Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Zapytanie?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Zapytanie?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 7


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-09-08 09:45:02

Temat: Zapytanie?
Od: "Han" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Jak mam przechowywać trufle..
[Przywiezione wczoraj, i cześć chciałam przechować na inny okres]

Han.........



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-09-08 10:08:12

Temat: Re: Zapytanie?
Od: notujaca <n...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Han napisał(a) 8/09/2006 11:45:

> Jak mam przechowywać trufle..
> [Przywiezione wczoraj, i cześć chciałam przechować na inny okres]

Przypomniała mi się historia, o której czytałam jakiś czas temu - we Francji
wystawiono na licytację gigantyczną truflę, za ktorą jeden z szefów kuchni
zapłacił kupę euro, po czym po paru miesiącach okazało się, że trufla
zepsuła się leżąc w sejfie. Stąd wnoszę że trufle nie bardzo nadają się do
długiego przechowywania...

--
pzdr notująca
krytyk rzeczywistości

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-09-08 10:49:24

Temat: Re: Zapytanie?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"notujaca" <n...@g...pl> wrote in message
news:C1270DAB.A454%notujaca@gazeta.pl...
> Han napisał(a) 8/09/2006 11:45:
>
>> Jak mam przechowywać trufle..
>> [Przywiezione wczoraj, i cześć chciałam przechować na inny okres]
>
> Przypomniała mi się historia, o której czytałam jakiś czas temu - we
> Francji
> wystawiono na licytację gigantyczną truflę, za ktorą jeden z szefów kuchni
> zapłacił kupę euro, po czym po paru miesiącach okazało się, że trufla
> zepsuła się leżąc w sejfie. Stąd wnoszę że trufle nie bardzo nadają się do
> długiego przechowywania...

Nieprawda - moja matka zbierała trufle - rosną także w Polsce i suszyla je.
Nic się nie psuły, pachniały wspaniale.
Ja zbierałem purchawki - te jadalne - suszyłem je, ale mełłem na proszek -
bardzo dobry produkt do robienia sosów.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-09-08 10:55:29

Temat: Re: Zapytanie?
Od: "Han" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "notujaca" <n...@g...pl> napisał w wiadomości
news:C1270DAB.A454%notujaca@gazeta.pl...
> Han napisał(a) 8/09/2006 11:45:
>
> > Jak mam przechowywać trufle..
> > [Przywiezione wczoraj, i cześć chciałam przechować na inny okres]
>
> Przypomniała mi się historia, o której czytałam jakiś czas temu - we
Francji
> wystawiono na licytację gigantyczną truflę, za ktorą jeden z szefów kuchni
> zapłacił kupę euro, po czym po paru miesiącach okazało się, że trufla
> zepsuła się leżąc w sejfie. Stąd wnoszę że trufle nie bardzo nadają się do
> długiego przechowywania...
>
> --
> pzdr notująca
> krytyk rzeczywistości
>
Juz probowałam zamrozic, konserwowac, kisic,
I na nic, wypada na niedziele ich podac..
Han..

Edible, valued highly due to its aroma. ...Tuber aestivum
Vitt;.......SZCZYPTA MYKOGASTRONOMII

Korona z combra zająca podawana na pieczywie ziołowym z truflami w duecie z
foie gras, w aromacie Martella i panierki piernikowej.

Comber z zająca:
Wyluzowany z błon. comber obsmażyć na patelni, ułożyć w warkocz, przełożyć
do rozgrzanego pieca temp. 190oC przez minut. Zafoliować. Na patelnię wlać
gin, redukować, dodać demi glas, liście laurowe i jałowiec rozmaryn. Całość
zaciągnąć masłem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pinoli.
Koronę dekorować świeżymi ziołami.

I super......
Pasztet ziemniaczany z truflami
Składniki:
Ziemniaki - około 0,5 kg
Śmietana dużo% - 0,15
Trufle - 50 g
Jajka - 2-3 szt.
Por - 1 szt.
Pomidor - 2 -3 szt.
Masło - 0,1 kg
Sól, pieprz
Obrane ziemniaki i pokrojone na mniejsze kawałki wrzucić
na masło i przesmażyć dodać posiekaną łupinę z trufli i przesmażyć, całość
podlać niewielką ilością wody i poddusić, dodać przyprawy i gdy woda
odparuje podlać śmietaną, całość zredukować, przestudzić i dodać jajka,
gotową masę przekładać do foremek i zapiekać, zapieczony pasztet układać na
przesmażonym sianku z pora, udekorować delikatnie pomidorkami










› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-09-08 14:51:43

Temat: Re: Zapytanie?
Od: "S.S." <s...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Han napisał(a):
> Użytkownik "notujaca" <n...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:C1270DAB.A454%notujaca@gazeta.pl...
>> Han napisał(a) 8/09/2006 11:45:
>>
>>> Jak mam przechowywać trufle..
>>> [Przywiezione wczoraj, i cześć chciałam przechować na inny okres]
>> Przypomniała mi się historia, o której czytałam jakiś czas temu - we
> Francji
>> wystawiono na licytację gigantyczną truflę, za ktorą jeden z szefów kuchni
>> zapłacił kupę euro, po czym po paru miesiącach okazało się, że trufla
>> zepsuła się leżąc w sejfie. Stąd wnoszę że trufle nie bardzo nadają się do
>> długiego przechowywania...
>>
>> --
>> pzdr notująca
>> krytyk rzeczywistości
>>
> Juz probowałam zamrozic, konserwowac, kisic,
> I na nic, wypada na niedziele ich podac..
> Han..
>
> Edible, valued highly due to its aroma. ...Tuber aestivum
> Vitt;.......SZCZYPTA MYKOGASTRONOMII
>
> Korona z combra zająca podawana na pieczywie ziołowym z truflami w duecie z
> foie gras, w aromacie Martella i panierki piernikowej.
>
> Comber z zająca:
> Wyluzowany z błon. comber obsmażyć na patelni, ułożyć w warkocz, przełożyć
> do rozgrzanego pieca temp. 190oC przez minut. Zafoliować. Na patelnię wlać
> gin, redukować, dodać demi glas, liście laurowe i jałowiec rozmaryn. Całość
> zaciągnąć masłem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pinoli.
> Koronę dekorować świeżymi ziołami.
>
> I super......
> Pasztet ziemniaczany z truflami
> Składniki:
> Ziemniaki - około 0,5 kg
> Śmietana dużo% - 0,15
> Trufle - 50 g
> Jajka - 2-3 szt.
> Por - 1 szt.
> Pomidor - 2 -3 szt.
> Masło - 0,1 kg
> Sól, pieprz
> Obrane ziemniaki i pokrojone na mniejsze kawałki wrzucić
> na masło i przesmażyć dodać posiekaną łupinę z trufli i przesmażyć, całość
> podlać niewielką ilością wody i poddusić, dodać przyprawy i gdy woda
> odparuje podlać śmietaną, całość zredukować, przestudzić i dodać jajka,
> gotową masę przekładać do foremek i zapiekać, zapieczony pasztet układać na
> przesmażonym sianku z pora, udekorować delikatnie pomidorkami
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
Panowie a w jakich lasach te trufle mozna znalezc?Czy to te same grzyby,
ktore we Francji uwazane sa za delicje?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-09-08 15:08:52

Temat: Re: Zapytanie?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"S.S." <s...@p...fm> wrote in message
news:eds00h$o50$1@swiebodzin.swi.vectranet.pl...

> Panowie a w jakich lasach te trufle mozna znalezc?Czy to te same grzyby,
> ktore we Francji uwazane sa za delicje?

Te same.

I żeby uprzedzić napady głupafki u niektórych, zaznaczam, iż nie są to
tęgoskóry.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2006-09-08 15:40:02

Temat: Re: Zapytanie?
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Han" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:edre86$qb4$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Jak mam przechowywać trufle..
> [Przywiezione wczoraj, i cześć chciałam przechować na inny okres]

Ćwierczakiewiczowa podawała przepis, niestety nie mam ksiązki przy sobie...
Może ktoś ma i zacytuje?

DJD


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Zapytanie...
KISIEL Z WINOGRON
GARNKI SPECJALNE
KUCHNIA DUKIELSKA
DYNIA

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »