| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-10-04 11:13:50
Temat: Co z opienkow??No własnie przytachałysmy dwa wiaderka opieniek??
W koncepcji na za gospodarowanie jest odgotowanie i zamrozenie..Ale co
jeszcze mozna zrobic z nich?? CZy ktos ma jakis przepis na grzybki w occie??
Pozdrawiam.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-10-04 11:18:20
Temat: Re: Co z opienkow??
"ewa" <t...@w...pl> wrote in message news:fe2htv$8nd$1@news2.task.gda.pl...
> No własnie przytachałysmy dwa wiaderka opieniek??
>
> W koncepcji na za gospodarowanie jest odgotowanie i zamrozenie..Ale co
> jeszcze mozna zrobic z nich?? CZy ktos ma jakis przepis na grzybki w
occie??
>
> Pozdrawiam.
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-10-04 11:19:55
Temat: Re: Co z opienkow??
"ewa" <t...@w...pl> wrote in message news:fe2htv$8nd$1@news2.task.gda.pl...
> No własnie przytachałysmy dwa wiaderka opieniek??
>
> W koncepcji na za gospodarowanie jest odgotowanie i zamrozenie..Ale co
> jeszcze mozna zrobic z nich?? CZy ktos ma jakis przepis na grzybki w
occie??
>
> Pozdrawiam.
Normalna zalewa.
Dobre są kiszone - jak kapusta. Z kapustą też.
Duszone z cebulą i śmietaną do ziemniaków.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-10-04 16:23:00
Temat: Re: Co z opienkow??Panslavista pisze:
> "ewa" <t...@w...pl> wrote in message news:fe2htv$8nd$1@news2.task.gda.pl...
>> No własnie przytachałysmy dwa wiaderka opieniek??
>>
>> W koncepcji na za gospodarowanie jest odgotowanie i zamrozenie..Ale co
>> jeszcze mozna zrobic z nich?? CZy ktos ma jakis przepis na grzybki w
> occie??
>> Pozdrawiam.
>
> Normalna zalewa.
> Dobre są kiszone - jak kapusta. Z kapustą też.
> Duszone z cebulą i śmietaną do ziemniaków.
>
>
>
Pierogiiiiii!!!!!!!
--
XL wiosenna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-10-05 06:59:41
Temat: Re: Co z opienkow??Użytkownik "Ikselka" <i...@p...onet.pl> napisała:
> Pierogiiiiii!!!!!!!
A mozesz podac przepis na taki farsz do pierogow?
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-10-05 11:25:57
Temat: Re: Co z opienkow??Słonko świeci, deszczyk pada... a *Lilla* takie rzeczy opowiada:
> A mozesz podac przepis na taki farsz do pierogow?
1. Grzyby (obgotowane albo podduszone), cebula podsmażona, sól, pieprz.
Posiekać grzyby i cebulę drobno lub puścić przez maszynkę (ja mielę na
dużych oczkach - lubię jak są kawałki grzybów a nie miazga). Posolić,
popieprzyć do smaku.
2. Grzyby (jw) i tyle samo kapusty kiszonej (obgotowanej), cebula, sól,
pieprz, kminek.
Posiekać / zmielić grzyby, kapustę i cebulę... reszta jw.
--
Pozdrawiam,
*gdaMa*
"Meravigliosa creatura, sei sola al mondo..."
Gianna Nannini mi gra :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-10-05 11:36:41
Temat: Re: Co z opienkow??Słonko świeci, deszczyk pada... a *ewa* takie rzeczy opowiada:
> No własnie przytachałysmy dwa wiaderka opieniek??
W nocy obrabiałam kosz opieniek...
> CZy ktos ma jakis przepis na grzybki w occie??
Obgotować grzyby w posolonej wodzie (raz szlachetne, więcej mniej
szlachetne). Odcedzić. Jak ociekną to rozłozyć do słoików max do 2/3
wysokości słoika jak same łebki, 3/4 słoika jak z nóżkami.
Przyrządzić zalewę z occtu 6% w stosunku 1/2 czyli 1 cześć occtu 2 części
wody lub z 10% 1/3 czyli 1 cześć occtu 3 części wody. Na porcję z 0,5 l 6%
occtu dodać ok 10 ziaren pieprzu, 5 ziaren ziela i 2 liście laurowe + 3
łyżeczki cukru. Podgrzać, ale nie gotować. Gorącąc zalewą zalać grzyby,
zamieszać łyżką by wydostało się powietrze i zakręcić słoik.
Finito :)
Teraz trzeba się uzbroic w cierpliwość i za szybko słoika nie otworzyc ;)
--
Pozdrawiam,
*gdaMa*
"Meravigliosa creatura, sei sola al mondo..."
Gianna Nannini mi gra :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-10-05 12:04:53
Temat: Re: Co z opienkow??
"gdaMa" <g...@w...pl> wrote in message
news:fe57ue$2hd$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Teraz trzeba się uzbroic w cierpliwość i za szybko słoika nie otworzyc ;)
E tam - na świeżo też nie ma pełnego smaku - dopiero po nocy na drugi dzień
można otwierać. I trzeba - bo zawsze można poratować...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-10-05 12:22:16
Temat: Re: Co z opienkow??gdaMa pisze:
> Słonko świeci, deszczyk pada... a *Lilla* takie rzeczy opowiada:
>
>> A mozesz podac przepis na taki farsz do pierogow?
>
> 1. Grzyby (obgotowane albo podduszone)
Jak dla mnie - uduszone "na amen"! Z cebulą - razem.
I sos odparowany do zera.
Dalej - jak idzie:
> Posiekać grzyby i cebulę drobno lub puścić przez maszynkę (ja mielę na
> dużych oczkach - lubię jak są kawałki grzybów a nie miazga). Posolić,
> popieprzyć do smaku.
>
> 2. Grzyby (jw) i tyle samo kapusty kiszonej (obgotowanej), cebula, sól,
> pieprz, kminek.
> Posiekać / zmielić grzyby, kapustę i cebulę... reszta jw.
>
--
XL wiosenna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-10-08 09:29:31
Temat: Re: Co z opienkow??
Użytkownik "ewa" napisał
> jeszcze mozna zrobic z nich??
włóż do garncu, wlej oliwi, gotuj przez pół godzini aż się zaszkli, wtedy
okraś masłem, walnij szcziptę chrzanu, ewentualnie pół gara smalca i
smacznego.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |