| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-07-03 22:57:01
Temat: SERNIK Z MLEKA (P) - gotowany ale innyAcha, a że uwielbiam serniki, to dałam sie namówić na zrobienie sernika z
mleka - dziwne, ale wyszedł, choć sie obawiałam, a w smaku z goła inny - też
smaczny, może ktoś zaryzykuje.
Wpadłam ostatnio w serie robienia placków na zimno, chyba jutro zaszaleję i
póki są jeszcze u mnie truskawki - to chyba ostatki zrobię sobie truskawkowe
tiramisu-mmmmmmmmmm, mniam.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
SERNIK Z MLEKA
Składniki:
2 l mleka, 8 żółtek, 25 dag (1 1/4 szkl.) cukru pudru, 2 szkl. śmietany, 25-
50 dag masła lub margaryny, 1 opakowanie galaretki, 3-4 czubate łyżeczki
kakao, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy, cukier waniliowy, bakalie, placek
biszkoptowy, kruchy lub herbatniki do wyłożenia dna tortownicy
Do gotującego się mleka dodać rozmącone żółtka z cukrem waniliowym i
śmietaną. Gotować, stale mieszając, do utworzenia się sera. Zestawić z ognia
na kilka minut. Wylać na sitko wyłożone gazą i pozostawić na 2 godziny do
odsiąknięcia.
Przyrządzić galaretkę według przepisu podanego na opakowaniu i ostudzić.
Utrzeć masło z cukrem. Stopniowo dodawać serek, ucierając na gładką masę.
Dodać bakalie.
Rozdzielić masę na dwie części. Do jednej dodać kakao, do drugiej sok z
cytryny lub kwasek cytrynowy rozpuszczony w łyżce wody. Wyłożyć dwiema
warstwami na ciasto biszkoptowe, kruche lub herbatniki umieszczone w
tortownicy. Zalać tężejącą galaretką. Chłodzić w lodówce.
~~~~~~~~~~~~
~Pozdrawiam,
Akulka
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-07-04 14:05:11
Temat: Re: SERNIK Z MLEKA (P) - gotowany ale inny
Użytkownik "Akulka " <s...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:be2cbt$7o7$1@inews.gazeta.pl...
> > Wpadłam ostatnio w serie robienia placków na zimno, chyba jutro
zaszaleję i
> póki są jeszcze u mnie truskawki - to chyba ostatki zrobię sobie
truskawkowe
> tiramisu-mmmmmmmmmm, mniam.
> ~~~~~~~~~~~~~~~~~~
>
> ~Pozdrawiam,
> Akulka
>
>
>
>
>
> --
Hej, jak robisz te placki na zimno??????
pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-07 18:43:14
Temat: Re: Ciasta na zimno (b.długie)> Wpadłam ostatnio w serie robienia placków na zimno, chyba jutro
> zaszaleję i
> > póki są jeszcze u mnie truskawki - to chyba ostatki zrobię sobie
> truskawkowe
> > tiramisu-mmmmmmmmmm, mniam.
> > ~~~~~~~~~~~~~~~~~~
> Hej, jak robisz te placki na zimno??????
> pozdrawiam
>
Witam,
Sorki, że teraz odpisuję, ale w weekend mam inne zajęcia niż siedzenie w
necie...hihi, dużo przyjemniejsze. Wiesz, placki na zimno to rzecz, którą
robi się szybko, pod wpływem impulsu, no i łakomstwa (u mnie niestety
ostatnio odbywa się to kosztem lini...), nawet bez dokładnego przepisu.
Bierzesz dowolne ciacha (biszkopty, bezy, herbatniki, krakersy) i robisz z
nich 2 warstwy „ciasta”, przełożone masą wg uznania: krem karpatkowy,
krem
budyniowy, budyń, bita śmietana, serki homo, jogurty z żelatyną, albo
najróżniejsze białe sery: od naszego białego po włoską ricottę i mascarpone.
Oczywiście w masy wpychasz „usztywniacze”, w zależności od potrzeby lub
smaku: bakalie, owoce, kwadraty zastygłej galaretki, kawałki czekolady, pop
corn, ryż preparowany (tzw.: dmuchany), inne kawałki dowolnych ciasteczek – w
sumie wszystkie ziarna i przekąski jakie możesz kupić w sklepie nie mówiąc o
suszonych owocach. Na wierz galaretka, z owocami lub bez lub/i mazgaje czyli
fiu bździu z roztopionej czekolady lub dżemu. Jedyne co cie ogranicza, to:
własna wyobraźnia, owoce sezonowe dostępne, zawartość portfela i brak lodówki
(wtedy placek na zimno, to tylko sernik gotowany).
Oki, żeby nie było, że się nadto wymądrzam, to wkleję ci kilka „pisanych”
przepisów. Może nie robiłam wszystkich ostatnio, ale wszystkie są kiedyś tam
testowane, z nienajgorszym skutkiem. UWAGA: NIE PYTAĆ O ŹRÓDŁA, bo sama nie
wiem...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~
BABA SEROWA Z KIWI
Składniki:
2 opakowania podłużnych biszkoptów, 3 bardzo dojrzałe owoce kiwi, 40 dag
serka homogenizowanego, 3 łyżki cukru pudru, 1/2 opakowania cukru
waniliowego, sok wyciśnięty z 1 dużej pomarańczy, 1 opakowanie śmietankowego
kremu tortowego w proszku
Podłużną foremkę wyścielić formą aluminiową. Boki i dno dokładnie wyłożyć 3/4
biszkoptów, skropić je sokiem z pomarańczy. Serek, cukier puder, cukier
waniliowy i krem w proszku ubijać mikserem przez 2 minuty. 2 kiwi obrać,
drobno pokroić, wymieszać z kremem serowym. Krem serowy wyłożyć do formy z
biszkoptami. Wierzch przykryć warstwą biszkoptów. Deser wstawić do lodówki na
minimum 2 h. Mocno schłodzoną babkę, przykryć podłużą tacą, ostrożnie
odwrócić, zdjąć foremkę i folię. Babkę udekorować pozostałymi kiwi
pokrojonymi w cienkie plasterki. Podawać schłodzoną. Przechowywać w lodówce.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
BABKA BEZ PIECZENIA W CZEKOLADOWEJ POLEWIE
Składniki dla 8 osób:
6 listków żelatyny, 300 ml mleka, 80 g cukru, 4 żółtka, 2 łyżeczki przyprawy
do pierników, 20 g gorzkiej czekolady, 250 ml śmietany kremówki, 2 łyżeczki
rumu, spód biszkoptowy
Sos:
125 ml śmietany kremówki, 50 g czekolady mlecznej, 50 g czekolady gorzkiej,
50 g cukru, 1 łyżka kakao, 20 g masła, 50 g prażonych płatków migdałowych
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. W rondelku wymieszać 60 g cukru, mleko,
żółtka i przyprawę piernikową. Masę ubijać w kąpieli wodnej, aż zgęstnieje.
Wymieszać z żelatyną i wstawić do lodówki.
Z blatu biszkoptowego wyciąć krążek wielkości spodu babki, a czekoladę
rozetrzeć. Śmietanę ubić z pozostałym cukrem.
Gdy masa piernikowa zacznie zastygać, wymieszać ją z czekoladą, rumem i bitą
śmietaną.
Opłukaną formę (z kominkiem) na babę wypełnić masą, przykryć biszkoptem,
folią i włożyć do lodówki na ok. 4 h.
SOS: 50 ml wody zagotować z cukrem i kakao, zdjąć z ognia, ostudzić dodać
śmietanę. Czekoladę posiekać drobno rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej,
połączyć z sosem śmietanowo~kakaowym. Schłodzić.
Formę z babką zanurzyć na chwilę w letniej wodzie, wyłożyć babę na paterę,
posypać migdałami i polać sosem. Resztę sosu podać w sosjerce.
1 porcja Ţ 506 kcal.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~
TRUSKAWKOWA BOMBA
Ciasto:
1/2 kg truskawek, 1 cukier waniliowy, 20 dag cukru, 6 łyżek soku cytrynowego,
10 łyżeczek żelatyny, 1,75 szklanki kefiru, 2 łyżki skórki cytrynowej, 1,25
szklanki bitej śmietany, 45 g płatków kukurydzianych, 2 łyżki truskawkowych
konfitur
Połowę żelatyny rozpuście w kilku łyżkach wrzątku i ostudzić. Kefir, 7,5 dag
cukru, cukier waniliowy, 2 łyżki soku i skórkę cytrynową wymieszać, dodać
żelatynę, połączyć z ubitą śmietanka schłodzić. 40 dag truskawek zmiksować z
12 dag cukru.
Resztę żelatyny rozpuścić i dodać do truskawek, schłodzić. Tężejącą masę
truskawkową wymieszać z kremem z kefiru. Włożyć do okrągłej formy wyłożonej
przeźroczystą folią i wstawić do zamrażalnika na 2 h.
Resztę cukru utrzeć z resztą soku cytrynowego na gęsty lukier i wymieszać z
płatkami kukurydzianymi. Rozsmarować na wyciętym z folii kole wielkości formy
Odstawić na 30 minut. Krem wyjąć z formy na kukurydziany spód i zdjąć folię.
Resztę truskawek pokroić w plasterki. Posmarować tort ciepłymi konfiturami i
obłożyć truskawkami.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~
BOMBA SEROWO – BORÓWKOWA (MALINOWA)
Składniki dla 4 osób:
25 dag borówek, 22 dag cukru, 45 dag twarożku, 1 1/2 szkl. śmietany, 2 łyżki
miodu, 2 łyżki mielonych migdałów
Borówki umyć i osuszyć. Kilka odłożyć do przybrania, resztę posiekać lub
zmiksować z 1/2 cukru. Twarożek wymieszać z resztą cukru. Śmietanę ubić,
kilka łyżek odłożyć do dekoracji, resztę połączyć z borówkami i twarożkiem.
Miód podgrzać, wlać do formy i obracać nią, aż pokryje wewnętrzne ścianki.
Mielonymi migdałami obsypać formę od wewnątrz.
Do formy włożyć krem twarożkowy i całość wstawić na 4~5 h. do zamrażalnika.
Na krótko przed podaniem formę zanurzyć w gorącej wodzie.
Bombę" kremową wyłożyć na półmisek, udekorować odłożoną bitą śmietaną i
borówkami.
1 porcja Ţ 659 kcal.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~
MROŻONA BABKA
Składniki:
2 pudełka serka homogenizowanego, 3 jaja, 3/4 szkl. cukru pudru, 1 cukier
waniliowy, 5 dkg rodzynek, kilka marmoladek owocowych, 2 płaskie łyżeczki
żelatyny, kilka posiekanych orzechów i biszkoptów
Żelatynę rozmiękczyć w niewielkiej ilości zimnej wody i rozpuścić w odrobinie
wrzątku. Serek utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać rodzynki i orzechy,
pokrojone marmoladki, wymieszać z ubitą pianą z białek, wlewając po trochu
żelatynę. Ciasto wyłożyć do Opłukanej zimną wodą i wysypanej cukrem formy z
kominkiem i wstawić do lodówki. Przed podaniem zanurzyć na chwilę formę w
gorącej wodzie.
100 g Ţ 280 kcal.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
MROŻONA BABKA Z TWAROŻKIEM
Składniki:
2 pudełka twarożku homogenizowanego, 3 jajka, 5 dag rodzynków, 3/4 szklanki
cukru z wanilia, 2 łyżki żelatyny trochę posiekanych orzechów, kilka
biszkoptów
Żelatynę zmiękczyć w niewielkiej ilości zimnej wody i rozpuścić w jak
najmniejszej ilości wrzątku. Twarożek rozetrzeć z żółtkami i cukrem, dodać
rodzynki, posiekane orzechy, wymieszać ze sztywno ubitą pianą z białek,
wlewając po trochu żelatynę. Włożyć do formy do babek wysypanej cukrem,
wstawić na godzinę do lodówki. Wyjąć z formy ozdobić biszkoptami.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~
BAJADERKA NA ZIMNO
Składniki:
3 jajka, 10 dag cukru, 30 dag masła, 40 dag galaretki kolorowej na wagę, 3
paczki herbatników, paczka wafli kwadratowych, bakalie, 5 dag kakao, zapach
rumowy
Ubić same jajka, tak jak na biszkopt. Później wsypać cukier i postawić miskę
na garnek z gotującą się wodą i dalej ubijać nad parą i przestudzić.
Masło zmiksować z kakao, dodać ubite na parze jajka z cukrem, wymieszać,
dodać bakalie. Dodać pokrojoną w kostkę galaretkę, skruszone herbatniki z
zapachem i znów delikatnie wymieszać. Rozłożyć wafel, nałożyć masę na całym
waflu, lekko przycisnąć i odstawić w chłodne miejsce do stężenia.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
BEZ PIECZENIA 1
Składniki:
3 serki homogenizowane waniliowe, 4 galaretki: 2 czerwone i 2 żółte, owoce
świeże bądź z kompotu: gruszki, ananasy, brzoskwinie, truskawki
Rozpuścić galaretkę w 1 i 1/2 szkl. gorącej wody, ostudzić, połączyć z
serkiem, wylać do tortownicy i wstawić do lodówki. Utworzyć tak dwie kolejne
warstwy, pamiętając, by zmieniać kolory galaretek. Na wierzch ułożyć owoce i
zalać ostatnią tężejącą galaretką.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
BEZ PIECZENIA 2
Składniki:
1 kostka masła, 1 i 1/2 szkl. cukru, 3 jaj, 4 łyżki żelatyny, 6 łyżek wody, 1
szkl. mleka, 2 szkl kwaśnej śmietany, 1 i 1/2 łyżki kakao, 1 galaretka
Masło trzeć z cukrem, dodając jajo i dwa żółtka, dodać letnią, połączoną z
ciepłym, przegotowanym mlekiem i śmietaną napęczniałą w wodzie żelatynę.
Masę podzielić. Pół wlać do tortownicy, a do pozostałej części dodać
rozpuszczone w wodzie kakao i wlać do tortownicy. Ozdobić owocami lub zalać
samą galaretką.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
BEZ PIECZENIA 3
Składniki:
6 jaj, 1 litr kwaśnej śmietany, 1 kostka margaryny, 1 galaretka owocowa, 3~4
kieliszki alkoholu, 3 łyżki kakao, 1 cukier waniliowy, 1 i 1/2 szkl cukru
pudru, bakalie, czekolada, herbatniki lub biszkopty na spód
Do wrzącego mleka wlać śmietanę roztrzepaną z jajami. Gotować do wytworzenia
się sera, przecedzić i gorący jeszcze ser utrzeć. Połączyć go z utartą z
cukrem pudrem margaryną.
Podzielić ciasto na dwie części. Do pierwszej dodać kakao, a do drugiej
posiekane bakalie.
Ciasteczkowy spód skropić alkoholem, wyłożyć ciemną warstwę, posypać startą
czekoladą, a następnie wyłożyć na to jasną masę. Zalać galaretką.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
BEZ PIECZENIA 4
Składniki:
1 budyń śmietankowy lub waniliowy, 5~6 łyżeczek żelatyny, 2 łyżki masła, 1/2
l. mleka, 4~5 łyżeczek cukru pudru, 50 dkg kwaśnych jabłek, bita śmietana
Napęczniałą żelatynę w odrobinie przegotowanej wody, rozpuścić w małej ilości
gorącego mleka. Ugotować budyń z mleka i dwóch łyżek masła, gdy przestygnie
ubić go mikserem z cukrem i żelatyną, dodając partiami przetarte na tarce i
odsączone jabłka.
Masę przełożyć do tortownicy i ochłodzić. Gdy przestygnie wyłożyć na talerz i
ozdobić bitą śmietaną.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~`
BUDYNIOWIEC
Składniki:
60 dkg biszkoptów, 2 kostki masła, 2 budynie śmietankowe, 5 jaj, 1 szkl.
cukru, 1/2 l. mleka, 2 łyżki kakao, 1 galaretka owocowa, 1 tabliczka czekolady
Galaretkę rozpuścić w 1 i 1/2 szkl. gorącej wody. Pokroić w kostkę. Ugotować
budyń na mleku z cukrem – wg przepisu.
Masło utrzeć z żółtkami i resztą cukru, ucierając dodawać po łyżce
ostudzonego budyniu. Na końcu połączyć z ubitą pianą z białek i podzielić
masę na dwie części. Do jednej dodać kakao, a do drugiej galaretkę.
Dużą blaszkę lub tortownicę wyłożyć biszkoptami, położyć warstwę kremu z
kakao, warstwę biszkoptów, krem z galaretką, a na wierzch następną warstwę
biszkoptów. Polać rozpuszczoną czekoladą.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
CIASTO BANANOWE
Ciasto:
1 paczka okrągłych biszkoptów, 1 galaretka, 1 kostka masła, 4 banany, 1/2
szklanki cukru, mleko, 1 żółtko, rodzynki, 4 łyżeczki żelatyny, rum, orzechy
włoskie
Rozpuścić galaretkę, ostudzić. Biszkopty namoczyć w galaretce i układać w
tortownicy. Rodzynki namoczyć w rumie, orzechy posiekać. Masło, cukier,
żółtko utrzeć dobrze na puszystą masę. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku i
powoli wlewać do masy maślanej, cały czas wyrabiając. Dodać rodzynki, orzechy
i pokrojone banany. Wyrobić. Wyłożyć masę na biszkopty i wstawić do lodówki
na dwie godziny. Zalać tężejącą galaretką i znowu wstawić do lodówki, aż
stężeje.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
CIASTO CYTRYNOWE
Ciasto okruszkowe:
20 dag herbatników, 1/2 kostki masła, 4 łyżki cukru
Nadzienie cytrynowe:
4 jaja, 4 żółtka, 3/4 szklanki soku z cytryny, 1 szklanka cukru, 3 łyżki
masła
Ciasto: rozpuścić masło, dodać cukier i drobno pokruszone herbatniki.
Wymieszać. Przełożyć masę do płaskiej, okrągłej formy (średnica 24 cm) i
docisnąć do dna i brzegów. Zapiec w gorącym piekarniku i wystudzić.
Nadzienie: w rondlu wymieszać jaja i żółtka. Dodać sok z cytryny i cukier
(zostawić około 3 łyżek). Podgrzewać na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.
Dodać masło i mieszać, aż się rozpuści. Wylać na ciasto i wstawić do lodówki,
żeby stężało (około 1 1/2 h). Tuż przed podaniem posypać cukrem i wstawić do
piekarnika na chwilę, by cukier się rozpuścił.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
CIASTO Z KASZY MANNY I HERBATNIKÓW
Skład:
6~8 paczek herbatników, 1 szkl. kaszy manny, 1 l mleka, 3~4 szkl. cukru,
kostka margaryny, cukier waniliowy, 20 dag rodzynek
Zagotować mleko z cukrem, wsypać cukier waniliowy, dodać kaszę manną.
Wszystko znowu zagotować. Dodać margarynę mieszać aż do roztopienia się
tłuszczu. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao. Przekładać
ciepłą masą herbatniki.
MASA KAKAOWA: rodzynki, herbatniki, masa biała, rodzynki, herbatniki i
polewa.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
MELBA
Składniki:
1 l. słodkiego mleka, 1 l. kwaśnego mleka, 1 kostka margaryny, 4 jaja, 1
szkl. cukru pudru, aromat, świeże owoce, 1 galaretka, wiórka kokosowe
Do wrzącego mleka wlać kwaśne mleko rozkłócone z jajami i ciągle mieszając
doprowadzić do wrzenia, uważając żeby się nie przypaliło mleko. Odcedzić
otrzymany twarożek i ostudzić.
Margarynę utrzeć w makutrze z cukrem pudrem, dalej ucierając stopniowo
dodawać twarożek, aromat i wiórka kokosowe. Masę serową wyłożyć do
tortownicy, ułożyć owoce i zalać galaretką.
Przechowywać w lodówce.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ŚMIETANOWIEC Z BRZOSKWINIAMI I TRUSKAWKAMI
Ciasto:
50 dag truskawek, 1/2 litra śmietany 18%, szklanka mleka, 4 dag żelatyny, 1
szklanka cukru, 1 cukier waniliowy, 1 puszka brzoskwiń, 1 opakowanie
galaretki agrestowej, 20 dag małych kruchych ciasteczek
Żelatynę namoczyć w małej ilości wody przez około 20 minut, po czym rozpuścić
w gorącym mleku i odstawić do wystygnięcia. Do zimnego mleka dodać śmietanę,
cukier, cukier waniliowy i dobrze wymieszać. Tortownicę wyłożyć ciasteczkami,
przełożyć tężejącą masą. Łyżeczką wcisnąć w masę kilkanaście owoców i wstawić
do lodówki. Przyrządzić galaretkę. Gdy deser śmietankowy zgęstnieje ułożyć na
wierzchu owoce i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Inną fajną alternatywą są ptasie mleczka, lub nawet sama galaretka
zmiksowana, gdy zaczyna już dobrze tężeć (to najszybszy chyba zaspokajacz
zachcianek, zwłaszcza, że nie kaloryczny). Oczywiście w tą piankę z galaretki
to te owoce, ciastka, bakalie jak najbardziej się nadają.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
PTASIE MLECZKO 1
Składniki:
2 łyżki żelatyny, 4 białka, 2 szkl. cukru
Dwie łyżki żelatyny namoczyć w niewielkiej ilości wody. Białka z jaj ubić z 2
szklankami cukru w mikserze na sztywną pianę, dodać zapach. Wymieszać z
żelatyną i przelać na plaska blaszkę. Wstawić do lodówki. Po zastygnięciu
polać ostudzoną galaretką. Gdy całość zastygnie, wyjąć, pokroić na małe
kostki.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
PTASIE MLECZKO 2
Składniki:
4 jaja, 1 i 1/2 szkl. cukru, 5 dag żelatyny, kwasek cytrynowy, kakao, 1
galaretka
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i podzielić na 3 części. Białka ubić z 1
szkl cukru, dodać trochę kwasku cytrynowego i podzielić na dwie części.
Do pierwszej dodać jedną część żelatyny, wymieszać i wylać na tortownicę.
Wstawić do lodówki.
Do drugiej części dodać kakao i drugą część żelatyny, wymieszać i wylać do
tortownicy na białą warstwę. Wstawić do lodówki.
Żółtka utrzeć z 1/2 szkl. cukru, dodać trzecią część żelatyny, wymieszać i
wylać do tortownicy na kakaową warstwę.
Na wierzch wylewamy przyrządzoną wcześniej w 1 szkl. gorącej wody, tężejącą
galaretkę. Można udekorować wiórkami kokosowymi.
Ptasie mleczko przechowywać w lodówce.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
PTASIE MLECZKO PRAWIE GOTOWANE
Składniki:
12 białek, 1 duża galaretka (jak słodka mniej cukru), 1 szkl. wody, 1/2
torebki żelatyny (rozpuszczonej w zimnej przegotowanej wodzie, 1 toreb. 6
łyżeczek), 2 szkl. cukru
Cukier, wodę, galaretkę i żelatynę zagotować ok. 3 min. (przed zagotowaniem
ubić pianę). Zestawić z ognia, ubijać trzepaczką, w miarę ubijania dokładać
po 1 łyżce piany.
Ubijać szybko, do smaku można dodać np. sok z cytryny, zapach. Wstawić do
lodówki, wystudzić udekorować wg uznania.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
PTASIE MLECZKO „WEDLOWSKIE”
Składniki:
4 jajka, 1 kostka dobrego masła, 3/4 szkl. cukru, 2 paczki cukru waniliowego,
żelatyna (2 małe torebeczki), 4 łyżki ciemnego kakao
Zalewamy żelatynę zimną wodą, niech namoknie i spęcznieje. Miękkie masło
ucieramy z cukrem i z cukrem waniliowym. Dodajemy ostrożnie po jednym żółtku,
ciągle ucierając. Ubijamy bardzo sztywną pianę z białek.
Żelatynę podgrzewamy, aż się rozpuści (nie gotować!) Mieszamy pianę z białek
z masą maślano~żółtkową, dodajemy żelatynę. Wszystko razem mieszamy. Dzielimy
na 2 części, do jednej z nich dodajemy kakao. Wylewamy do salaterki najpierw
jedną, potem drugą masę, wstawiamy do lodówki i czekamy, aż zastygnie.
Wierzch można polać czekoladą albo też galaretką owocową.
Pamiętam, że kiedyś zrobiłam ten deser tak: wylałam osobno na małe blaszki
obie masy, gdy stężało, pokroiłam w kosteczki, wrzuciłam do szklanych
pucharków, po czym posypałam bakaliami i polałam czekoladą. Wyglądało to
bardzo ładnie i gościom się bardzo podobało.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
PTASIE MLECZKO Z GALARETKI I ŚMIETANKI
Składniki:
2 galaretki owocowe, 1 kubeczek 200 g śmietany lub 1 puszką mleka do kawy,
biszkopty
Najprościej zmiksować ścinającą się już galaretkę owocową (zrobioną z 1/2
ilości wody, czyli najczęściej tylko z 1/4 l) ze śmietanką lub mlekiem do
kawy.
Są tacy, którzy wrzucają do tego pokrojona w kostkę inna galaretkę
(oczywiście już po tym nie miksują), ale ja wole zalać tylko taka masą
biszkopty ułożone w foremce i na to jeszcze wylać inna galaretkę.
POzdrawiam, Akulka
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-07 18:48:27
Temat: Re: Ciasta na zimno (b.długie)Aha, zapomniałam o tym tiramisu truskawkowym, nbo normalne do 100 razy już
wałkowane - nie wiem czy włoskie, ale tysz pyszne.....
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
TIRAMISU TRUSKAWKOWE 1
Składniki dla 4 osób:
500 g truskawek, 100 g podłużnych biszkoptów, 5 żółtek, 1 szkl. słodkiej
śmietanki, 4 łyżki bitej śmietany, 250 g sera mascarpone lub podwójnie
mielonego twarogu, 5 łyżek cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 1/2 szkl.
słodzonej herbaty, 1 łyżka soku z cytryny, 4 łyżki migdałowych płatków,
adwokat, cukier puder do posypania
Truskawki umyć, osączyć, usunąć szypułki. Pokroić w plasterki. 4 żółtka
utrzeć z 4 łyżkami cukru pudru i ½ cukru waniliowego. Cały czas ucierając
dodawać po 1 łyżce sera. Połączyć z bitą śmietaną.
Salaterkę wyłożyć warstwą biszkoptów. Biszkopty nasączyć herbatą wymieszaną z
sokiem z cytryny, a następnie adwokatem. Nałożyć warstwę twarożkowo -
jajecznego kremu. Posypać truskawkami. Przykryć drugą warstwą biszkoptów.
Ponownie nasączyć. Na wierzch nałożyć pozostały krem. Posypać resztą
truskawek. Wstawić na 2 godziny do lodówki.
Żółtko utrzeć z łyżką cukru i resztą cukru waniliowego. Wymieszać ze
śmietanką. Sosem polać deser. Posypać podprażanymi na suchej patelni
migdałowymi płatkami. Posypać cukrem pudrem.
1 porcja - 557 kcal.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
TIRAMISU TRUSKAWKOWE 2
Składniki na 4 porcje:
500 g truskawek, 100 g biszkoptów typu kocie języczki, 150 ml soku
pomarańczowego, 75 g cukru, 225 g serka Mascarpone, 180 ml jogurtu
naturalnego (czyli 1 mały kubeczek), starta skórka z połowy pomarańczy, kilka
listków mięty pieprzowej do dekoracji
Umyte truskawki pokroić w plasterki zostawiając na boku kilka sztuk do
udekorowania.
Biszkopty ułożyć w salaterkach i skropić sokiem pomarańczowym. Tę warstwę
przykryć plasterkami truskawek i posypać dwoma łyżkami cukru.
Mascarpone, jogurt, skórkę pomarańczową oraz resztę cukru wymieszać na
kremową masę, a następnie wyłożyć ją na truskawki.
Całość udekorować listkami świeżej mięty i pozostałymi truskawkami.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
TIRAMISU TRUSKAWKOWE Z LIKIEREM KAWOWYM - troche pieczone
Składniki:
3 jajka, 4 1/2 dag mąki pszennej, 4 1/2 dag mąki ziemniaczanej, 10 dag cukru
waniliowego, 200 ml mocnej kawy rozpuszczalnej, 40 ml likieru kawowego,
tłuszcz do formy
Masa:
25 dag truskawek, 4 żółtka, 4 łyżki cukru, 50 dag mascarpone (lub 3~krotnie
mielonego twarogu), skórka starta z cytryny, 2 łyżki kakao, truskawki i
listki mięty do dekoracji
Natłuścić blachę o wymiarach 40 x 20 cm. Ubić na sztywno 3 białka z 3 łyżkami
zimnej wody. Ubijając dosypywać cukier oraz cukier waniliowy. Dodać żółtka i
obie mąki. Masę przełożyć na blachę i równo rozprowadzić. Piec 12~15 minut w
temperaturze 200º C. Wyjąć biszkopt i ostudzić. Wymieszać kawę i likier.
Truskawki pokroić na kawałeczki. 4 żółtka i 4 łyżki cukru ubić na puszystą
masę. Mieszając, dodać ser mascarpone i skórkę cytrynową. Biszkopt przekroić
na dwie części. Jedną połówkę ciasta przełożyć do formy, skropić połową kawy
z likierem. Rozłożyć połowę kremu, posypać truskawkami. Przykryć drugą
częścią biszkopta i lekko docisnąć. Skropić kawą i pokryć pozostałym kremem.
Wierzch tiramisu posypać kakao i wstawić na 2~3 h do lodówki. Udekorować
całymi truskawkami i listkami mięty.
Akulka
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-07 18:49:19
Temat: Re: Ciasta na zimno (b.długie)Aha, zapomniałam o tym tiramisu truskawkowym, nbo normalne do 100 razy już
wałkowane - nie wiem czy włoskie, ale tysz pyszne.....
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
TIRAMISU TRUSKAWKOWE 1
Składniki dla 4 osób:
500 g truskawek, 100 g podłużnych biszkoptów, 5 żółtek, 1 szkl. słodkiej
śmietanki, 4 łyżki bitej śmietany, 250 g sera mascarpone lub podwójnie
mielonego twarogu, 5 łyżek cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 1/2 szkl.
słodzonej herbaty, 1 łyżka soku z cytryny, 4 łyżki migdałowych płatków,
adwokat, cukier puder do posypania
Truskawki umyć, osączyć, usunąć szypułki. Pokroić w plasterki. 4 żółtka
utrzeć z 4 łyżkami cukru pudru i ½ cukru waniliowego. Cały czas ucierając
dodawać po 1 łyżce sera. Połączyć z bitą śmietaną.
Salaterkę wyłożyć warstwą biszkoptów. Biszkopty nasączyć herbatą wymieszaną z
sokiem z cytryny, a następnie adwokatem. Nałożyć warstwę twarożkowo -
jajecznego kremu. Posypać truskawkami. Przykryć drugą warstwą biszkoptów.
Ponownie nasączyć. Na wierzch nałożyć pozostały krem. Posypać resztą
truskawek. Wstawić na 2 godziny do lodówki.
Żółtko utrzeć z łyżką cukru i resztą cukru waniliowego. Wymieszać ze
śmietanką. Sosem polać deser. Posypać podprażanymi na suchej patelni
migdałowymi płatkami. Posypać cukrem pudrem.
1 porcja - 557 kcal.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
TIRAMISU TRUSKAWKOWE 2
Składniki na 4 porcje:
500 g truskawek, 100 g biszkoptów typu kocie języczki, 150 ml soku
pomarańczowego, 75 g cukru, 225 g serka Mascarpone, 180 ml jogurtu
naturalnego (czyli 1 mały kubeczek), starta skórka z połowy pomarańczy, kilka
listków mięty pieprzowej do dekoracji
Umyte truskawki pokroić w plasterki zostawiając na boku kilka sztuk do
udekorowania.
Biszkopty ułożyć w salaterkach i skropić sokiem pomarańczowym. Tę warstwę
przykryć plasterkami truskawek i posypać dwoma łyżkami cukru.
Mascarpone, jogurt, skórkę pomarańczową oraz resztę cukru wymieszać na
kremową masę, a następnie wyłożyć ją na truskawki.
Całość udekorować listkami świeżej mięty i pozostałymi truskawkami.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
TIRAMISU TRUSKAWKOWE Z LIKIEREM KAWOWYM - troche pieczone
Składniki:
3 jajka, 4 1/2 dag mąki pszennej, 4 1/2 dag mąki ziemniaczanej, 10 dag cukru
waniliowego, 200 ml mocnej kawy rozpuszczalnej, 40 ml likieru kawowego,
tłuszcz do formy
Masa:
25 dag truskawek, 4 żółtka, 4 łyżki cukru, 50 dag mascarpone (lub 3~krotnie
mielonego twarogu), skórka starta z cytryny, 2 łyżki kakao, truskawki i
listki mięty do dekoracji
Natłuścić blachę o wymiarach 40 x 20 cm. Ubić na sztywno 3 białka z 3 łyżkami
zimnej wody. Ubijając dosypywać cukier oraz cukier waniliowy. Dodać żółtka i
obie mąki. Masę przełożyć na blachę i równo rozprowadzić. Piec 12~15 minut w
temperaturze 200º C. Wyjąć biszkopt i ostudzić. Wymieszać kawę i likier.
Truskawki pokroić na kawałeczki. 4 żółtka i 4 łyżki cukru ubić na puszystą
masę. Mieszając, dodać ser mascarpone i skórkę cytrynową. Biszkopt przekroić
na dwie części. Jedną połówkę ciasta przełożyć do formy, skropić połową kawy
z likierem. Rozłożyć połowę kremu, posypać truskawkami. Przykryć drugą
częścią biszkopta i lekko docisnąć. Skropić kawą i pokryć pozostałym kremem.
Wierzch tiramisu posypać kakao i wstawić na 2~3 h do lodówki. Udekorować
całymi truskawkami i listkami mięty.
Akulka
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-08 06:41:43
Temat: Re: Ciasta na zimno (b.długie)
Pozwolę sobie dołączyć jeszcze dwa przepisy. Mam nadzieję, że komuś się przyda.
----------------
Tort serowo-śmietanowy
3 opakowania serka homogenizowanego bez smaku
6 łyżek cukru
1/2 litra kremówki
kwaśne owoce (surowe lub z kompotu) lub słoiczek kwaśnego dżemu
biszkopciki (okrągłe lub podłużne)
Dno i boki dużej formy do tortu wyłożyć biszkoptami. Kremówkę ubić,
dodając stopniowo cukier. Dodać niekwaśny serek, delikatnie wymieszać.
Układać na zmianę masę serowo-śmietanową, owoce (lub dżem), masę, biszkopty,
masę, owoce, masę, biszkopty, masę, owoce, masę. Udekorować rodzynkami,
owocami, czekoladą. Wstawić do lodówki na min. 2 godziny. Przed wyjęciem
włożyć na chwilę formę do ciepłej wody.
Biszkopty można zastąpić krążkami biszkoptowymi. Można je nasączyć wg uznania
koniakiem, naparem mocnej kawy lub sokiem owocowym.
----------------
Kolorowy blok
4-5 galaretek każda w innym kolorze
1/4 lita śmietany
4 łyżki cukru
4 łyżeczki żelatyny
Ugotować galaretki - każdą osobno. Wylać na płaskie naczynia, żeby miały
grubość ok. 1,5 - 2 cm. Po zastygnięciu pokroić w kostkę. Żelatynę namoczyć w
niewielkiej ilości zimnej wody. Rozgrzać do rozpuszczenia (nie gotować).
Kremówkę ubić, dodając stopniowo cukier. Połączyć z żelatyną. Wsypać pokrojoną
galaretkę, wymieszać. Wlać do keksówki, posypać wierzch grubym cukrem i
schłodzić. Włożyć formę do ciepłej wody, wyjąć blok i natychmiast (póki boki i
aktualny wierzch są nieco ciepłe) posypać cukrem.
/ciach/
>Oki, żeby nie było, że się nadto wymądrzam, to wkleję ci kilka
>„pisanych”
>przepisów. Może nie robiłam wszystkich ostatnio, ale wszystkie są kiedyś tam
>
>testowane, z nienajgorszym skutkiem. UWAGA: NIE PYTAĆ O ŹRÓDŁA, bo sama nie
>wiem...
>~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
>POzdrawiam, Akulka
>
>
>
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-16 10:26:13
Temat: Re: SERNIK Z MLEKA (P) - gotowany ale innyAch. Jaki ciekawy przepis.
Dzisiaj go wyprobuje.
Dzieki.
Pozdr./Patty
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |