| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-09-08 12:53:21
Temat: Coś do frytekWitam!
Czy da się frytki (jako dodatek, oczywiście :) podac z
czymkolwiek innym niż np. keczup? Jakiś sosik (coś tu
niedawno ktoś pytał o serowy, niestety bez odzewu)?
Pozdrawiam,
Alex
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-09-08 14:28:23
Temat: Re: Coś do frytek
Użytkownik "Alex P. J. [Scorpio]" <s...@s...com> napisał w
wiadomości news:9nd4ju$97o$1@sunsite.icm.edu.pl...
> Witam!
>
> Czy da się frytki (jako dodatek, oczywiście :) podac z
> czymkolwiek innym niż np. keczup? Jakiś sosik (coś tu
> niedawno ktoś pytał o serowy, niestety bez odzewu)?
>
> Pozdrawiam,
> Alex
ja proponuje sos tzatziki.
serek homogenizowany naturalny, 1 duży ogórek, sól, pieprz, czosnek (moze
byc granulowany-choc pewnie mnie skrzyczą zaraz), koper swieży, śmietana
12%.
ogórka obrać, zetrzec na tarce jarzynowej, posolić, odstawić.
jak ogórki puszczą sok, odcisnąć tak aby było jak najmniej soku, popieprzyć.
serek wymieszac z przeciśnietymi przez praskę 2 ząbkami czosnku (tutaj kazdy
daje tak jak lubi, mniej lub więcej), popieprzyć (ja preferuję do tzatzików
pieprz biały), dodać odciśnięte ogórki, smietane i wymieszać, na koniec
dodac sporo posiekanego kopru. ewentualnie doslic do smaku.
bardzo fajnie komponuje sie z frytkami (o mięsach nie wspomnę).
ostatnio sprofanowałam taki sos i dodałam pomidora... smakował bardzo dobrze
pozdrawiam
Mechcia
sos ten jest wynikiem inspiracji przepisem na stronie gotowanietosztuka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-08 15:10:28
Temat: Re: Coś do frytek
Użytkownik "MechaGodzilla" <m...@n...plNOSPAM> napisał w
wiadomości news:9nd9t1$agf$1@news.tpi.pl...
> ja proponuje sos tzatziki.
> serek homogenizowany naturalny, 1 duży ogórek, sól,
pieprz, czosnek (moze
> byc granulowany-choc pewnie mnie skrzyczą zaraz), koper
swieży, śmietana
> 12%.
no pewnie ze skrzycza! Meska ;)))!
absolutnie_nie_rymuje_sie_granulowany!
sama sobie daj granulowane ogorki :>
jesli to ma byc do miesa czy fryt - dodaje jeszcze plaska
lyzeczke miodu. taki sprobuj!
Jakis barbarzynca dodawal tez musztardy - podobno niezle.
dla mnie to jak polac suflet keczupem ;)))
Do frytek swietny jest dobry kefir zmiksowany z ziolami
(szczypior, natka + to co lubisz), szczypta soli. Tym sie
popija a nie polewa ;>
Robi sie tak troche wsiowo :)) Wlasciwie ten koktail cudo
jest pod zapiekanke z ziemniakow :)
Castle
- zimno jest wiec sie racze najlepszymi rurkami z bita
smietana na podkarpaciu :)))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-08 15:10:30
Temat: Re: Coś do frytek
Użytkownik "MechaGodzilla" <m...@n...plNOSPAM> napisał w
wiadomości news:9nd9t1$agf$1@news.tpi.pl...
> ja proponuje sos tzatziki.
> serek homogenizowany naturalny, 1 duży ogórek, sól,
pieprz, czosnek (moze
> byc granulowany-choc pewnie mnie skrzyczą zaraz), koper
swieży, śmietana
> 12%.
no pewnie ze skrzycza! Meska ;)))!
absolutnie_nie_rymuje_sie_granulowany!
sama sobie daj granulowane ogorki :>
jesli to ma byc do miesa czy fryt - dodaje jeszcze plaska
lyzeczke miodu. taki sprobuj!
Jakis barbarzynca dodawal tez musztardy - podobno niezle.
dla mnie to jak polac suflet keczupem ;)))
Do frytek swietny jest dobry kefir zmiksowany z ziolami
(szczypior, natka + to co lubisz), szczypta soli. Tym sie
popija a nie polewa ;>
Robi sie tak troche wsiowo :)) Wlasciwie ten koktail cudo
jest pod zapiekanke z ziemniakow :)
Castle
- zimno jest wiec sie racze najlepszymi rurkami z bita
smietana na podkarpaciu :)))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-08 15:38:51
Temat: Re: Coś do frytek
> Czy da się frytki (jako dodatek, oczywiście :) podac z
> czymkolwiek innym niż np. keczup? Jakiś sosik (coś tu
> niedawno ktoś pytał o serowy, niestety bez odzewu)?
U nas jest dosc popularna odmiana frytek, czyli tzw wedges. Kroi sie
ziemniaki nie na straczki, a na osemki (jak jablko), razem ze skorka,
obtacza w mieszance przypraw ostrych (nie wiem, co tam dokladnie wchodzi, bo
sama nigdy nie robilam od poczatku, ale mysle, ze chili albo cayenne,
papryka itd) i smazy sie jak frytki. Takie wedges podaje sie z kwasna
smietana.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-08 16:01:22
Temat: Re: Coś do frytek
>U nas jest dosc popularna odmiana frytek, czyli tzw wedges. Kroi sie
>ziemniaki nie na straczki, a na osemki (jak jablko), razem ze skorka,
>obtacza w mieszance przypraw ostrych (nie wiem, co tam dokladnie wchodzi, bo
>sama nigdy nie robilam od poczatku, ale mysle, ze chili albo cayenne,
>papryka itd) i smazy sie jak frytki. Takie wedges podaje sie z kwasna
>smietana.
