Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.g
ermany.com!postnews.google.com!m73g2000cwd.googlegroups.com!not-for-mail
From: "Goska" <m...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ciasto z gruszek i smalcu ?
Date: 20 Sep 2006 00:32:52 -0700
Organization: http://groups.google.com
Lines: 45
Message-ID: <1...@m...googlegroups.com>
References: <edsi8a$dsj$1@news01.versatel.de><edu46r$57s$1@inews.gazeta.pl>
<ee77ec$h9d$1@news.onet.pl> <eeou99$47j$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 80.54.44.200
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1158737578 7751 127.0.0.1 (20 Sep 2006 07:32:58 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Wed, 20 Sep 2006 07:32:58 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <eeou99$47j$1@atlantis.news.tpi.pl>
User-Agent: G2/1.0
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.0; MyIE2;
0EDCE938-4A32-732F-D58A-B8550324B2D9),gzip(gfe),gzip(gfe)
X-HTTP-Via: 1.1 VENUS
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: m73g2000cwd.googlegroups.com; posting-host=80.54.44.200;
posting-account=8kxDsA0AAADKK8LzdS6BiE_e1SJJJmbk
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:278415
Ukryj nagłówki
Birnen-Speck-Auflauf (suflet gruszkowo-boczkowy)
Składniki
750 g gruszek; dowolnych
forma do sufletu (zapiekanki) o pojemności 2l
850 ml gruszek w syropie (z puszki)
1 cytryna; niepryskana
40 g cukru
150 g masła lub margaryny
1 łyżeczka soli
3 jajka; waga kl. 3 (proszę tych, którzy mieszkają w Niemczech, o
wyjaśnienie)
300 g mąki
1 paczka proszku do pieczenia
225 g bekonu; (Frühstücksspeck)
3 l wody
1 l Sud oder Saft
Gruszki umyć, obrać, przepołowić i usunąć gniazda nasienne.
Skórkę z cytryny zetrzeć Cytrynę pokroić na plasterki, posolić i
wygnieść sok. Wodę, sok z cytryny i cukier zagotować. Uważnie
dodać gruszki i zostawić na 5 do 8 minut. Wyjąć i ostudzić. Wywar
zachować.
Gruszki z puszki odsączyć. Syrop zachować.
Tłuszcz, sól i plasterki cytryny wymieszać aż do spienienia. Wbić
jajka.
Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać z wywarem i sokiem na
jednolite, gładkie ciasto.
Wnętrze formy wyłożyć boczkiem. Plastry położyć tak, aby
zwisały za brzeg formy ok. 3 cm. Połowę ciasta włożyć do formy.
Gruszki układać warstwami. Pozostałe ciasto rozwałkować. Boczek
zawinąć do środka i przykryć ciastem.
Suflet piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny. Wyjąć i natychmiast
podawać. Suflet gruszkowy jest smaczny z sosami owosowymi, np.
cytrynowym.
:na 1 osobę ok. : 710 kcal (2980 kJ)
:czas przyrządzenia.: 1 3/4 godziny
:temperatura pieczenia : 175°C
:gaz: poziom 2
Przetłumaczyłam z własnej ciekawości, ale myślałam, że
posszukująca zamieści...
|