Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Han" <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Zapytanie?
Date: Fri, 8 Sep 2006 12:55:29 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 63
Message-ID: <edricb$7m5$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <edre86$qb4$1@nemesis.news.tpi.pl> <C1270DAB.A454%notujaca@gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: ena50.internetdsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1157713099 7877 83.15.186.50 (8 Sep 2006 10:58:19 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 8 Sep 2006 10:58:19 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:277494
Ukryj nagłówki
Użytkownik "notujaca" <n...@g...pl> napisał w wiadomości
news:C1270DAB.A454%notujaca@gazeta.pl...
> Han napisał(a) 8/09/2006 11:45:
>
> > Jak mam przechowywać trufle..
> > [Przywiezione wczoraj, i cześć chciałam przechować na inny okres]
>
> Przypomniała mi się historia, o której czytałam jakiś czas temu - we
Francji
> wystawiono na licytację gigantyczną truflę, za ktorą jeden z szefów kuchni
> zapłacił kupę euro, po czym po paru miesiącach okazało się, że trufla
> zepsuła się leżąc w sejfie. Stąd wnoszę że trufle nie bardzo nadają się do
> długiego przechowywania...
>
> --
> pzdr notująca
> krytyk rzeczywistości
>
Juz probowałam zamrozic, konserwowac, kisic,
I na nic, wypada na niedziele ich podac..
Han..
Edible, valued highly due to its aroma. ...Tuber aestivum
Vitt;.......SZCZYPTA MYKOGASTRONOMII
Korona z combra zająca podawana na pieczywie ziołowym z truflami w duecie z
foie gras, w aromacie Martella i panierki piernikowej.
Comber z zająca:
Wyluzowany z błon. comber obsmażyć na patelni, ułożyć w warkocz, przełożyć
do rozgrzanego pieca temp. 190oC przez minut. Zafoliować. Na patelnię wlać
gin, redukować, dodać demi glas, liście laurowe i jałowiec rozmaryn. Całość
zaciągnąć masłem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pinoli.
Koronę dekorować świeżymi ziołami.
I super......
Pasztet ziemniaczany z truflami
Składniki:
Ziemniaki - około 0,5 kg
Śmietana dużo% - 0,15
Trufle - 50 g
Jajka - 2-3 szt.
Por - 1 szt.
Pomidor - 2 -3 szt.
Masło - 0,1 kg
Sól, pieprz
Obrane ziemniaki i pokrojone na mniejsze kawałki wrzucić
na masło i przesmażyć dodać posiekaną łupinę z trufli i przesmażyć, całość
podlać niewielką ilością wody i poddusić, dodać przyprawy i gdy woda
odparuje podlać śmietaną, całość zredukować, przestudzić i dodać jajka,
gotową masę przekładać do foremek i zapiekać, zapieczony pasztet układać na
przesmażonym sianku z pora, udekorować delikatnie pomidorkami
|