Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Co z opienkow??

Grupy

Szukaj w grupach

 

Co z opienkow??

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 14


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-10-04 11:13:50

Temat: Co z opienkow??
Od: "ewa" <t...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

No własnie przytachałysmy dwa wiaderka opieniek??

W koncepcji na za gospodarowanie jest odgotowanie i zamrozenie..Ale co
jeszcze mozna zrobic z nich?? CZy ktos ma jakis przepis na grzybki w occie??

Pozdrawiam.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-10-04 11:18:20

Temat: Re: Co z opienkow??
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"ewa" <t...@w...pl> wrote in message news:fe2htv$8nd$1@news2.task.gda.pl...
> No własnie przytachałysmy dwa wiaderka opieniek??
>
> W koncepcji na za gospodarowanie jest odgotowanie i zamrozenie..Ale co
> jeszcze mozna zrobic z nich?? CZy ktos ma jakis przepis na grzybki w
occie??
>
> Pozdrawiam.
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-10-04 11:19:55

Temat: Re: Co z opienkow??
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"ewa" <t...@w...pl> wrote in message news:fe2htv$8nd$1@news2.task.gda.pl...
> No własnie przytachałysmy dwa wiaderka opieniek??
>
> W koncepcji na za gospodarowanie jest odgotowanie i zamrozenie..Ale co
> jeszcze mozna zrobic z nich?? CZy ktos ma jakis przepis na grzybki w
occie??
>
> Pozdrawiam.

Normalna zalewa.
Dobre są kiszone - jak kapusta. Z kapustą też.
Duszone z cebulą i śmietaną do ziemniaków.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2007-10-04 16:23:00

Temat: Re: Co z opienkow??
Od: Ikselka <i...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Panslavista pisze:
> "ewa" <t...@w...pl> wrote in message news:fe2htv$8nd$1@news2.task.gda.pl...
>> No własnie przytachałysmy dwa wiaderka opieniek??
>>
>> W koncepcji na za gospodarowanie jest odgotowanie i zamrozenie..Ale co
>> jeszcze mozna zrobic z nich?? CZy ktos ma jakis przepis na grzybki w
> occie??
>> Pozdrawiam.
>
> Normalna zalewa.
> Dobre są kiszone - jak kapusta. Z kapustą też.
> Duszone z cebulą i śmietaną do ziemniaków.
>
>
>

Pierogiiiiii!!!!!!!

--
XL wiosenna

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2007-10-05 06:59:41

Temat: Re: Co z opienkow??
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Ikselka" <i...@p...onet.pl> napisała:
> Pierogiiiiii!!!!!!!

A mozesz podac przepis na taki farsz do pierogow?

Pozdrawiam
Lilla

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2007-10-05 11:25:57

Temat: Re: Co z opienkow??
Od: "gdaMa" <g...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Słonko świeci, deszczyk pada... a *Lilla* takie rzeczy opowiada:

> A mozesz podac przepis na taki farsz do pierogow?

1. Grzyby (obgotowane albo podduszone), cebula podsmażona, sól, pieprz.
Posiekać grzyby i cebulę drobno lub puścić przez maszynkę (ja mielę na
dużych oczkach - lubię jak są kawałki grzybów a nie miazga). Posolić,
popieprzyć do smaku.

2. Grzyby (jw) i tyle samo kapusty kiszonej (obgotowanej), cebula, sól,
pieprz, kminek.
Posiekać / zmielić grzyby, kapustę i cebulę... reszta jw.

--
Pozdrawiam,
*gdaMa*
"Meravigliosa creatura, sei sola al mondo..."
Gianna Nannini mi gra :)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2007-10-05 11:36:41

Temat: Re: Co z opienkow??
Od: "gdaMa" <g...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Słonko świeci, deszczyk pada... a *ewa* takie rzeczy opowiada:
> No własnie przytachałysmy dwa wiaderka opieniek??

W nocy obrabiałam kosz opieniek...

> CZy ktos ma jakis przepis na grzybki w occie??

Obgotować grzyby w posolonej wodzie (raz szlachetne, więcej mniej
szlachetne). Odcedzić. Jak ociekną to rozłozyć do słoików max do 2/3
wysokości słoika jak same łebki, 3/4 słoika jak z nóżkami.
Przyrządzić zalewę z occtu 6% w stosunku 1/2 czyli 1 cześć occtu 2 części
wody lub z 10% 1/3 czyli 1 cześć occtu 3 części wody. Na porcję z 0,5 l 6%
occtu dodać ok 10 ziaren pieprzu, 5 ziaren ziela i 2 liście laurowe + 3
łyżeczki cukru. Podgrzać, ale nie gotować. Gorącąc zalewą zalać grzyby,
zamieszać łyżką by wydostało się powietrze i zakręcić słoik.
Finito :)
Teraz trzeba się uzbroic w cierpliwość i za szybko słoika nie otworzyc ;)

--
Pozdrawiam,
*gdaMa*
"Meravigliosa creatura, sei sola al mondo..."
Gianna Nannini mi gra :)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2007-10-05 12:04:53

Temat: Re: Co z opienkow??
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"gdaMa" <g...@w...pl> wrote in message
news:fe57ue$2hd$1@nemesis.news.tpi.pl...

> Teraz trzeba się uzbroic w cierpliwość i za szybko słoika nie otworzyc ;)

E tam - na świeżo też nie ma pełnego smaku - dopiero po nocy na drugi dzień
można otwierać. I trzeba - bo zawsze można poratować...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2007-10-05 12:22:16

Temat: Re: Co z opienkow??
Od: Ikselka <i...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

gdaMa pisze:
> Słonko świeci, deszczyk pada... a *Lilla* takie rzeczy opowiada:
>
>> A mozesz podac przepis na taki farsz do pierogow?
>
> 1. Grzyby (obgotowane albo podduszone)

Jak dla mnie - uduszone "na amen"! Z cebulą - razem.
I sos odparowany do zera.
Dalej - jak idzie:

> Posiekać grzyby i cebulę drobno lub puścić przez maszynkę (ja mielę na
> dużych oczkach - lubię jak są kawałki grzybów a nie miazga). Posolić,
> popieprzyć do smaku.
>
> 2. Grzyby (jw) i tyle samo kapusty kiszonej (obgotowanej), cebula, sól,
> pieprz, kminek.
> Posiekać / zmielić grzyby, kapustę i cebulę... reszta jw.
>


--
XL wiosenna

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2007-10-08 09:29:31

Temat: Re: Co z opienkow??
Od: "Kasza" <r...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "ewa" napisał

> jeszcze mozna zrobic z nich??
włóż do garncu, wlej oliwi, gotuj przez pół godzini aż się zaszkli, wtedy
okraś masłem, walnij szcziptę chrzanu, ewentualnie pół gara smalca i
smacznego.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Czym nafaszerować cukinię?
[spam] zarabiaj w necie
Co z mielonego mięsa wołowego ?
dania w parowarze
czy są takie młynki

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »