Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Coś do frytek

Grupy

Szukaj w grupach

 

Coś do frytek

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-09-08 12:53:21

Temat: Coś do frytek
Od: "Alex P. J. [Scorpio]" <s...@s...com> szukaj wiadomości tego autora

Witam!

Czy da się frytki (jako dodatek, oczywiście :) podac z
czymkolwiek innym niż np. keczup? Jakiś sosik (coś tu
niedawno ktoś pytał o serowy, niestety bez odzewu)?

Pozdrawiam,
Alex

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-09-08 14:28:23

Temat: Re: Coś do frytek
Od: "MechaGodzilla" <m...@n...plNOSPAM> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Alex P. J. [Scorpio]" <s...@s...com> napisał w
wiadomości news:9nd4ju$97o$1@sunsite.icm.edu.pl...
> Witam!
>
> Czy da się frytki (jako dodatek, oczywiście :) podac z
> czymkolwiek innym niż np. keczup? Jakiś sosik (coś tu
> niedawno ktoś pytał o serowy, niestety bez odzewu)?
>
> Pozdrawiam,
> Alex


ja proponuje sos tzatziki.
serek homogenizowany naturalny, 1 duży ogórek, sól, pieprz, czosnek (moze
byc granulowany-choc pewnie mnie skrzyczą zaraz), koper swieży, śmietana
12%.

ogórka obrać, zetrzec na tarce jarzynowej, posolić, odstawić.
jak ogórki puszczą sok, odcisnąć tak aby było jak najmniej soku, popieprzyć.
serek wymieszac z przeciśnietymi przez praskę 2 ząbkami czosnku (tutaj kazdy
daje tak jak lubi, mniej lub więcej), popieprzyć (ja preferuję do tzatzików
pieprz biały), dodać odciśnięte ogórki, smietane i wymieszać, na koniec
dodac sporo posiekanego kopru. ewentualnie doslic do smaku.
bardzo fajnie komponuje sie z frytkami (o mięsach nie wspomnę).
ostatnio sprofanowałam taki sos i dodałam pomidora... smakował bardzo dobrze
pozdrawiam
Mechcia

sos ten jest wynikiem inspiracji przepisem na stronie gotowanietosztuka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-08 15:10:28

Temat: Re: Coś do frytek
Od: "Castle" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "MechaGodzilla" <m...@n...plNOSPAM> napisał w
wiadomości news:9nd9t1$agf$1@news.tpi.pl...

> ja proponuje sos tzatziki.
> serek homogenizowany naturalny, 1 duży ogórek, sól,
pieprz, czosnek (moze
> byc granulowany-choc pewnie mnie skrzyczą zaraz), koper
swieży, śmietana
> 12%.
no pewnie ze skrzycza! Meska ;)))!
absolutnie_nie_rymuje_sie_granulowany!
sama sobie daj granulowane ogorki :>

jesli to ma byc do miesa czy fryt - dodaje jeszcze plaska
lyzeczke miodu. taki sprobuj!
Jakis barbarzynca dodawal tez musztardy - podobno niezle.
dla mnie to jak polac suflet keczupem ;)))

Do frytek swietny jest dobry kefir zmiksowany z ziolami
(szczypior, natka + to co lubisz), szczypta soli. Tym sie
popija a nie polewa ;>
Robi sie tak troche wsiowo :)) Wlasciwie ten koktail cudo
jest pod zapiekanke z ziemniakow :)

Castle
- zimno jest wiec sie racze najlepszymi rurkami z bita
smietana na podkarpaciu :)))






› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-08 15:10:30

Temat: Re: Coś do frytek
Od: "Castle" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "MechaGodzilla" <m...@n...plNOSPAM> napisał w
wiadomości news:9nd9t1$agf$1@news.tpi.pl...

