Data: 2006-09-20 07:32:52
Temat: Re: Ciasto z gruszek i smalcu ?
Od: "Goska" <m...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Birnen-Speck-Auflauf (suflet gruszkowo-boczkowy)
Składniki
750 g gruszek; dowolnych
forma do sufletu (zapiekanki) o pojemności 2l
850 ml gruszek w syropie (z puszki)
1 cytryna; niepryskana
40 g cukru
150 g masła lub margaryny
1 łyżeczka soli
3 jajka; waga kl. 3 (proszę tych, którzy mieszkają w Niemczech, o
wyjaśnienie)
300 g mąki
1 paczka proszku do pieczenia
225 g bekonu; (Frühstücksspeck)
3 l wody
1 l Sud oder Saft
Gruszki umyć, obrać, przepołowić i usunąć gniazda nasienne.
Skórkę z cytryny zetrzeć Cytrynę pokroić na plasterki, posolić i
wygnieść sok. Wodę, sok z cytryny i cukier zagotować. Uważnie
dodać gruszki i zostawić na 5 do 8 minut. Wyjąć i ostudzić. Wywar
zachować.
Gruszki z puszki odsączyć. Syrop zachować.
Tłuszcz, sól i plasterki cytryny wymieszać aż do spienienia. Wbić
jajka.
Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać z wywarem i sokiem na
jednolite, gładkie ciasto.
Wnętrze formy wyłożyć boczkiem. Plastry położyć tak, aby
zwisały za brzeg formy ok. 3 cm. Połowę ciasta włożyć do formy.
Gruszki układać warstwami. Pozostałe ciasto rozwałkować. Boczek
zawinąć do środka i przykryć ciastem.
Suflet piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny. Wyjąć i natychmiast
podawać. Suflet gruszkowy jest smaczny z sosami owosowymi, np.
cytrynowym.
:na 1 osobę ok. : 710 kcal (2980 kJ)
:czas przyrządzenia.: 1 3/4 godziny
:temperatura pieczenia : 175°C
:gaz: poziom 2
Przetłumaczyłam z własnej ciekawości, ale myślałam, że
posszukująca zamieści...
|