| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-11-29 10:26:21
Temat: Co zrobić z bryndzyNabyłem dziś w celach śniadaniowych paczuszkę sera pt "bryndza'. Na kanapce
nie smakuje mi - trochę za słona.
Co innego można zrobić z bryndzą.
Szkoda, że będąc w Zakopcu nie podpytałem tubylców. Może znajdzie się jakaś
dobra dusza i podpowie parę pomysłów?
--
Pooh - bardziej żółty niż zielony.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-11-29 10:34:54
Temat: Re: Co zrobić z bryndzy> Nabyłem dziś w celach śniadaniowych paczuszkę sera pt "bryndza'. Na kanapce
> nie smakuje mi - trochę za słona.
> Co innego można zrobić z bryndzą.
> Szkoda, że będąc w Zakopcu nie podpytałem tubylców. Może znajdzie się jakaś
> dobra dusza i podpowie parę pomysłów?
'w Zakopcu' sie ja je na chlebie, ona ma byc slona.
sprobuj zrobic ruskie pierogi (bryndza zamiast sera bialego i nie solic
tyle) - jadlam kiedys, bardzo dobre byly
--
anna
http://mitica.w.interia.pl
zawsze szukałam krajobrazów przedboskich.
stąd moja słabość do Chaosu.
(za e.cioranem)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-29 11:48:15
Temat: Re: Co zrobić z bryndzy> Nabyłem dziś w celach śniadaniowych paczuszkę sera pt "bryndza'. Na
kanapce
> nie smakuje mi - trochę za słona.
> Co innego można zrobić z bryndzą.
> Szkoda, że będąc w Zakopcu nie podpytałem tubylców. Może znajdzie się
jakaś
> dobra dusza i podpowie parę pomysłów?
Bryndzę można jeść na wiele sposobów:
używać jako dodatek do panierki (schabowych lub kurczaka);
zapiekaną - z parówkami lub kiełbasą;
przesmażoną - z kiełbasą na patelni na smalcu lub słoninie;
jajecznica na słoninie z dodatkiem mleka i tartej bułki;
farsz do pierogów i naleśników w połączeniu z grzybami i przesmażonymi
okrawkami wieprzowymi;
albo zrobić z kaszą kukurydzianą (ugotowana w litrze wody lekko słonej),
układasz w naczyniu mocno wysmarowanym masłem warstwę kaszy i pokruszonej
bryndzy, na przemian a na koniec skrapiasz roztopionym masłem i zapiekasz.
Poczujesz kiedy będzie dobra.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-30 07:23:32
Temat: Re: Co zrobić z bryndzyDzięki!
Wypróbuję chyba to z kaszą. BTW Moja bryndza nie da się pokruszyć, bo ma
konsystencję serka topionego.
--
Pooh - bardziej żółty niż zielony.
Użytkownik "Jerzy" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:9u570j$rp5$1@sunsite.icm.edu.pl...
> Bryndzę można jeść na wiele sposobów:
> ...>
> albo zrobić z kaszą kukurydzianą (ugotowana w litrze wody lekko słonej),
> układasz w naczyniu mocno wysmarowanym masłem warstwę kaszy i pokruszonej
> bryndzy, na przemian a na koniec skrapiasz roztopionym masłem i zapiekasz.
> Poczujesz kiedy będzie dobra.
> pozdr. Jerzy
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-30 11:47:29
Temat: Re: Co zrobić z bryndzyMozna jeszcze "bryndzowe halouszki" - takie drobne slowackie
kluseczki (cos jak te w polskim bograczu) wymieszane z bryndza.
Pychota.
Ale zeby bryndza sie nie kruszyla tylko byla jak topielec??
musi sie troche kruszyc, no troche tylko
MAc
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-30 11:55:13
Temat: Re: Co zrobić z bryndzy
Użytkownik "Pooh" <j...@s...uml.lodz.pl> napisał w wiadomości
news:9u52a2$6km$1@kujawiak.man.lodz.pl...
> Nabyłem dziś w celach śniadaniowych paczuszkę sera pt "bryndza'. Na
kanapce
> nie smakuje mi - trochę za słona.
> Co innego można zrobić z bryndzą.
> Szkoda, że będąc w Zakopcu nie podpytałem tubylców. Może znajdzie się
jakaś
> dobra dusza i podpowie parę pomysłów?
>
Na slowacji dodaja brindze do ruskich pierogow,
dzieki czemu te nabieraja intensywnego,
ciekawego smaku.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-30 13:28:45
Temat: Re: Co zrobić z bryndzyw koncu Slowacja to ojczyzna bryndzy - nawet sobie wywalczyli prawo na
wylacznosc po wejsciu do UE
MAc
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-01 18:42:02
Temat: Re: Co zrobić z bryndzy
Użytkownik "MAc" <m...@f...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9u7rae$4gl$1@zeus.polsl.gliwice.pl...
> Mozna jeszcze "bryndzowe halouszki" - takie drobne slowackie
> kluseczki (cos jak te w polskim bograczu) wymieszane z bryndza.
> Pychota.
Tez mi smakowaly! Ale jak to sie robi? Wiesz moze?
Bede dzwieczny.
Pzdr.
Struś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |