Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Akulka " <s...@N...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: SERNIK Z MLEKA (P) - gotowany ale inny
Date: Thu, 3 Jul 2003 22:57:01 +0000 (UTC)
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 37
Message-ID: <be2cbt$7o7$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: as1-204.ostrowiec.dialup.inetia.pl
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1057273021 7943 172.20.26.235 (3 Jul 2003 22:57:01 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 3 Jul 2003 22:57:01 +0000 (UTC)
X-User: slodka_cytrynka
X-Forwarded-For: as1-204.ostrowiec.dialup.inetia.pl
X-Remote-IP: as1-204.ostrowiec.dialup.inetia.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:162630
Ukryj nagłówki
Acha, a że uwielbiam serniki, to dałam sie namówić na zrobienie sernika z
mleka - dziwne, ale wyszedł, choć sie obawiałam, a w smaku z goła inny - też
smaczny, może ktoś zaryzykuje.
Wpadłam ostatnio w serie robienia placków na zimno, chyba jutro zaszaleję i
póki są jeszcze u mnie truskawki - to chyba ostatki zrobię sobie truskawkowe
tiramisu-mmmmmmmmmm, mniam.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
SERNIK Z MLEKA
Składniki:
2 l mleka, 8 żółtek, 25 dag (1 1/4 szkl.) cukru pudru, 2 szkl. śmietany, 25-
50 dag masła lub margaryny, 1 opakowanie galaretki, 3-4 czubate łyżeczki
kakao, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy, cukier waniliowy, bakalie, placek
biszkoptowy, kruchy lub herbatniki do wyłożenia dna tortownicy
Do gotującego się mleka dodać rozmącone żółtka z cukrem waniliowym i
śmietaną. Gotować, stale mieszając, do utworzenia się sera. Zestawić z ognia
na kilka minut. Wylać na sitko wyłożone gazą i pozostawić na 2 godziny do
odsiąknięcia.
Przyrządzić galaretkę według przepisu podanego na opakowaniu i ostudzić.
Utrzeć masło z cukrem. Stopniowo dodawać serek, ucierając na gładką masę.
Dodać bakalie.
Rozdzielić masę na dwie części. Do jednej dodać kakao, do drugiej sok z
cytryny lub kwasek cytrynowy rozpuszczony w łyżce wody. Wyłożyć dwiema
warstwami na ciasto biszkoptowe, kruche lub herbatniki umieszczone w
tortownicy. Zalać tężejącą galaretką. Chłodzić w lodówce.
~~~~~~~~~~~~
~Pozdrawiam,
Akulka
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|