news:edsi8a$dsj$1@news01.versatel.de...
>
>> Slyszal ktos o czyms takim ? Mam Niemiaszka co szuka takiego przepisu.
>> Dokladnie to po niemiecku "Birnenspeckkuchen",
>
> Znalazłam suflet, był w kategorii "kuchen", wiec to by sie zgadzało:
>
>
> Birnen-Speck-Auflauf
>
Dzieki, zobaczymy, moze o to chodzilo.
Dudus
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-09-12 21:04:57
Temat: Re: Ciasto z gruszek i smalcu ?
Użytkownik "cherokee" <n...@n...pl> napisał w wiadomości
news:edu46r$57s$1@inews.gazeta.pl...
|
| Użytkownik "Dudus Podpiszczaczek" <w...@b...org> napisał w wiadomości
| news:edsi8a$dsj$1@news01.versatel.de...
|
| > Slyszal ktos o czyms takim ? Mam Niemiaszka co szuka takiego przepisu.
| > Dokladnie to po niemiecku "Birnenspeckkuchen",
|
| Znalazłam suflet, był w kategorii "kuchen", wiec to by sie zgadzało:
|
|
| Birnen-Speck-Auflauf
|
Hejka, a moglabys to dac po polsku ?
Moze byc ciekawe :)
z gory dzieki :)
Barbara
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-09-19 13:53:39
Temat: Re: Ciasto z gruszek i smalcu ?
Użytkownik "Barbara" <b...@o...pl> napisał w wiadomości
news:ee77ec$h9d$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "cherokee" <n...@n...pl> napisał w wiadomości
> news:edu46r$57s$1@inews.gazeta.pl...
> |
> | Użytkownik "Dudus Podpiszczaczek" <w...@b...org> napisał w
wiadomości
> | news:edsi8a$dsj$1@news01.versatel.de...
> |
> | > Slyszal ktos o czyms takim ? Mam Niemiaszka co szuka takiego przepisu.
> | > Dokladnie to po niemiecku "Birnenspeckkuchen",
> |
> | Znalazłam suflet, był w kategorii "kuchen", wiec to by sie zgadzało:
> |
> |
> | Birnen-Speck-Auflauf
> |
>
> Hejka, a moglabys to dac po polsku ?
> Moze byc ciekawe :)
>
> z gory dzieki :)
> Barbara
_________________________
No jakoś nie ma chętnego :(
Lecę na kurs języka...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-09-20 07:31:40
Temat: Re: Ciasto z gruszek i smalcu ?Birnen-Speck-Auflauf (suflet gruszkowo-boczkowy)
Składniki
750 g gruszek; dowolnych
forma do sufletu (zapiekanki) o pojemności 2l
850 ml gruszek w syropie (z puszki)
1 cytryna; niepryskana
40 g cukru
150 g masła lub margaryny
1 łyżeczka soli
3 jajka; waga kl. 3 (proszę tych, którzy mieszkają w Niemczech, o
wyjaśnienie)
300 g mąki
1 paczka proszku do pieczenia
225 g bekonu; (Frühstücksspeck)
3 l wody
1 l Sud oder Saft
Gruszki umyć, obrać, przepołowić i usunąć gniazda nasienne.
Skórkę z cytryny zetrzeć Cytrynę pokroić na plasterki, posolić i
wygnieść sok. Wodę, sok z cytryny i cukier zagotować. Uważnie
dodać gruszki i zostawić na 5 do 8 minut. Wyjąć i ostudzić. Wywar
zachować.
Gruszki z puszki odsączyć. Syrop zachować.
Tłuszcz, sól i plasterki cytryny wymieszać aż do spienienia. Wbić
jajka.
Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać z wywarem i sokiem na
jednolite, gładkie ciasto.
Wnętrze formy wyłożyć boczkiem. Plastry położyć tak, aby
zwisały za brzeg formy ok. 3 cm. Połowę ciasta włożyć do formy.
Gruszki układać warstwami. Pozostałe ciasto rozwałkować. Boczek
zawinąć do środka i przykryć ciastem.
Suflet piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny. Wyjąć i natychmiast
podawać. Suflet gruszkowy jest smaczny z sosami owosowymi, np.
cytrynowym.
:na 1 osobę ok. : 710 kcal (2980 kJ)
:czas przyrządzenia.: 1 3/4 godziny
:temperatura pieczenia : 175°C
:gaz: poziom 2
Przetłumaczyłam z własnej ciekawości, ale myślałam, że
posszukująca zamieści...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-09-20 07:32:52
Temat: Re: Ciasto z gruszek i smalcu ?Birnen-Speck-Auflauf (suflet gruszkowo-boczkowy)
Składniki
750 g gruszek; dowolnych
forma do sufletu (zapiekanki) o pojemności 2l
850 ml gruszek w syropie (z puszki)
1 cytryna; niepryskana
40 g cukru
150 g masła lub margaryny
1 łyżeczka soli
3 jajka; waga kl. 3 (proszę tych, którzy mieszkają w Niemczech, o
wyjaśnienie)
300 g mąki
1 paczka proszku do pieczenia
225 g bekonu; (Frühstücksspeck)
3 l wody
1 l Sud oder Saft
Gruszki umyć, obrać, przepołowić i usunąć gniazda nasienne.
Skórkę z cytryny zetrzeć Cytrynę pokroić na plasterki, posolić i
wygnieść sok. Wodę, sok z cytryny i cukier zagotować. Uważnie
dodać gruszki i zostawić na 5 do 8 minut. Wyjąć i ostudzić. Wywar
zachować.
Gruszki z puszki odsączyć. Syrop zachować.
Tłuszcz, sól i plasterki cytryny wymieszać aż do spienienia. Wbić
jajka.
Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać z wywarem i sokiem na
jednolite, gładkie ciasto.
Wnętrze formy wyłożyć boczkiem. Plastry położyć tak, aby
zwisały za brzeg formy ok. 3 cm. Połowę ciasta włożyć do formy.
Gruszki układać warstwami. Pozostałe ciasto rozwałkować. Boczek
zawinąć do środka i przykryć ciastem.
Suflet piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny. Wyjąć i natychmiast
podawać. Suflet gruszkowy jest smaczny z sosami owosowymi, np.
cytrynowym.
:na 1 osobę ok. : 710 kcal (2980 kJ)
:czas przyrządzenia.: 1 3/4 godziny
:temperatura pieczenia : 175°C
:gaz: poziom 2
Przetłumaczyłam z własnej ciekawości, ale myślałam, że
posszukująca zamieści...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |