Data: 2006-09-08 14:51:43
Temat: Re: Zapytanie?
Od: "S.S." <s...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
Han napisał(a):
> Użytkownik "notujaca" <n...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:C1270DAB.A454%notujaca@gazeta.pl...
>> Han napisał(a) 8/09/2006 11:45:
>>
>>> Jak mam przechowywać trufle..
>>> [Przywiezione wczoraj, i cześć chciałam przechować na inny okres]
>> Przypomniała mi się historia, o której czytałam jakiś czas temu - we
> Francji
>> wystawiono na licytację gigantyczną truflę, za ktorą jeden z szefów kuchni
>> zapłacił kupę euro, po czym po paru miesiącach okazało się, że trufla
>> zepsuła się leżąc w sejfie. Stąd wnoszę że trufle nie bardzo nadają się do
>> długiego przechowywania...
>>
>> --
>> pzdr notująca
>> krytyk rzeczywistości
>>
> Juz probowałam zamrozic, konserwowac, kisic,
> I na nic, wypada na niedziele ich podac..
> Han..
>
> Edible, valued highly due to its aroma. ...Tuber aestivum
> Vitt;.......SZCZYPTA MYKOGASTRONOMII
>
> Korona z combra zająca podawana na pieczywie ziołowym z truflami w duecie z
> foie gras, w aromacie Martella i panierki piernikowej.
>
> Comber z zająca:
> Wyluzowany z błon. comber obsmażyć na patelni, ułożyć w warkocz, przełożyć
> do rozgrzanego pieca temp. 190oC przez minut. Zafoliować. Na patelnię wlać
> gin, redukować, dodać demi glas, liście laurowe i jałowiec rozmaryn. Całość
> zaciągnąć masłem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pinoli.
> Koronę dekorować świeżymi ziołami.
>
> I super......
> Pasztet ziemniaczany z truflami
> Składniki:
> Ziemniaki - około 0,5 kg
> Śmietana dużo% - 0,15
> Trufle - 50 g
> Jajka - 2-3 szt.
> Por - 1 szt.
> Pomidor - 2 -3 szt.
> Masło - 0,1 kg
> Sól, pieprz
> Obrane ziemniaki i pokrojone na mniejsze kawałki wrzucić
> na masło i przesmażyć dodać posiekaną łupinę z trufli i przesmażyć, całość
> podlać niewielką ilością wody i poddusić, dodać przyprawy i gdy woda
> odparuje podlać śmietaną, całość zredukować, przestudzić i dodać jajka,
> gotową masę przekładać do foremek i zapiekać, zapieczony pasztet układać na
> przesmażonym sianku z pora, udekorować delikatnie pomidorkami
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
Panowie a w jakich lasach te trufle mozna znalezc?Czy to te same grzyby,
ktore we Francji uwazane sa za delicje?
|