Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Co zrobić z bryndzy

Grupy

Szukaj w grupach

 

Co zrobić z bryndzy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-11-29 10:26:21

Temat: Co zrobić z bryndzy
Od: "Pooh" <j...@s...uml.lodz.pl> szukaj wiadomości tego autora

Nabyłem dziś w celach śniadaniowych paczuszkę sera pt "bryndza'. Na kanapce
nie smakuje mi - trochę za słona.
Co innego można zrobić z bryndzą.
Szkoda, że będąc w Zakopcu nie podpytałem tubylców. Może znajdzie się jakaś
dobra dusza i podpowie parę pomysłów?

--
Pooh - bardziej żółty niż zielony.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-11-29 10:34:54

Temat: Re: Co zrobić z bryndzy
Od: Anna <a...@r...fm> szukaj wiadomości tego autora

> Nabyłem dziś w celach śniadaniowych paczuszkę sera pt "bryndza'. Na kanapce
> nie smakuje mi - trochę za słona.
> Co innego można zrobić z bryndzą.
> Szkoda, że będąc w Zakopcu nie podpytałem tubylców. Może znajdzie się jakaś
> dobra dusza i podpowie parę pomysłów?

'w Zakopcu' sie ja je na chlebie, ona ma byc slona.
sprobuj zrobic ruskie pierogi (bryndza zamiast sera bialego i nie solic
tyle) - jadlam kiedys, bardzo dobre byly

--
anna
http://mitica.w.interia.pl
zawsze szukałam krajobrazów przedboskich.
stąd moja słabość do Chaosu.
(za e.cioranem)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-29 11:48:15

Temat: Re: Co zrobić z bryndzy
Od: "Jerzy" <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Nabyłem dziś w celach śniadaniowych paczuszkę sera pt "bryndza'. Na
kanapce
> nie smakuje mi - trochę za słona.
> Co innego można zrobić z bryndzą.
> Szkoda, że będąc w Zakopcu nie podpytałem tubylców. Może znajdzie się
jakaś
> dobra dusza i podpowie parę pomysłów?
Bryndzę można jeść na wiele sposobów:
używać jako dodatek do panierki (schabowych lub kurczaka);
zapiekaną - z parówkami lub kiełbasą;
przesmażoną - z kiełbasą na patelni na smalcu lub słoninie;
jajecznica na słoninie z dodatkiem mleka i tartej bułki;
farsz do pierogów i naleśników w połączeniu z grzybami i przesmażonymi
okrawkami wieprzowymi;
albo zrobić z kaszą kukurydzianą (ugotowana w litrze wody lekko słonej),
układasz w naczyniu mocno wysmarowanym masłem warstwę kaszy i pokruszonej
bryndzy, na przemian a na koniec skrapiasz roztopionym masłem i zapiekasz.
Poczujesz kiedy będzie dobra.
pozdr. Jerzy


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-30 07:23:32

Temat: Re: Co zrobić z bryndzy
Od: "Pooh" <j...@s...uml.lodz.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dzięki!
Wypróbuję chyba to z kaszą. BTW Moja bryndza nie da się pokruszyć, bo ma
konsystencję serka topionego.

--
Pooh - bardziej żółty niż zielony.
Użytkownik "Jerzy" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:9u570j$rp5$1@sunsite.icm.edu.pl...
> Bryndzę można jeść na wiele sposobów:
> ...>
> albo zrobić z kaszą kukurydzianą (ugotowana w litrze wody lekko słonej),
> układasz w naczyniu mocno wysmarowanym masłem warstwę kaszy i pokruszonej
> bryndzy, na przemian a na koniec skrapiasz roztopionym masłem i zapiekasz.
> Poczujesz kiedy będzie dobra.
> pozdr. Jerzy
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-30 11:47:29

Temat: Re: Co zrobić z bryndzy
Od: "MAc" <m...@f...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Mozna jeszcze "bryndzowe halouszki" - takie drobne slowackie
kluseczki (cos jak te w polskim bograczu) wymieszane z bryndza.
Pychota.
Ale zeby bryndza sie nie kruszyla tylko byla jak topielec??
musi sie troche kruszyc, no troche tylko

MAc




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-30 11:55:13

Temat: Re: Co zrobić z bryndzy
Od: "GA" <t...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Pooh" <j...@s...uml.lodz.pl> napisał w wiadomości
news:9u52a2$6km$1@kujawiak.man.lodz.pl...
> Nabyłem dziś w celach śniadaniowych paczuszkę sera pt "bryndza'. Na
kanapce
> nie smakuje mi - trochę za słona.
> Co innego można zrobić z bryndzą.
> Szkoda, że będąc w Zakopcu nie podpytałem tubylców. Może znajdzie się
jakaś
> dobra dusza i podpowie parę pomysłów?
>

Na slowacji dodaja brindze do ruskich pierogow,
dzieki czemu te nabieraja intensywnego,
ciekawego smaku.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-30 13:28:45

Temat: Re: Co zrobić z bryndzy
Od: "MAc" <m...@f...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

w koncu Slowacja to ojczyzna bryndzy - nawet sobie wywalczyli prawo na
wylacznosc po wejsciu do UE
MAc


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-01 18:42:02

Temat: Re: Co zrobić z bryndzy
Od: "Struś" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "MAc" <m...@f...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9u7rae$4gl$1@zeus.polsl.gliwice.pl...
> Mozna jeszcze "bryndzowe halouszki" - takie drobne slowackie
> kluseczki (cos jak te w polskim bograczu) wymieszane z bryndza.
> Pychota.

Tez mi smakowaly! Ale jak to sie robi? Wiesz moze?
Bede dzwieczny.

Pzdr.
Struś





› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Naleśniki?
mustard powder
wkupne nr 2: penne all'vodka
wkupne: suflet serowy szybkosciowy
to jest niezle...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »