Data: 2003-07-03 22:46:46
Temat: Cukiniarz (P)
Od: "Akulka " <s...@N...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam,
Dawno sie nie odzywałam, więc dziś wklepię banalny przepis - choć rodem z
Włoch - coś szybkiego, a pysznego na babskie spotkanko. Tym bardziej, że
wariacje na temat uzależnione są tylko od naszej wyobraźni i owoców
sezonowych jakie mamy pod ręką.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
CUKINIARZ
Składniki:
20 dkg biszkoptów typu: języczki, 40 dkg śmietany, 3 dkg kakao, 5 dkg cukru,
czereśnie do ozdoby, likier, bakalie do przybrania
Śmietanę ubić z cukrem, dodać kakao. Biszkopty maczać w likierze, wyłożyć dno
i boki małej tortownicy o średnicy 20 cm, położyć trochę kremu itd., aż
zapełnimy tortownicę (nabijamy tortownicę tymi biszkoptami na sztorc, co ma
dać w efekcie wygląd podobny do kwiatu cukini). Przybrać bakaliami i
schłodzić.
~~~~~~~~~~~~~~~~
P.S. Oczywiście zamiast kakao mogą być: rozdrobnione owoce, tężejąca
galaretka, a idąc dalej zamiast smietany masa z mascarpone tak jak do
tiramisu..
Pozdrawiam,
Akulka
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|