Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!poznan.rmf.pl!fargo.
cgs.poznan.pl!news.internetia.pl!news.nask.pl!uw.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.k.
pl!news.biskupin.wroc.pl!not-for-mail
From: "Vicky S." <v...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Ciasto z kwaśnego mleka
Date: Thu, 4 Jul 2002 18:15:19 +0200
Organization: Siec Komputerowa Biskupin -- http://www.biskupin.wroc.pl
Lines: 36
Message-ID: <ag1ssk$gco$7@opat.biskupin.wroc.pl>
Reply-To: "Vicky S." <v...@p...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 10.6.18.100
X-Trace: opat.biskupin.wroc.pl 1025799892 16792 10.6.18.100 (4 Jul 2002 16:24:52 GMT)
X-Complaints-To: a...@b...wroc.pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 4 Jul 2002 16:24:52 +0000 (UTC)
X-Notice3: Wiadomosc zostala wyslana przy uzyciu serwera news Sieci Komputerowej
Biskupin
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:115096
Ukryj nagłówki
Witajcie
Nie pamiętam czy już kiedyś podawałam ten super prosty przepisik, ale
podaję, bo właśnie u mnie w kuchni studzi się blacha ciasta. :-))))
Ciasto z kwaśnego mleka
3 szklanki mąki
1 i 1/2 szklanki cukru
1/2 kostki margaryny
2 łyżki kakao (płaskie)
2 łyżeczki sody oczyszczonej (albo proszku do pieczenia)
1/2 litra kwaśnego mleka (albo maślanki)
2 łyżeczki cynamonu
Margarynę roztopić i ostudzić. Składniki wymieszać bardzo dokładnie. Masa
jest gotowa gdy pojawiają się na niej bąbelki powietrza. Masę wlać do formy
wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec 30-40 minut w
temperaturze 200-250 st. C.
Uwagi. Ciasto jest pyszne z malinami na wierzchu. Albo z wiórkami kokosowymi
dodanymi do masy. Jeśli ktoś nie lubi cynamonu można obejść się bez tego
składnika. Choć wiem, że cynamon dodaje ciastu aromatu i smakuje lepiej.
Niestety mój Pan i Władca ;-) nie lubi cynamonu więc oszczędziłam mu tych
katuszy ;-))) Natomiast dzisiejsze wydanie ciasta jest z wiórkami
kokosowymi.
Ciasto robi się naprawdę bardzo szybko - sipu wszystko do gara wymiksować i
na blachę.(o wymiarach ok. 20x40cm)
Polecam i smacznego!!!
Vicky S.
Szykująca się na dwa miesiące rozłąki z netem i grupami :-((
|