Data: 2003-07-07 18:49:19
Temat: Re: Ciasta na zimno (b.długie)
Od: "Akulka " <s...@N...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Aha, zapomniałam o tym tiramisu truskawkowym, nbo normalne do 100 razy już
wałkowane - nie wiem czy włoskie, ale tysz pyszne.....
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
TIRAMISU TRUSKAWKOWE 1
Składniki dla 4 osób:
500 g truskawek, 100 g podłużnych biszkoptów, 5 żółtek, 1 szkl. słodkiej
śmietanki, 4 łyżki bitej śmietany, 250 g sera mascarpone lub podwójnie
mielonego twarogu, 5 łyżek cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 1/2 szkl.
słodzonej herbaty, 1 łyżka soku z cytryny, 4 łyżki migdałowych płatków,
adwokat, cukier puder do posypania
Truskawki umyć, osączyć, usunąć szypułki. Pokroić w plasterki. 4 żółtka
utrzeć z 4 łyżkami cukru pudru i ½ cukru waniliowego. Cały czas ucierając
dodawać po 1 łyżce sera. Połączyć z bitą śmietaną.
Salaterkę wyłożyć warstwą biszkoptów. Biszkopty nasączyć herbatą wymieszaną z
sokiem z cytryny, a następnie adwokatem. Nałożyć warstwę twarożkowo -
jajecznego kremu. Posypać truskawkami. Przykryć drugą warstwą biszkoptów.
Ponownie nasączyć. Na wierzch nałożyć pozostały krem. Posypać resztą
truskawek. Wstawić na 2 godziny do lodówki.
Żółtko utrzeć z łyżką cukru i resztą cukru waniliowego. Wymieszać ze
śmietanką. Sosem polać deser. Posypać podprażanymi na suchej patelni
migdałowymi płatkami. Posypać cukrem pudrem.
1 porcja - 557 kcal.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
TIRAMISU TRUSKAWKOWE 2
Składniki na 4 porcje:
500 g truskawek, 100 g biszkoptów typu kocie języczki, 150 ml soku
pomarańczowego, 75 g cukru, 225 g serka Mascarpone, 180 ml jogurtu
naturalnego (czyli 1 mały kubeczek), starta skórka z połowy pomarańczy, kilka
listków mięty pieprzowej do dekoracji
Umyte truskawki pokroić w plasterki zostawiając na boku kilka sztuk do
udekorowania.
Biszkopty ułożyć w salaterkach i skropić sokiem pomarańczowym. Tę warstwę
przykryć plasterkami truskawek i posypać dwoma łyżkami cukru.
Mascarpone, jogurt, skórkę pomarańczową oraz resztę cukru wymieszać na
kremową masę, a następnie wyłożyć ją na truskawki.
Całość udekorować listkami świeżej mięty i pozostałymi truskawkami.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
TIRAMISU TRUSKAWKOWE Z LIKIEREM KAWOWYM - troche pieczone
Składniki:
3 jajka, 4 1/2 dag mąki pszennej, 4 1/2 dag mąki ziemniaczanej, 10 dag cukru
waniliowego, 200 ml mocnej kawy rozpuszczalnej, 40 ml likieru kawowego,
tłuszcz do formy
Masa:
25 dag truskawek, 4 żółtka, 4 łyżki cukru, 50 dag mascarpone (lub 3~krotnie
mielonego twarogu), skórka starta z cytryny, 2 łyżki kakao, truskawki i
listki mięty do dekoracji
Natłuścić blachę o wymiarach 40 x 20 cm. Ubić na sztywno 3 białka z 3 łyżkami
zimnej wody. Ubijając dosypywać cukier oraz cukier waniliowy. Dodać żółtka i
obie mąki. Masę przełożyć na blachę i równo rozprowadzić. Piec 12~15 minut w
temperaturze 200º C. Wyjąć biszkopt i ostudzić. Wymieszać kawę i likier.
Truskawki pokroić na kawałeczki. 4 żółtka i 4 łyżki cukru ubić na puszystą
masę. Mieszając, dodać ser mascarpone i skórkę cytrynową. Biszkopt przekroić
na dwie części. Jedną połówkę ciasta przełożyć do formy, skropić połową kawy
z likierem. Rozłożyć połowę kremu, posypać truskawkami. Przykryć drugą
częścią biszkopta i lekko docisnąć. Skropić kawą i pokryć pozostałym kremem.
Wierzch tiramisu posypać kakao i wstawić na 2~3 h do lodówki. Udekorować
całymi truskawkami i listkami mięty.
Akulka
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|