Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: <i...@y...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Curry z ciecierzycy i ziemniakow - latwe
Date: 8 Oct 2001 00:18:22 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 50
Message-ID: <6...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1002493102 17481 192.168.240.245 (7 Oct 2001 22:18:22 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 7 Oct 2001 22:18:22 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 62.172.82.134, 213.180.130.21
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.5; Windows 95; L1Batch November 2000
B2000BY)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:73693
Ukryj nagłówki
Curry z ciecierzycy i ziemniakow
Moza byc przygotowane ( i wtedy smakuje najlepiej ) dzien wczesniej.
Moze byc podawane z ryzem lub chapati (hinduski chleb )
przygotowanie: 20-30 min
225 g nasion ciecierzycy lub puszka ~440 g (w wodzie lub solance)
3 duze ziemniaki
4 lyzki oleju do smazenia
1 lyzeczka gorczycy (mustard seeds)
1 lyzeczka kminu (cumin)
1/4 lyzeczki asafoetida powder ( nie musi byc)
1 duza cebula obrana i pokrojona w plasterki
3 zabki czosnku
2,5 cm korzenia imbiru
1,5 lyzeczki soli
1 lyzeczka (lub mniej) sproszkowanego chili
3 lyzki mielonej kolendry
2 lyzeczki tumeriku
2 lyzeczki cukru
1 lyzka nasion/ziaren(?) sezamu ( nie musi byc)
400 g puszka pomidorow w sosie wlasnym lub tylez swiezych pokrojonych
1 lyzka soku z cytryny (lub wiecej do smaku)
1. Zamoczyc ciecierzyce na noc. Ugotowac.
Ja zazwyczaj uzywam puszki.
2. Ugotowac ziemniaki (mozna w mundurkach i po ostudzeniu obrac), pokroic w 2,5
cm kostke.
3. W woku/duzym rondlu rozgrzac olej, dodac gorczyce i kmin, po 30 sekundach
gdy zaczna
wyskakiwac dodac asafoetida i po kilku sekundach cebule. Zamieszac smazyc
pod przykryciem
3 min albo az sie lekko zprzybrazowi. Mieszac c ochwile.
4. Zmielic/zetrzec czosnek i imbir ( nie trzzeba imbiru obierac ze skorki).
Do dac te wa skladniki do garnka, miesza.
Po 30 sekundach dodac sol, chili, kolendre, tumerik, cukier i ziarno
sezamowe.
Smazyc mieszjac przez nastepna minute po czym dodac pomidory.
5. Zagotowac i na wolnym ogniu niech pyrka przez nastepnych 5 minut
Dodac nastepnie pkrojone ziemniaki, ugotowana ciecierzyce wraz 300 ml wody.
Dodac sok z cytryny.
Gotowac przez nastepnych 5 min.
6. Przez dluzsze gotowanie mozna to curry zagescic do dowolnej konsystencji.
Zycze powodzenia
iza
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|