> ja proponuje sos tzatziki.
> serek homogenizowany naturalny, 1 duży ogórek, sól,
pieprz, czosnek (moze
> byc granulowany-choc pewnie mnie skrzyczą zaraz), koper
swieży, śmietana
> 12%.
no pewnie ze skrzycza! Meska ;)))!
absolutnie_nie_rymuje_sie_granulowany!
sama sobie daj granulowane ogorki :>

jesli to ma byc do miesa czy fryt - dodaje jeszcze plaska
lyzeczke miodu. taki sprobuj!
Jakis barbarzynca dodawal tez musztardy - podobno niezle.
dla mnie to jak polac suflet keczupem ;)))

Do frytek swietny jest dobry kefir zmiksowany z ziolami
(szczypior, natka + to co lubisz), szczypta soli. Tym sie
popija a nie polewa ;>
Robi sie tak troche wsiowo :)) Wlasciwie ten koktail cudo
jest pod zapiekanke z ziemniakow :)

Castle
- zimno jest wiec sie racze najlepszymi rurkami z bita
smietana na podkarpaciu :)))








› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-08 15:38:51

Temat: Re: Coś do frytek
Od: "Anna Sheridan" <a...@o...com.au> szukaj wiadomości tego autora


> Czy da się frytki (jako dodatek, oczywiście :) podac z
> czymkolwiek innym niż np. keczup? Jakiś sosik (coś tu
> niedawno ktoś pytał o serowy, niestety bez odzewu)?

U nas jest dosc popularna odmiana frytek, czyli tzw wedges. Kroi sie
ziemniaki nie na straczki, a na osemki (jak jablko), razem ze skorka,
obtacza w mieszance przypraw ostrych (nie wiem, co tam dokladnie wchodzi, bo
sama nigdy nie robilam od poczatku, ale mysle, ze chili albo cayenne,
papryka itd) i smazy sie jak frytki. Takie wedges podaje sie z kwasna
smietana.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-08 16:01:22

Temat: Re: Coś do frytek
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>U nas jest dosc popularna odmiana frytek, czyli tzw wedges. Kroi sie
>ziemniaki nie na straczki, a na osemki (jak jablko), razem ze skorka,
>obtacza w mieszance przypraw ostrych (nie wiem, co tam dokladnie wchodzi, bo
>sama nigdy nie robilam od poczatku, ale mysle, ze chili albo cayenne,
>papryka itd) i smazy sie jak frytki. Takie wedges podaje sie z kwasna
>smietana.
>
albo piecze w piekarniku. dowolne mazidlo a la dip nada sie do
takich kartofelkow

Krysia

P.S. Patrz wyzej na temat frytek z serem zoltym - posypac.

K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-08 17:36:46

Temat: Re: Coś do frytek
Od: "Alex P. J. [Scorpio]" <s...@s...com> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "MechaGodzilla" <m...@n...plNOSPAM> napisał...
>
> ja proponuje sos tzatziki.
> serek homogenizowany naturalny, 1 duży ogórek, sól, pieprz, czosnek (moze
> byc granulowany-choc pewnie mnie skrzyczą zaraz), koper swieży, śmietana
> 12%.
>
[...]

Oj, oj, to przecież moje ulubione :)
Czosnek koniecznie w postaci zmiażdżonych ząbków i to
w dużej ilości :) A reszta składników faktycznie może
być dość mocno modyfikowana - musztardę już próbowałem
(sarepska - bardzo wyostrzyła potrawę), przede mną jeszcze
np. sos chili z czosnkiem. Zobaczymy, czy da się zjeść :)

Pozdrawiam,
Alex

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-08 18:02:27

Temat: Re: Coś do frytek
Od: "almada" <a...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Na Wyspach Brytyjskich polewaja frytki octem...Brrrrrrr....

pozdr.
almadka

"Alex P. J. [Scorpio]" <s...@s...com> wrote in message
news:9ndl8p$rtt$1@sunsite.icm.edu.pl...
> Użytkownik "MechaGodzilla" <m...@n...plNOSPAM> napisał...
> >
> > ja proponuje sos tzatziki.
> > serek homogenizowany naturalny, 1 duży ogórek, sól, pieprz, czosnek
(moze
> > byc granulowany-choc pewnie mnie skrzyczą zaraz), koper swieży,
śmietana
> > 12%.
> >
> [...]
>
> Oj, oj, to przecież moje ulubione :)
> Czosnek koniecznie w postaci zmiażdżonych ząbków i to
> w dużej ilości :) A reszta składników faktycznie może
> być dość mocno modyfikowana - musztardę już próbowałem
> (sarepska - bardzo wyostrzyła potrawę), przede mną jeszcze
> np. sos chili z czosnkiem. Zobaczymy, czy da się zjeść :)
>
> Pozdrawiam,
> Alex
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-08 20:03:38

Temat: Re: Coś do frytek
Od: "Alex P. J. [Scorpio]" <s...@s...com> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "almada" <a...@i...pl> napisał...
> >
> > Oj, oj, to przecież moje ulubione :)
> > Czosnek koniecznie w postaci zmiażdżonych ząbków i to
> > w dużej ilości :) A reszta składników faktycznie może
> > być dość mocno modyfikowana - musztardę już próbowałem
> > (sarepska - bardzo wyostrzyła potrawę), przede mną jeszcze
> > np. sos chili z czosnkiem. Zobaczymy, czy da się zjeść :)
> >
>
> Na Wyspach Brytyjskich polewaja frytki octem...Brrrrrrr....
>
> pozdr.
> almadka

W kwestii formalnej - odpowiadaj proszę pod cytatem (tak
jak ja to "przepisałem").

A co do frytek z octem... Jestem właśnie po obfitej obiado-
-kolacji i jak tylko przeczytałem, co napisałaś, poczułem
się jakoś tak... nieswojo :)

Frytki posypane parmezanem są BOSKIE!!! Wielkie dzięki
dla osób, które ten pomysł poddały pod rozwagę - zupełnie
inny smak, rewelacja! Dzisiaj cała obiado-kolacja była
"na szybko" (nie licząc polędwiczek wieprzowych, które się
marynowały 3 dni :). Do tych frytek były wspomniane
polędwiczki z domowego elektrycznego grilla, polane
znakomitym sosem HP Barbecue i posypane prażoną cebulką.
Proste, a cieszy :)

Zresztą ostatnio przekonujemy się z żoną, że to, co na
szybko przygotowane, wcale nie musi być mniej smaczne.
Przykład - śniadanko składające się z bułki wrocławskiej,
posmarowanej naprędce przygotowanym masłem czosnkowym,
na to plasterek wędzonego łososia, kawałeczek topionego
chestera, pomidorek i odrobina szczypiorku. Z tego
wszystkiego zrobione grzaneczki. Czas przygotowania
w zasadzie nie dłuższy niż porządna jajecznica, a
zawsze jakieś urozmaicenie (ze śniadaniami pod tym
względem jest zawsze problem :)

Pozdrawiam,
Alex

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-08 20:26:57

Temat: Re: Coś do frytek
Od: "Alex P. J. [Scorpio]" <s...@s...com> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@p...com> napisał w wiadomości
news:d3vm7.838$mg1.24866@tengri.easynet.fr...
> > Frytki posypane parmezanem są BOSKIE!!! Wielkie dzięki
> > dla osób, które ten pomysł poddały pod rozwagę - zupełnie
[...]
> > Przykład - śniadanko składające się z bułki wrocławskiej,
> > posmarowanej naprędce przygotowanym masłem czosnkowym,
[...]
>
> w tutejszym (bezboznym) kraju nazywaja to obiadem...
> ps. Pete Sampras wyrownuje !
>

Ewo, proszę, tnij cytaty i odpisuj pod nimi, inaczej
trudno się zorientować, czy Francuzi za obiad traktują
wspomnianą przeze mnie obiado-kolację, czy śniadanko
z grzaneczkami :)

Pozdrawiam,
Alex


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Ludzie !!!!!!!!!!!!
Chleb świętojański
Jaki przepis na placki ziemniaczane
Piernikowo ;-)))) Kolejny przepisik;-)
moja ulubiona tarta

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »