Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!polnews.pl!not-for-mail
From: "Lenka" <m...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ciasta na zimno (b.długie)
Date: Tue, 08 Jul 2003 08:41:43 +0200
Organization: PolNEWS - http://www.polnews.pl
Lines: 50
Message-ID: <0...@p...pl>
References: <be2cbt$7o7$1@inews.gazeta.pl> <be41jg$je6$1@atlantis.news.tpi.pl>
<becf02$l27$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: swift.atra.com.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: swift.atra.com.pl 1057646504 11641 194.181.190.181 (8 Jul 2003 06:41:44 GMT)
X-Complaints-To: h...@p...pl
NNTP-Posting-Date: 8 Jul 2003 06:41:44 GMT
X-Original-NNTP-Posting-Host: 217.153.71.154
X-Original-NNTP-Posting-From: 217.153.71.154
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:163446
Ukryj nagłówki
Pozwolę sobie dołączyć jeszcze dwa przepisy. Mam nadzieję, że komuś się przyda.
----------------
Tort serowo-śmietanowy
3 opakowania serka homogenizowanego bez smaku
6 łyżek cukru
1/2 litra kremówki
kwaśne owoce (surowe lub z kompotu) lub słoiczek kwaśnego dżemu
biszkopciki (okrągłe lub podłużne)
Dno i boki dużej formy do tortu wyłożyć biszkoptami. Kremówkę ubić,
dodając stopniowo cukier. Dodać niekwaśny serek, delikatnie wymieszać.
Układać na zmianę masę serowo-śmietanową, owoce (lub dżem), masę, biszkopty,
masę, owoce, masę, biszkopty, masę, owoce, masę. Udekorować rodzynkami,
owocami, czekoladą. Wstawić do lodówki na min. 2 godziny. Przed wyjęciem
włożyć na chwilę formę do ciepłej wody.
Biszkopty można zastąpić krążkami biszkoptowymi. Można je nasączyć wg uznania
koniakiem, naparem mocnej kawy lub sokiem owocowym.
----------------
Kolorowy blok
4-5 galaretek każda w innym kolorze
1/4 lita śmietany
4 łyżki cukru
4 łyżeczki żelatyny
Ugotować galaretki - każdą osobno. Wylać na płaskie naczynia, żeby miały
grubość ok. 1,5 - 2 cm. Po zastygnięciu pokroić w kostkę. Żelatynę namoczyć w
niewielkiej ilości zimnej wody. Rozgrzać do rozpuszczenia (nie gotować).
Kremówkę ubić, dodając stopniowo cukier. Połączyć z żelatyną. Wsypać pokrojoną
galaretkę, wymieszać. Wlać do keksówki, posypać wierzch grubym cukrem i
schłodzić. Włożyć formę do ciepłej wody, wyjąć blok i natychmiast (póki boki i
aktualny wierzch są nieco ciepłe) posypać cukrem.
/ciach/
>Oki, żeby nie było, że się nadto wymądrzam, to wkleję ci kilka
>„pisanych”
>przepisów. Może nie robiłam wszystkich ostatnio, ale wszystkie są kiedyś tam
>
>testowane, z nienajgorszym skutkiem. UWAGA: NIE PYTAĆ O ŹRÓDŁA, bo sama nie
>wiem...
>~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
>POzdrawiam, Akulka
>
>
>
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
|