Strona główna Grupy pl.misc.dieta Ciekawy tekst o lkarnitynie i diecie wysokotłuszczowej i .... (długie)

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ciekawy tekst o lkarnitynie i diecie wysokotłuszczowej i .... (długie)

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 6


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-05-08 12:38:18

Temat: Ciekawy tekst o lkarnitynie i diecie wysokotłuszczowej i .... (długie)
Od: "Jan Werbiński" <j...@h...com> szukaj wiadomości tego autora

W skrócie mówiąc l-karnityna to nic nie warty, drogi shit a dłużej stosowana
dieta wysokotłuszczowa nie jest taka zdrowa, a już na pewno nie zwiększa
energii.

----- Original Message -----
From: "Szczesiu" <s...@p...pl>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Sent: Wednesday, May 08, 2002 10:31 AM
Subject: Re: L-karnityna i odchudzanie


> Proszę bardzo:
>
> Tłuszcz jako źródło energii
> W porównaniu z ograniczonymi zasobami węglowodanów ustrój dysponuje
obfitymi
> zapasami tłuszczu. U zdrowej, nie uprawiającej sportu osoby w tłuszczu
> ustrojowym, a przede wszystkim w adipocytach obwodowych, zmagazynowane
jest
> 70-100 tys. kcal. Nawet intensywnie trenujący sportowcy o niewielkiej
ilości
> tkanki tłuszczowej mają zapasy tłuszczu znacznie przekraczające potrzeby
> związane z uprawianiem sportu. Choć większość tłuszczu znajduje się w
tkance
> tłuszczowej, u osób uprawiających sporty wytrzymałościowe niewielka, lecz
> fizjologicznie istotna ilość triglicerydów zawarta jest w komórkach
> mięśniowych. Aktywna masa mięśniowa może zawierać do 300 g tłuszczu, z
czego
> większość znajduje się w miocytach w postaci kropelek tłuszczu.
> W magazynowaniu energii przewaga tłuszczu nad węglowodanami wynika z jego
> większej wydajności energetycznej przy stosunkowo mniejszej masie.
> Cząsteczka kwasów tłuszczowych dostarcza więcej trójfosforanu adenozyny
> (ATP) niż cząsteczka glukozy Wytworzenie ekwiwalentnej ilości ATP na
drodze
> całkowitego utlenienia kwasów tłuszczowych wymaga jednak więcej tlenu niż
> spalanie węglowodanów.
>
> Intensywne ćwiczenia a wykorzystanie substratów energetycznych
> Stosunkowy udział tłuszczu i węglowodanów w wytwarzaniu energii zależy od
> intensywności wysiłku. Mało intensywne rodzaje aktywności, np. chodzenie,
> silnie pobudzają lipolizę w obwodowych komórkach tłuszczowych, natomiast
> triglicerydy zgromadzone w mięśniach mają niewielki udział w całkowitym
> wydatku energetycznym lub nie uczestniczą w nim wcale.[1] Małe jest
również
> zużycie węglowodanów: zapotrzebowanie na węglowodany zaspokaja głównie
> glukoza we krwi, natomiast zapasy glikogenu w mięśniach pozostają
> nienaruszone w ogóle lub tylko w niewielkiej części (patrz wykres).
> Najwięcej kwasów tłuszczowych pojawia się w osoczu podczas mało
intensywnych
> wysiłków (25-30% VO2max), w miarę intensyfikacji wysiłku ich ilość maleje.
>
> Utlenianie tłuszczu jest natomiast najbardziej nasilone podczas aktywności
> umiarkowanej, np. podczas swobodnego biegu (65% VO2max). Przy takiej
> intensywności wysiłku wolne kwasy tłuszczowe w surowicy i triglicerydy w
> tkance mięśniowej w równym stopniu przyczyniają się do całkowitego
> utleniania tłuszczów W czasie bardzo intensywnego wysiłku (85% VO2max)
> całkowite utlenianie tłuszczu słabnie głównie dlatego, że kwasy tłuszczowe
> przestają pojawiać się w osoczu. Intensyfikacji wysiłku z 65% do 85%
VO2max
> nie towarzyszy zwiększenie lipolizy triglicerydów zgromadzonych w
mięśniach.
> Nie dotyczy to osób uprawiających sport rekreacyjnie, ponieważ większość z
> nich nie jest w stanie ćwiczyć intensywnie dłużej niż 10-15 minut:
> akumulacja dużych ilości kwasu mlekowego w pracujących mięśniach i we krwi
> (ponad 10 mmol) jest przyczyną uczucia dyskomfortu, które sprawia, że
> zaprzestają ćwiczeń.
>
> Przedłużanie się mało intensywnego wysiłku ponad 90 minut nie powoduje
> istotnych zmian udziału substratów energetycznych w stosunku do pierwszych
> 20-30 minut. Podobnie jest w przypadku wysiłku umiarkowanie intensywnego
> (65% VO2max): po dwóch godzinach biegania lub jazdy na rowerze całkowity
> udział spalanych tłuszczów lub węglowodanów jest podobny jak podczas
> pierwszych 30 minut. Na tym poziomie aktywności dochodzi jednak do
> postępującej mobilizacji kwasów tłuszczowych z obwodowych adipocytów do
> osocza.[1] Tak więc gdy umiarkowanie intensywny wysiłek trwa dłużej niż 90
> minut, udział substratów pochodzących z tkanki mięśniowej (triglicerydów i
> glikogenu) w całkowitym wydatku energetycznym prawdopodobnie maleje.
>
> Metody żywienia, które zmieniają metabolizm
> Endogenne rezerwy węglowodanów są ograniczone, a zużycie glikogenu
> wątrobowego i mięśniowego podczas wysiłków wytrzymałościowych i wielu gier
> zespołowych często zbiega się w czasie z wystąpieniem uczucia zmęczenia.
[2]
> Działania nasilające utlenianie tłuszczów i sprzyjające zachowaniu zapasów
> węglowodanów mogą więc poprawiać wydolność wysiłkową. Osiągnięciu tego
celu
> służą zarówno treningi wytrzymałościowe, jak i metody żywienia.
>
> Wpływ treningu wytrzymałościowego na przemianę tłuszczową jest dobrze
> udowodniony: nasila całkowite utlenianie kwasów tłuszczowych zwiększając
> zawartość triglicerydów w mięśniach i maksymalne uwalnianie kwasów
> tłuszczowych. Procesy te pozwalają zachować zapasy węglowodanów i wydłużyć
> intensywny wysiłek.
>
> W zakresie metod żywienia badano możliwości zwiększenia utylizacji
tłuszczów
> za pomocą wielu tzw środków ergogenicznych. Należą do nich kofeina,
> L-karnityna, triglicerydy o pośredniej długości łańcucha węglowego;
podobną
> rolę pełnią diety bogatotłuszczowe i ubogowęglowodanowe.
>
> Kofeina
> Wykorzystanie kofeiny jako potencjalnego środka ergogenicznego nie jest
> sprawą nową; Komisja Lekarska Międzynarodowego Komitetu Olimpijskiego
(IOC)
> pierwszy zakaz stosowania kofeiny wydała w 1962 r., po dziesięciu latach
> anulowała go, a niedawno ponownie zaliczyła kofeinę do substancji
> niedozwolonych (stężenie kofeiny w moczu nie może przekraczać 12 mg/1).
> Większość sportowców spożywa kofeinę w postaci mocnej czarnej kawy inni
> przyjmują zawierające kofeinę leki przeciwdziałające uczuciu senności,
które
> można kupić bez recepty.
>
> Przyjęta doustnie kofeina prawie całkowicie się wchłania. Szczyt stężenia
w
> osoczu występuje zwykle w 45-60 min. po przyjęciu pojedynczej dawki 250
mg,
> acz obserwuje się różnice międzyosobnicze. Jest bardzo mało prawdopodobne,
> aby stężenie kofeiny w moczu osoby pozostającej na zwykłej diecie
> przekroczyło stężenie dozwolone przez IOC.
>
> Kofeina wpływa na czynność prawie wszystkich układów ustroju, przy czym
> najpowszechniej znane jest jej działanie na ośrodkowy układ nerwowy. Jest
> środkiem pobudzającym, który zwiększa ożywienie, zmniejsza uczucie
zmęczenia
> podczas ćwiczeń fizycznych i skraca czas reakcji. W dużych dawkach (ponad
15
> mg/kg masy ciała) kofcina może spowodować bradykardię, wzrost ciśnienia
> tętniczego, nerwowość, rozdrażnienie, bezsenność i zaburzenia ze strony
> układu pokarmowego.[3]
>
> W pierwszym badaniu nad kofeiną jako środkiem ergogennym [4] stwierdzono,
że
> przyjęta w pojedynczej dawce 5 mg/kg m.c. na 60 minut przed wysiłkiem
> fizycznym o 20% wydłuża czas intensywnej jazdy na rowerze (80% VO2max) bez
> uczucia zmęczenia.[4] W innych badaniach laboratoryjnych [5] i klinicznych
> [6] potwierdzo no korzystny wpływ kofeiny na wyniki ćwiczeń
> wytrzymałościowych. Postulowano, że do poprawy wydolności fizycznej
dochodzi
> za sprawą wzrostu stężenia wolnych kwasów tłuszczowych w krążeniu,
> nasilonego utleniania kwasów tłuszczowych i mniejszego wykorzystania
> węglowodanów podczas wysiłku fizycznego.
>
> Dowodów na działanie oszczędzające węglowodany - najbardziej widoczne na
> początku wysiłku - dostarczało każde badanie, w którym określano zawartość
> glikogenu w mięśniach po spożyciu kofeiny. [7,8] Naukowcy są zdania, że
> kofeina ma korzystny wpływ na przemianę tłuszczową i że spożyta w
dozwolonej
> ilości może poprawić wyniki nieprzerwanych umiarkowanie intensywnych
ćwiczeń
> (wysiłek submaksymalny trwający ponad 15 min.). [3] Wykazano również, że
> kofeina (150-250 mg) w porównaniu z placebo poprawia wyniki 5-minutowego
> biegu i jazdy na rowerze u umiarkowanie i dobrze wytrenowanych sportowców
w
> warunkach bliskich lub równych VO2max.[3] Nic ma natomiast wpływu
> ergogennego na maksymalne wysiłki anaerobowe (np. bieg krótkodystansowy),
> które trwają krócej niż 30 s, ani na wysiłki maksymalne prowadzące do
> wyczerpania.[9]
>
> Suplementacja L-karnityny
> Karnityna odgrywa istotną rolę w metabolizmie kwasów tłuszczowych,
> przenosząc je z cytozolu do macierzy mitochondrialnej, gdzie przechodzą
> beta-oksydację. We wszystkich tkankach utlenianie długołańcuchowych kwasów
> tłuszczowych zależy od karnityny dlatego uwarunkowany dziedzicznie lub
> nabyty niedobór karnityny prowadzi do akumulacji triglicerydów w mięśniach
> szkieletowych, upośledza wykorzystanie kwasów tłuszczowych i zmniejsza
> wydolność wysiłkową. Zaburzeniom tym można na ogół przeciwdziałać stosując
> suplementację karnityny. [10]
>
> Przypuszczano, że u zdrowych ludzi suplementacja karnityny zwiększa
> transport kwasów tłuszczowych do mitochondriów i nasila zachodzące potem
> utlenianie. Gdyby to była prawda, suplementacja byłaby szczególnie
korzystna
> dla uprawiających sport wytrzymałościowy i dla osób pragnących schudnąć.
>
> Zawartość karnityny w ustroju zdrowej osoby dorosłej ważącej 70 kg wynosi
> około 100 mmol, z czego ponad 98% znajduje się w mięśniach szkie1etowych i
w
> mięśniu sercowym, 1,6% w wątrobie i nerkach, a tylko 0,4% w płynie
> zewnątrzkomórkowym.[11] Ponad 50% dziennego zapotrzebowania na karnitynę
> pochodzi z mięsa, drobiu, ryb i niektórych innych produktów spożywczych,
> pozostała jej część powstaje na drodze endogennej biosyntezy z metioniny i
> lizyny W moczu dobowym wydala się zwykle mnicj niż 2% karnityny zawartej w
> ustroju.
>
> Wpływ karnityny na metabolizm i wydolność fizyczną osób umiarkowanie
> sprawnych [12,13] i wytrenowanych sportowców [14,15] oceniano w wielu
dobrze
> kontrolowanych badaniach. W badaniach tych stosowano dawki dobowe 2-6 g, a
> czas suplementacji wynosił od 5 dni do 4 tygodni. Wyniki tych i wielu
innych
> obserwacji [16] przekonują o braku wpływu suplementacji karnityny na
> wykorzystanie surowców energetycznych w spoczynku i podczas wysiłku
> fizycznego. [12,14]
>
> Suplementacja karnityny nie wpływa na przemianę tłuszczów podczas wysiłku,
> nic więc dziwnego, że nie zmienia się również wykorzystanie zawartego w
> mięśniach glikogenu.[l5] Nie zmniejsza się metabolizm mleczanów, [14] nie
> zmienia się też pH krwi podczas submaksymalnego [15] i maksymalnego [14]
> wysiłku fizycznego. Nawet gdy dostępność węglowodanów przed wysiłkiem
> została zmniejszona przez zubożenie zasobów glikogenu w mięśniach,
> suplementacja karnityny nadal nie zmieniała metabolizmu związków
> tłuszczowych podczas wysiłku submaksymalnego.[17]
>
> Wiedza o roli karnityny w przemianach kwasów tłuszczowych uzasadniała
próby
> wykorzystania jej jako substancji sprzyjającej eliminacji tłuszczów. Jest
> oferowana osobom uprawiającym sporty wymagające regulacji lub utrzymywania
> niskiej masy ciała (zapasy, wioślarstwo, gimnastyka, kulturystyka). Zadne
> dowody naukowe nie wskazują jednak, aby zwiększała ona utlenianie kwasów
> tłuszczowych, wspomagała utratę nadmiarowej tkanki tłuszczowej lub
pomagała
> sportowcom trzymać wagę.
>
> W wielu badaniach stwierdzono, że zarówno mało intensywnemu, jak i bardzo
> intensywnemu wysiłkowi fizycznemu nie towarzyszy utrata karnityny z mięśni
> szkieletowych.[16] Wyniki te sugerują, że trening nie powoduje istotnego
> obniżenia jej poziomu w tkance mięśniowej u zdrowych sportowców
> pozostających na zwykłej diecie. Przyjmowanie bardzo dużych dawek
karnityny
> powoduje zaledwie 1-2-procentowe zwiększenie jej stężenia w mięśniach.[l8]
> Nie ma więc powodu, aby umiarkowanie lub intensywnie trenujący sportowcy
> stosowali suplementację karnityny.
>
> Triglicerydy o pośredniej długości łańcucha węglowego
> Triglicerydy o pośredniej długości łańcucha zbudowane są z kwasów
> tłuszczowych o 6-10-atomowym łańcuchu węgla. Zwykła dieta nie zawiera
> istotnej ilości triglicerydów o pośredniej długości łańcucha węglowego. W
> porównaniu z długołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi triglicerydy o
> pośredniej długości łańcucha węgla gdy spożywane są wraz z węglowodanami -
> szybciej opuszczają żołądek i są wchłaniane prawie tak szybko jak glukoza.
Z
> tego powodu ostatnio zainteresowano się potencjalnie ergogennym wpływem
> roztworów triglicerydów o pośredniej długości łańcucha węglowego na
> wytrzymałość zawodników.
>
> Naukowcy, którzy pierwsi porównywali skutki spożywania triglicerydów o
> pośredniej długości łańcucha węglowego i glukozy podczas wysiłku
fizycznego
> (2 godziny jazdy na rowerze przy 65% VO2max) stwierdzili, że mają one
> podobny udział w całkowitym wydatku energetycznym.[19] W późniejszym
badaniu
> [20] dobrze wytrenowanym kolarzom wykonującym 3-godzinny umiarkowanie
> intensywny wysiłek fizyczny (57% VO2max) podawano węglowodany razem z
> triglicerydami o pośredniej długości łańcucha węglowego. Około 70%
> triglicerydów spożytych łącznie z węglowodanami uległo utlenieniu,
natomiast
> gdy nie podawano równocześnie węglowodanów - tylko 30%. Pod koniec wysiłku
> prędkość spalania triglicerydów o pośredniej długości łańcucha zbliżyła
się
> do prędkości, z jaką były one spożywane. Nawet wówczas maksymalny udział
> spożytych triglicerydów o pośredniej długości łańcucha węglowego w
> całkowitym wydatku energetycznym wyniósł tylko 7%.
>
> W innym badaniu [2l] ci sami naukowcy określali wpływ spożywania
> triglicerydów o pośredniej długości łańcucha na wykorzystanie zawartego w
> mięśniach glikogenu podczas 180-minutowej umiarkowanie intensywnej jazdy
na
> rowerze. Spożycie triglicerydów o pośredniej długości łańcucha (10 g/h)
nie
> miało wpływu na nasilenie całkowitego spalania węglowodanów ani na
> wykorzystanie glikogenu. Nawet gdy wysiłek rozpoczynały osoby z obniżoną
> zawartością glikogenu w mięśniach, spożycie triglicerydów o pośredniej
> długości łańcucha węglowego nie miało wpływu na wykorzystanie
> węglowodanów.[21]
>
> Dotychczas tylko w jednym badaniu wykazano korzystny wpływ triglicerydów o
> pośredniej długości łańcucha na wyniki sportowe.[22] Po dwugodzinnym
> umiarkowanym wysiłku fizycznym badani rozpoczęli jazdę rowerem na czas na
> dystansie 40 km. Stwierdzono, że duże dawki (około 30 g/h) triglicerydów o
> pośredniej długości łańcucha w roztworze węglowodanów poprawiają wyniki o
> 2,5% w porównaniu z samym roztworem węglowodanów. [22] Obserwowaną poprawę
> wyników autorzy pracy wiązali ze zwiększeniem dawki triglicerydów o
> pośredniej długości łańcucha w stosunku do badań poprzednich. Większa
dawka
> spowodowała wzrost stężenia kwasów tłuszczowych we krwi i przypuszczalnie
> również nasilenie ich utleniania. Badanie to stanowi jednak wyjątek.
> Spożycie większych ilości tych triglicerydów (30 g/h) może być u wielu
> sportowców przyczyną zaburzeń żołądkowo jelitowych, co prawdopodobnie
> miałoby negatywny wpływ na wyniki.
>
> Dieta bogatotłuszczowa
> Zmiana diety na 24-48 godzin przed wysiłkiem jest dobrze znaną, skuteczną
> metodą modyfikacji wykorzystania substratów i poprawy wyników.[2]
Stosowanie
> przez 1-3 dni diety bogatotłuszczowej (w której ponad 60% przyjętej
energii
> pochodzi z tłuszczów) i ubogowęglowodanowej (w której węglowodany
> dostarczają poniżej 15% energii) prowadzi do istotnej redukcji zawartości
> glikogenu w mięśniach podczas spoczynku, powoduje przesunięcie metabolizmu
w
> kierunku utleniania związków tłuszczowych i upośledza wydolność przy
> wykonywaniu wysiłków submaksymalnych.[23]
>
> Z drugiej strony są też dowody, że dłuższe (5-7 dni) stosowanie diety
> bogatotłuszczowej może spowodować adaptację, która przestroi pracująry
> mięsień, zwiększając jego zdolność spalania kwasów tłuszczowych.[24]
>
> W najczęściej cytowanym badaniu,[25] którego wyniki przemawiały na korzyść
> diety bogatotłuszczowej, porównywano wpływ 28-dniowego stosowania takiej
> diety (85% energii pochodzącej z tłuszczów) z niskokaloryczną dietą
> bogatowęglowodanową (66% energii pochodzącej z węglowodanów) na czas
trwania
> wysiłku submaksymalnego (jazda na rowerze) do wyczerpania. Choć stosowanie
> diety bogatotłuszczowej prowadziło do zmniejszenia zawartości glikogenu w
> mięśniach o 47% (143 mmol/kg masy mięśnia przy diecie bogatowęglowodanowej
> wobec 76 mmol/kg masy mięśnia przy diecie bogatotłuszczowej), u pięciu
> badanych osób nie wykazano istotnych różnic średniego czasu trwania
wysiłku
> (147 minut w przypadku diety bogatej w węglowodany, 151 minut w przypadku
> diety bogatotłuszczowej). Uzyskane wyniki należy jednak interpretować z
> ostrożnością, ponieważ czas jazdy jednej z osób wydłużył się prawie o 60%,
> gdy stosowała ona dietę bogatotłuszczową, co negatywnie rzutuje na
> miarodajność wartości średniej.
>
> Prawdopodobnie najdłuższą obserwację znaczenia diety ograniczającej
spożycie
> węglowodanów prowadzono w badaniu,[26] w którym dwie grupy po 10 osób nie
> uprawiających sportu wzięły udział w 7-tygodniowym programie
> wytrzymałościowym, przy czy jedni byli na diecie bogatotłuszczowej (62%
> energii), drudzy bogatowęglowodanowej (65% energii). Po stosowaniu diety
> bogatej w węglowodany czas jazdy na rowerze do wyczerpania (70% VO2max)
> uległ wydłużeniu o 191%, a po diecie bogatotłuszczowej tylko o 68%. Aby
> określić odwracalność pogarszania się wyników w grupie osób stosujących
> dietę bogatotłuszczową, podczas ósmego tygodnia podano im dietę bogatą w
> węglowodany, a następnie powtórzono test. Nawet po tygodniu spożywania
> węglowodanów średni czas wykonywania ćwiczenia poprawił się tylko o 12
> minut, co doprowadziło do konkluzji, że "stosowanie diety
bogatotłuszczowej
> podczas treningu nie zwiększa sprawności fizycznej".[26]
>
> Niedawno wysunięto propozycję stosowania "periodyzacji żywieniowej" u osób
> uprawiających trening wytrzymałościowy. Przez większą część roku sportowcy
> trenują pozostając na diecie bogatej w węglowodany, aby na pierwsze 2-3
dni
> tygodnia poprzedzającego wydarzenie sportowe przejść na dietę
> bogatotłuszczową, a 48 h przed zawodami znów na wysokowęglowodanową. [27]
> Taka periodyzacja pozwoliłaby osobom uprawiającym sport wytrzymałościowy
na
> intensywny trening przez cały rok i na zwiększenie endogennych zapasów
> węglowodanów przed zawodami, co teoretycznie powinno poprawić zdolność
> mięśni do utleniania kwasów tłuszczowych podczas zawodów Zanim jednak
zaleci
> się takie postępowanie sportowcom, hipotezę powinny poprzeć badania
naukowe.
>
> Nawet jeśli okaże się, że taka dieta sprzyja poprawie wyników, spożywanie
> dużej ilości tłuszczów zwiększa ryzyko wielu chorób. [28,29] Chociaż
> regularna aktywność fizyczna zmniejsza to ryzyko,[28] długotrwałe
stosowanie
> diety wysokotłuszczowej jest niewskazane. Krótkotrwałe stosowanie diety
> wysokotłuszczowej wiąże się z opornością insulinową na poziomie
wątroby,[30]
> upośledzającą uwalnianie glukozy z wątroby i prowadzącą do zmniejszenia
> glukoneogenezy Z tych powodów zlecanie diety bogatotłuszczowej sportowcom
> wymaga ostrożności.
>
> Zindywidualizowane metody oddziaływania na substraty energetyczne
> Sportowcy wykorzystują wiele metod żywieniowych, które mają zwiększyć
> utlenianie tłuszczów, zachować zapasy węglowodanów i poprawić wyniki
> sportowe. Wiele tych sposobów, jak np. "zone diet",[31,32] nie było
> poddanych szczegółowym badaniom.
>
> Nawet badane w dobrze kontrolowanych warunkach środki o udowodnionym
> działaniu ergogennym u niektórych osób mogą okazać się ergolityczne. Ich
> negatywne działania pozostają nieznane, ponieważ ze względu na brak
sukcesu
> wyniki badań, jakie przypuszczalnie prowadzono, nigdy nie zostały
> opublikowane. Ważne jest więc, aby wiedzieć, że każdy inaczej reaguje na
> substancje ergogenne. Stosowanie diety wymaga nadzoru wykwalifikowanego
> personelu medycznego i zawsze powinno być zharmonizowane z codziennym
> treningiem.
>
> Polecam jednak mimo wszystko www.sfd.pl nawet, jeżeli nie dyskusję na
forum,
> to skorzystanie z wyszukiwarki.
>
> Pozdrawiam.
>
>
>

--
Jan Werbinski +48 68 3630000 606269777 j...@p...pl
http://pa54.zgora.sdi.tpnet.pl ....._[:]) bul, bul, bul, bul
ICQ 7291035, j...@t...pl, gg 1924072



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2002-05-08 13:46:08

Temat: Re: Ciekawy tekst o lkarnitynie i diecie wysokotłuszczowej i .... (długie)
Od: "Maciej Mierzejewski" <2...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witaj Janku,
Bardzo ciekawy artykuł!
Czy jest gdzieś dostępny jego oryginał - interesują mnie wzmiankowane w nim
wykresy?
Wnioski wyciągam inne: bez sensu jest eksperymentowanie ze zmianą diety
wysokotłusczowej na wysokowęglowodanową w ciągu kilku tygodni czy nawet
miesięcy. Obiektywnie można porównywać tylko ludzi czy sportowców żywiących
się w ten lub inny sposób przez kilka lat. Zmieniając dietę np co tydzień
można się tylko nabawić rozstroju żołądka. Znam kilku sportowców stosujących
dietę wysokotłuszczową nie na zasadzie eksperymentu, ale permanentnie, przez
4 czy 5 lat. Przed większym wysiłkiem zwiększają zużycie węglowodanów, ale
zawsze energia z tłuszczy kilkakrotnie przewyższa tę z węgli. Każdy z nich
ma tam jakiś sposób korekty diety przed zawodami. Szkoda, że nikt nie badał
takich ludzi!

Pozdrowienia dla wszystkich
--
Maciej Mierzejewski
m...@p...onet.pl



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2002-05-09 10:05:07

Temat: Re: Ciekawy tekst o lkarnitynie i diecie wysokotłuszczowej i .... (długie)
Od: "Jan Werbiński" <j...@h...com> szukaj wiadomości tego autora

> Witaj Janku,
> Bardzo ciekawy artykuł!
> Czy jest gdzieś dostępny jego oryginał - interesują mnie wzmiankowane w
nim
> wykresy?

Artykuł jest z pl.misc.medycyna ale tam też nie ma źródła.
Dzięki temu artykułowi nie dam się nabrać na l-karnitynę. :-)

--
Jan Werbinski +48 68 3630000 606269777 j...@p...pl
http://pa54.zgora.sdi.tpnet.pl ....._[:]) bul, bul, bul, bul
ICQ 7291035, j...@t...pl, gg 1924072



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2002-05-09 11:06:11

Temat: Re: Ciekawy tekst o lkarnitynie i diecie wysokotłuszczowej i .... (długie)
Od: Leszek Serdyński <l...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Jan Werbiński" <j...@h...com> napisał w wiadomości
news:abdhvl$a98$1@news.tpi.pl...
>
> Artykuł jest z pl.misc.medycyna ale tam też nie ma źródła.
> Dzięki temu artykułowi nie dam się nabrać na l-karnitynę. :-)

"Medycyna po dyplomie" chyba z zeszłego roku. Artykuł jest też na jakiejś
stronie "rowerowej". Jak się uprzesz i napiszesz na priva, to poszukam
namiaru.

Leszek



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2002-05-10 22:42:43

Temat: Re: Ciekawy tekst o lkarnitynie i diecie wysokotłuszczowej i .... (długie)
Od: Leszek Serdyński <l...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Leszek Serdyński" <l...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:abdl5u$fn7$1@news.tpi.pl...
Artykuł jest też na jakiejś
> stronie "rowerowej".

http://www.cyfronet.krakow.pl/rowery/



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2002-05-11 12:37:28

Temat: Re: Ciekawy tekst o lkarnitynie i diecie wysokotłuszczowej i .... (długie)
Od: l/e/h <l...@...pl.invalid> szukaj wiadomości tego autora

"Jan Werbiński" <j...@h...com> skribis:

>Dzięki temu artykułowi nie dam się nabrać na l-karnitynę. :-)

Leszek Serdynski juz dawno pisal o "dzialaniu" l-kranityny.

Pozdrawiam, Leh
--
"Dr" Kwasniewski nie jest doktorem bo nie ma doktoratu. {leh}
"To ja ja umiescilam na grupie, nastepnie zastosowalam na moim
biednym cialku, schudlam 4 kg a przybralam troche wiecej....poza
tym mialam inne efekty uboczne" {magda o diecie 'kopenhaskiej'}

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

ABCD dieta
Fw: Ab gymnic
Apel do nowych grupowiczów
Skąd ten urodzaj nowych
jak szybko schudnac co najmniej 20 kg?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Prasa do oleju na domowy użytek
niedobory skł. mineralnych a alergie skórne
Sekret Odchudzania z Pasją
Darmowe Mp3 Discopolo 2015 i premiery
Re: Solution Manual Switching and Finite Automata Theory, 3rd Ed by Kohavi, K. Jha

zobacz wszyskie »