Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.p
l!niusy.onet.pl
From: a...@p...onet.pl
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Ciasto z wisniami - przypomnienie (P)
Date: 12 Jun 2003 11:21:46 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 45
Message-ID: <5...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1055409706 12996 192.168.240.245 (12 Jun 2003 09:21:46 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 12 Jun 2003 09:21:46 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 217.97.59.131, 213.180.130.12
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.5; Windows 98; Win 9x 4.90)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:159685
Ukryj nagłówki
Witajcie!
Zostalo mi jeszcze sporo zamrozonych wisni (wypestkowanych) z ubieglego roku.
Aby oproznic zamrazalnik przed nadejsciem sezonu, postanowilam upiec jedno z
moich ulubionych ciast, wg przepisu Magdaleny W. Bardzo smaczne ciasto,
wiekszosc zniknela przed ostygnieciem.
A oto link: http://minilien.com/?vmrtWmjZ0b
Dla wygody wklejam przepis.
cytuje:
Placek z wisniami.
Sa juz do kupienia mrozone i wypestkowane wisnie (Hortex),
dlatego mozna robic to ciasto nawet w zimie.
Kruche ciasto: 25 deko maki, 12 deko tluszczu (margaryna/ maslo)
10 dkg cukru, 1 cale jajko. Szybko zagniatamy i chowamy do
lodowki.
1 kilogram wisni - oczywiscie bez pestek - wrzucamy do pol
szklanki wrzatku oslodzonego 4 lyzkami cukru. Zagotowujemy raz,
jezeli "sosu" jest sporo, trzeba niestety odcedzic.
Kruchym ciastem wylepiamy tortownice, formujac wysoki brzeg -
jakies 3-4 cm. Pieczemy na jasno-zloty kolor. Zeby sie nie
polamal brzeg, mozna ciasto wylozyc folia alu i wysypac na nia
duza fasolke albo male kamyki (jak ktos ma).
W trakcie pieczenia spodu robimy ciasto biszkoptowe: 3 jajka
ubijamy na puch z 8 deko cukru. Najlepiej w kapieli wodnej,
bedzie szybciej i latwiej. Gdy masa zrobi sie sztywna, dodajemy 2
lyzki maki i 1/4 lyzeczki cynamonu.
Spod wysypujemy cieniutka warstwa tartej bulki, ukladamy na nim
wisnie. Zalewamy ciastem biszkoptowym i pieczemy okolo 20 minut.
Zanim calkiem wystygnie, mozna jeszcze posypac cukrem pudrem.
koniec cytatu
Nie zalecam zastapienia wisni truskawkami, poniewaz zawieraja zbyt duzo wody i
ciasto moze wyjsc "ciapowate" ;)
Pozdrawiam i zycze smacznego,
Ania
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|