>
albo piecze w piekarniku. dowolne mazidlo a la dip nada sie do
takich kartofelkow
Krysia
P.S. Patrz wyzej na temat frytek z serem zoltym - posypac.
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-08 17:36:46
Temat: Re: Coś do frytekUżytkownik "MechaGodzilla" <m...@n...plNOSPAM> napisał...
>
> ja proponuje sos tzatziki.
> serek homogenizowany naturalny, 1 duży ogórek, sól, pieprz, czosnek (moze
> byc granulowany-choc pewnie mnie skrzyczą zaraz), koper swieży, śmietana
> 12%.
>
[...]
Oj, oj, to przecież moje ulubione :)
Czosnek koniecznie w postaci zmiażdżonych ząbków i to
w dużej ilości :) A reszta składników faktycznie może
być dość mocno modyfikowana - musztardę już próbowałem
(sarepska - bardzo wyostrzyła potrawę), przede mną jeszcze
np. sos chili z czosnkiem. Zobaczymy, czy da się zjeść :)
Pozdrawiam,
Alex
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-08 18:02:27
Temat: Re: Coś do frytekNa Wyspach Brytyjskich polewaja frytki octem...Brrrrrrr....
pozdr.
almadka
"Alex P. J. [Scorpio]" <s...@s...com> wrote in message
news:9ndl8p$rtt$1@sunsite.icm.edu.pl...
> Użytkownik "MechaGodzilla" <m...@n...plNOSPAM> napisał...
> >
> > ja proponuje sos tzatziki.
> > serek homogenizowany naturalny, 1 duży ogórek, sól, pieprz, czosnek
(moze
> > byc granulowany-choc pewnie mnie skrzyczą zaraz), koper swieży,
śmietana
> > 12%.
> >
> [...]
>
> Oj, oj, to przecież moje ulubione :)
> Czosnek koniecznie w postaci zmiażdżonych ząbków i to
> w dużej ilości :) A reszta składników faktycznie może
> być dość mocno modyfikowana - musztardę już próbowałem
> (sarepska - bardzo wyostrzyła potrawę), przede mną jeszcze
> np. sos chili z czosnkiem. Zobaczymy, czy da się zjeść :)
>
> Pozdrawiam,
> Alex
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-08 20:03:38
Temat: Re: Coś do frytekUżytkownik "almada" <a...@i...pl> napisał...
> >
> > Oj, oj, to przecież moje ulubione :)
> > Czosnek koniecznie w postaci zmiażdżonych ząbków i to
> > w dużej ilości :) A reszta składników faktycznie może
> > być dość mocno modyfikowana - musztardę już próbowałem
> > (sarepska - bardzo wyostrzyła potrawę), przede mną jeszcze
> > np. sos chili z czosnkiem. Zobaczymy, czy da się zjeść :)
> >
>
> Na Wyspach Brytyjskich polewaja frytki octem...Brrrrrrr....
>
> pozdr.
> almadka
W kwestii formalnej - odpowiadaj proszę pod cytatem (tak
jak ja to "przepisałem").
A co do frytek z octem... Jestem właśnie po obfitej obiado-
-kolacji i jak tylko przeczytałem, co napisałaś, poczułem
się jakoś tak... nieswojo :)
Frytki posypane parmezanem są BOSKIE!!! Wielkie dzięki
dla osób, które ten pomysł poddały pod rozwagę - zupełnie
inny smak, rewelacja! Dzisiaj cała obiado-kolacja była
"na szybko" (nie licząc polędwiczek wieprzowych, które się
marynowały 3 dni :). Do tych frytek były wspomniane
polędwiczki z domowego elektrycznego grilla, polane
znakomitym sosem HP Barbecue i posypane prażoną cebulką.
Proste, a cieszy :)
Zresztą ostatnio przekonujemy się z żoną, że to, co na
szybko przygotowane, wcale nie musi być mniej smaczne.
Przykład - śniadanko składające się z bułki wrocławskiej,
posmarowanej naprędce przygotowanym masłem czosnkowym,
na to plasterek wędzonego łososia, kawałeczek topionego
chestera, pomidorek i odrobina szczypiorku. Z tego
wszystkiego zrobione grzaneczki. Czas przygotowania
w zasadzie nie dłuższy niż porządna jajecznica, a
zawsze jakieś urozmaicenie (ze śniadaniami pod tym
względem jest zawsze problem :)
Pozdrawiam,
Alex
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-08 20:26:57
Temat: Re: Coś do frytekUżytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@p...com> napisał w wiadomości
news:d3vm7.838$mg1.24866@tengri.easynet.fr...
> > Frytki posypane parmezanem są BOSKIE!!! Wielkie dzięki
> > dla osób, które ten pomysł poddały pod rozwagę - zupełnie
[...]
> > Przykład - śniadanko składające się z bułki wrocławskiej,
> > posmarowanej naprędce przygotowanym masłem czosnkowym,
[...]
>
> w tutejszym (bezboznym) kraju nazywaja to obiadem...
> ps. Pete Sampras wyrownuje !
>
Ewo, proszę, tnij cytaty i odpisuj pod nimi, inaczej
trudno się zorientować, czy Francuzi za obiad traktują
wspomnianą przeze mnie obiado-kolację, czy śniadanko
z grzaneczkami :)
Pozdrawiam,
Alex
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |