Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-f
or-mail
From: "Akulka " <s...@N...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Cukiniarz (P)
Date: Thu, 3 Jul 2003 22:46:46 +0000 (UTC)
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 29
Message-ID: <be2bom$6qc$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: as1-204.ostrowiec.dialup.inetia.pl
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1057272406 6988 172.20.26.235 (3 Jul 2003 22:46:46 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 3 Jul 2003 22:46:46 +0000 (UTC)
X-User: slodka_cytrynka
X-Forwarded-For: as1-204.ostrowiec.dialup.inetia.pl
X-Remote-IP: as1-204.ostrowiec.dialup.inetia.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:162628
Ukryj nagłówki
Witam,
Dawno sie nie odzywałam, więc dziś wklepię banalny przepis - choć rodem z
Włoch - coś szybkiego, a pysznego na babskie spotkanko. Tym bardziej, że
wariacje na temat uzależnione są tylko od naszej wyobraźni i owoców
sezonowych jakie mamy pod ręką.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
CUKINIARZ
Składniki:
20 dkg biszkoptów typu: języczki, 40 dkg śmietany, 3 dkg kakao, 5 dkg cukru,
czereśnie do ozdoby, likier, bakalie do przybrania
Śmietanę ubić z cukrem, dodać kakao. Biszkopty maczać w likierze, wyłożyć dno
i boki małej tortownicy o średnicy 20 cm, położyć trochę kremu itd., aż
zapełnimy tortownicę (nabijamy tortownicę tymi biszkoptami na sztorc, co ma
dać w efekcie wygląd podobny do kwiatu cukini). Przybrać bakaliami i
schłodzić.
~~~~~~~~~~~~~~~~
P.S. Oczywiście zamiast kakao mogą być: rozdrobnione owoce, tężejąca
galaretka, a idąc dalej zamiast smietany masa z mascarpone tak jak do
tiramisu..
Pozdrawiam,
Akulka
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|