| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-07-03 22:46:46
Temat: Cukiniarz (P)Witam,
Dawno sie nie odzywałam, więc dziś wklepię banalny przepis - choć rodem z
Włoch - coś szybkiego, a pysznego na babskie spotkanko. Tym bardziej, że
wariacje na temat uzależnione są tylko od naszej wyobraźni i owoców
sezonowych jakie mamy pod ręką.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
CUKINIARZ
Składniki:
20 dkg biszkoptów typu: języczki, 40 dkg śmietany, 3 dkg kakao, 5 dkg cukru,
czereśnie do ozdoby, likier, bakalie do przybrania
Śmietanę ubić z cukrem, dodać kakao. Biszkopty maczać w likierze, wyłożyć dno
i boki małej tortownicy o średnicy 20 cm, położyć trochę kremu itd., aż
zapełnimy tortownicę (nabijamy tortownicę tymi biszkoptami na sztorc, co ma
dać w efekcie wygląd podobny do kwiatu cukini). Przybrać bakaliami i
schłodzić.
~~~~~~~~~~~~~~~~
P.S. Oczywiście zamiast kakao mogą być: rozdrobnione owoce, tężejąca
galaretka, a idąc dalej zamiast smietany masa z mascarpone tak jak do
tiramisu..
Pozdrawiam,
Akulka
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-07-09 13:26:54
Temat: Re: Cukiniarz (P)On Thu, 3 Jul 2003 22:46:46 +0000 (UTC), "Akulka "
<s...@N...gazeta.pl> wrote:
>CUKINIARZ
>
>Składniki:
>20 dkg biszkoptów typu: języczki, 40 dkg śmietany, 3 dkg kakao, 5 dkg cukru,
>czereśnie do ozdoby, likier, bakalie do przybrania
>
>Śmietanę ubić z cukrem, dodać kakao. Biszkopty maczać w likierze, wyłożyć dno
A na dol nie lepiej okragle biszkopty?
>i boki małej tortownicy o średnicy 20 cm, położyć trochę kremu itd.,
Itd? Biszkopty na zmiane z kremem czy tylko krem?
>aż
>zapełnimy tortownicę (nabijamy tortownicę tymi biszkoptami na sztorc, co ma
>dać w efekcie wygląd podobny do kwiatu cukini).
Znaczy te biszkopty tylko po bokach czy w srodku tez?
>Przybrać bakaliami i
>schłodzić.
--
Pozdrawiam, Sabina
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-09 20:02:07
Temat: Re: Cukiniarz (P)Sabinka <s...@w...pl> napisał(a):
>Itd? Biszkopty na zmiane z kremem czy tylko krem?
Biszkopty na zmiane z kremem >> aż zapełnimy tortownicę (nabijamy tortownicę
tymi biszkoptami na sztorc, co ma dać w efekcie wygląd podobny do kwiatu
cukini).
> Znaczy te biszkopty tylko po bokach czy w srodku tez?
tak jak wyżej, w srodku też tyle, ze na sztorc - robimy niby ciasto
biszkeptowe, z pysznym kremem
A na dół, wiesz chyba jednak jezyczki, bo te okrągłe to są twardsze i IMHO,
mają inny smak, który bedzie sie wyrózniał. Ale to rzecz gustu - Twojego
gustu.
Pozdrawiam,
Akulka
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-10 08:55:32
Temat: Re: Cukiniarz (P)On Wed, 9 Jul 2003 20:02:07 +0000 (UTC), "Akulka "
<s...@N...gazeta.pl> wrote:
>>Itd? Biszkopty na zmiane z kremem czy tylko krem?
>Biszkopty na zmiane z kremem >> aż zapełnimy tortownicę (nabijamy tortownicę
>tymi biszkoptami na sztorc, co ma dać w efekcie wygląd podobny do kwiatu
>cukini).
Szczerze mowiac zupelnie sobie tego nie wyobrazam, przeciez taki
biszkopt ma wysokosc tortownicy... chyba ze ja czegos nie rozumiem.
Moze jednak "na sztorc" nie znaczy pionowo, tylko..?
Albo jesli moze wiesz jak sie to ciasto nazywa po wlosku to sobie
pogogluje w celu znalezienia fotki - moze mi to pomoze ;}
>A na dół, wiesz chyba jednak jezyczki, bo te okrągłe to są twardsze i IMHO,
>mają inny smak, który bedzie sie wyrózniał. Ale to rzecz gustu - Twojego
>gustu.
No ostatnio jezyczki faktycznie tylko jedne mozna dostac, kiedys byly
takie normalne jak okragle, a teraz tyko "San". Tylko ze jezyczkami
pewnie ciezko okragla tortownice wylozyc, no ale sie da :)
--
Pozdrawiam, Sabina
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-10 22:10:45
Temat: Re: Cukiniarz (P)Sabinka <s...@w...pl> napisał(a):
> Szczerze mowiac zupelnie sobie tego nie wyobrazam, przeciez taki
> biszkopt ma wysokosc tortownicy... chyba ze ja czegos nie rozumiem.
Hm, tiramisu tez trudno sobie wyobrazić, a wychodzi pychotka, choć ciapowata -
tak samo i tu... choć pewnie nie dorównuje smakowi, to proste, szybkie i jak
dla mnie cool (dla każdego chyba, kto kocha biszkopty. No raczej w rece tego
nie zjesz..
> Albo jesli moze wiesz jak sie to ciasto nazywa po wlosku to sobie
> pogogluje w celu znalezienia fotki - moze mi to pomoze ;}
Wiesz, przepis przywiozła ciocia, byl dołączony do jakiegoś tam produktu,
hm... moze kakao? Nazwa, coś od cukini (zucchino m, ale jak w pełni sie
nazywa - to zabij...
Moze jak kiedyś będę, to spytam, czy ma jeszcze ten wycinek.
Nie namawiam. Mnie smakuje, ale każdy ma inny smak i preferencje.
Pozdrawiam,
Akulka
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-11 08:27:46
Temat: Re: Cukiniarz (P)On Thu, 10 Jul 2003 22:10:45 +0000 (UTC), "Akulka "
<s...@N...gazeta.pl> wrote:
>> Szczerze mowiac zupelnie sobie tego nie wyobrazam, przeciez taki
>> biszkopt ma wysokosc tortownicy... chyba ze ja czegos nie rozumiem.
>
>Hm, tiramisu tez trudno sobie wyobrazić, a wychodzi pychotka, choć ciapowata -
Ale w tiramisu sie nie uklada biszoptow na sztorc... no wlasnie, nie
powiedzialas co to znaczy "na sztorc".
>Wiesz, przepis przywiozła ciocia, byl dołączony do jakiegoś tam produktu,
>hm... moze kakao? Nazwa, coś od cukini (zucchino m, ale jak w pełni sie
>nazywa - to zabij...
Zucchino to cukinia.
>Moze jak kiedyś będę, to spytam, czy ma jeszcze ten wycinek.
>Nie namawiam. Mnie smakuje, ale każdy ma inny smak i preferencje.
Mi pewnie tez bedzie smakowac, ale probuje sobie wyobrazic do ciasto i
porownac do kwiatu cukini i mi nie wychodzi bo nie rozumiem ulozenia
biszkoptow.
Okej, lece na it.hobby.cucina.
--
Pozdrawiam, Sabina
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |