« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-10-13 09:46:25
Temat: Co zrobić ze świeżego łososia ?Jak w temacie. Pilne.
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-10-13 10:05:00
Temat: Re: Co zrobić ze świeżego łososia ? (3P dobry humor)"MIM" <e...@p...com> wrote:
>Jak w temacie. Pilne.
>Darek
Dzien Dobry :)
Losos w bukiecie z jarzyn w sosie smietanowo cytrynowym Marcina
Kowalskiego
Przygotowujemy wywar z jarzyn - wszyscy oczywiscie wiedza jak
sie to robi a jesli nie wiedza to powinni szybko sie dowiedziec
;;) . Gotujemy w lekko osolonej wodzie marchewke ,pietruszke i
seler(korzen) wszystko pokrojone w slupka - wazne sa proporcje
ktorych nie podaqje ,ale coz to nie chemia tylko sztuka :) .
Czesc jarzyn wyciagamy z wody wczesniej - musza byc aldente . W
reszcie wywaru z jarzynami gotujemy sprawione dzwonka z lososia
(wraz ze skora !). Gotujemy jak najkrocej ! Losos powinien byc
prawie gotow do odplyniecia (o tym ,ze powinien byc swiezy
chyba nie musze wspominac ?) . A teraz to co w kuchni
najpiekniejsze czyli sos ! Roazgrzewamy na patelni maslo - tez sztuka ile
,ale minimum pul kostki ,na masle smazymy na zlorawy kolor 2-3
zabki czosnku pokrojone w talarki ,powoli stale mieszajac
wkrapiamy do tego cytryne ,a potem z dodatkiem maki robimy zlota
zasmazke . Jednoczesnie podgrzewajac na parze laczymy smietane -
okolo dwoch szklanek - z dwoma zoltkami (to w zadnym momencie nie
ma prawa zie zagotowac !!!!) . Stale mieszajac bardzo powoli i
ostroznie dodajemy to co mamy mna patelni - stale mieszajac i
baczac by sie nie zwazylo - podgrzewamy jeszcze i mieszamy az
uzyskamy jednolita puszyta mase o konsystencji kogla mogla i
jasno zoltym kolorze - jesli za geste rozcienczamy mlekiem (tylko
na milosc nie chudym !) .Jesli zrobi sie troche grudek na
poczatku nie wpadamy w panike - prawdopodobnie to nie smietana sie
wazy tylko maka sie "gruzli" - trzeba pracowicie mieszac .
Lososia wyjmujemy lekko studzimy sprawiamy skore - dobrze jest miec
kota :) . Ukladamy na duzym najlepiej niebieskim talerzu
,przybieramy wyjetymi uprzednio i odgrzanymi na parze warzywami z
wywaru (mozna ulozyc ladny obrazek) posypujemy nienajdrobniej
zmielonym bialym pieprzem i polewamy sosem . Podajemy najlepiej z
ryzem nieluskanym lub kasza peczak polana maselkiem - (achaq
warzywa skropic cytryna ) - Smak mi mowi ,ze mozna tez z
ziemniakami z wody badz ziemniakami po cesarsku - ale niewyprobowywalem
,wiec trudno mi reczyc za efekt. Do tego Chablee choc osobiscie
musze przyznac ,ze radzilbym savignion blanche de blanche
Yantra Valey - rocznik 95 - stosunek cena wrazenia smakowe
nieporuwnywalne . " autorstwo: Marcin Kowalski
Losos z jablkami i cebula Margoli
Lososia filetujemy, dzielimy na czesci (zostawiamy skore).
Obsmazamy szybciutko na oliwce, dokladamy pokrojona w grube talarki
cebule (na 1/2 kg lososia dalam jedna duza, ale mysle, ze
spokojnie moglam dac dwie), smazymy. Obieramy dwa jablka (winne),
dzielimy na osemki i tez dokladamy do smazenia. Lososia
odwracalam tylko raz przy tym smazeniu, a wszytskie czynnosci, dosc
szybko, wykonywalamtak, ze gdy posolony i nieco "popieprzony"
losos sie smazyl, pokroilam cebule, odwrocilam lososia, dodalam
cebule, pokroilam jablka, przemieszalam cebule, odwrocilam
lososia, dodalam jablka, po jakichs 3 minutach dolalam troszke wody,
posypalam TYMIANKIEM!!!!! (bardzo wazne, zwlaszcza na jablka nie
zalujcie tymianku) i przykrylam calosc. Potem przygotowalam
sos koperkowy (1/4 szklanki bulionu + pol szklanki siekanego
koperku gdy wrze + pol malego kartonika smietanki 9% wymieszanego z
pol lyzeczki maki ziemniaczanej, szczypta soli, pol lyzeczki
cukru, kilka rozgniecionych ziaren zielonego pieprzu, do
zgestnienia) Losos dusil sie 20 minut, wylozylam na talerze z mlodymi
ziemniakami i brokulem z tarta bulka podsmazona (mialam ochote
na inny sos, ale zwyciezyla opcja strony "przeciwnej")
autorstwo: Margola
Losos pieczony Grazyny
Skladniki:
losos
1 lyzeczka masla
smietana
ser zolty tarty
posiekane pieczarki/cebula pokrojona w kostke
Lososia ulozyc na blasze bez przykrycia, polozyc na nim kilka
gruzelek masla, piec w dobrze nagrzanym piekarniku przez 15
minut. W "tzw miedzyczasie" udusic pieczarki z cebulka, sola i
pieprzem. Wyjac lososia, polozyc na nim uduszone pieczarki.
Smietane pomieszac z sola i pieprzem, rozsmarowac na pieczarkach
(smietana musi byc gesta - u mnie jest tylko taka), posypac zoltym
serem i zapiekac przez nastepne 15 minut az serek sie zrumieni.
Rybki smazone niech sie schowaja! autorstwo: Grazyna
Dziekuje za uwage.....
AgataW.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-13 11:03:17
Temat: Re: Co zrobić ze świeżego łososia ?MIM wrote:
> Jak w temacie. Pilne.
> Darek
>
>
sol, pieprz, cukier, ziola wedlug uznania. smarujesz lososia gruba
warstwa, obciazasz i do lodowki. Po 12 godiznach zmarynowany, wole od
wedzonego.
V.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-13 14:06:48
Temat: Re: Co zrobić ze świeżego łososia ?
Użytkownik "MIM" <e...@p...com> napisał w wiadomości
news:aobfde$cm8$1@news2.tpi.pl...
> Jak w temacie. Pilne.
> Darek
>
>
Tatara, choć lepszy jest, gdy się doda 25% wędzonego.
--
pozdrawiam:-)
Sławomir J. Marusiński (Kamas.hw)
Gdańsk, ICQ 14539957; GG 5420750
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-14 08:01:14
Temat: Odp: Co zrobić ze świeżego łososia ?Po prostu ugotowac go. I podawac z Sokiem z cytryny i gotowanym szpinakiem.
Najszybsze i najzdrowsze.
Pozdrawiam
Ala
Użytkownik MIM <e...@p...com> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:aobfde$cm8$...@n...tpi.pl...
> Jak w temacie. Pilne.
> Darek
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |