| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-12-12 15:33:09
Temat: Ćwikła z chrzanem , krem chrzanowyWitam szukam sprawdzonego przepisu na ćwikłę z chrzanem i krem chrzanowy ,
wiem , wiem google ale moze ma ktoś sprawdzony przepis dokładny
Pozdrawiam JULIUSZ
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-12-12 16:27:19
Temat: Re: Ćwikła z chrzanem , krem chrzanowynightmen wrote:
> Witam szukam sprawdzonego przepisu na ćwikłę z chrzanem i krem chrzanowy ,
> wiem , wiem google ale moze ma ktoś sprawdzony przepis dokładny
> Pozdrawiam JULIUSZ
>
>
Zakladam, ze cgcesz robic domowy chrzan.
Oczyscic korzen chrzanu, pokroic na kawalki i umiescic w blenderze,
Dolac pol szklanki bialego wina na pol kg chrzanu. Zmielic. Przelozyc do
sloikow, trzymac w lodowce.
Krem chrzanowy
1. Polaczyc chrzan w proporcji 1:1 z bita smietanka bez cukru
lub
2. Polaczyc chrzan w proporcji 1:1 z kwasna smietana
Z cwikla Ci nie pomoge, bo nie jadam,
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-12-12 17:21:12
Temat: Re: Ćwikła z chrzanem , krem chrzanowy
"nightmen" <nightmen(wytnij to)@poczta.onet.pl> wrote in message
news:elmi3d$kgq$1@news.onet.pl...
> Witam szukam sprawdzonego przepisu na ćwikłę z chrzanem i krem chrzanowy ,
> wiem , wiem google ale moze ma ktoś sprawdzony przepis dokładny
> Pozdrawiam JULIUSZ
Gotujesz obrane buraki, ścierasz na papkę taką jak surowe ziemniaki na
placki, zakwaszasz octem, dodajesz podobnie utarty chrzan i kminek do smaku.
Kminek może być mielony, ale tradycyjnie bywał w całości.
Gdy chrzan jest ze sklepu wybierasz ostry i bez czarnej rzodkwi i nie
zakwaszasz, gdyż chrzan jest stabilizowany octem lub kwasem cytrynowym.
Najlepiej jak trochę postoi w chłodziarce.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-12-12 17:29:26
Temat: Re: Ćwikła z chrzanem , krem chrzanowy
"Ovo" <j...@o...pl> wrote in message
news:elmoki$ess$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> "nightmen" <nightmen(wytnij to)@poczta.onet.pl> wrote in message
> news:elmi3d$kgq$1@news.onet.pl...
>> Witam szukam sprawdzonego przepisu na ćwikłę z chrzanem i krem chrzanowy
>> , wiem , wiem google ale moze ma ktoś sprawdzony przepis dokładny
>> Pozdrawiam JULIUSZ
>
> Gotujesz obrane buraki, ścierasz na papkę taką jak surowe ziemniaki na
> placki, zakwaszasz octem, dodajesz podobnie utarty chrzan i kminek do
> smaku. Kminek może być mielony, ale tradycyjnie bywał w całości.
> Gdy chrzan jest ze sklepu wybierasz ostry i bez czarnej rzodkwi i nie
> zakwaszasz, gdyż chrzan jest stabilizowany octem lub kwasem cytrynowym.
> Najlepiej jak trochę postoi w chłodziarce.
Jest jeszcze jedna możliwość - gotując barszcz czysty na rosole kroimy
buraki w grube plastry, które ścieramy na papkę. Robimy białą zasmażkę i
dodajemy starte buraki, solimy i pieprzymy, podajemy do ziemniaków na
gorąco.
To samo robimy w przypadku barszczu czystego na wywarze z warzyw z tym,
że prócz buraczków zasmażanych możemy zrobić także ćwikłę - o ile wywar był
bez tłuszczu do czasu wyjęcia buraków z wywaru.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-12-12 17:37:20
Temat: Re: Ćwikła z chrzanem , krem chrzanowy
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:elmoul$3st$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> "Ovo" <j...@o...pl> wrote in message
> news:elmoki$ess$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>
>> "nightmen" <nightmen(wytnij to)@poczta.onet.pl> wrote in message
>> news:elmi3d$kgq$1@news.onet.pl...
>>> Witam szukam sprawdzonego przepisu na ćwikłę z chrzanem i krem chrzanowy
>>> , wiem , wiem google ale moze ma ktoś sprawdzony przepis dokładny
>>> Pozdrawiam JULIUSZ
>>
>> Gotujesz obrane buraki, ścierasz na papkę taką jak surowe ziemniaki na
>> placki, zakwaszasz octem, dodajesz podobnie utarty chrzan i kminek do
>> smaku. Kminek może być mielony, ale tradycyjnie bywał w całości.
>> Gdy chrzan jest ze sklepu wybierasz ostry i bez czarnej rzodkwi i nie
>> zakwaszasz, gdyż chrzan jest stabilizowany octem lub kwasem cytrynowym.
>> Najlepiej jak trochę postoi w chłodziarce.
>
> Jest jeszcze jedna możliwość - gotując barszcz czysty na rosole kroimy
> buraki w grube plastry, które ścieramy na papkę. Robimy białą zasmażkę i
> dodajemy starte buraki, solimy i pieprzymy, podajemy do ziemniaków na
> gorąco.
> To samo robimy w przypadku barszczu czystego na wywarze z warzyw z tym,
> że prócz buraczków zasmażanych możemy zrobić także ćwikłę - o ile wywar
> był bez tłuszczu do czasu wyjęcia buraków z wywaru.
Ścieram wszystkie warzywa - zmieniają trochę smak, ale nadal jest dobry.
Zwłaszcza, że nigdy nie dodaję cukru do barszczu - słodycz daje większa
ilość cebuli, marchwi i pietruszki dając jednocześnie mocny wywar...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-12-12 18:27:28
Temat: Re: Ćwikła z chrzanem , krem chrzanowynightmen napisał(a):
> Witam szukam sprawdzonego przepisu na ćwikłę z chrzanem i krem chrzanowy ,
> wiem , wiem google ale moze ma ktoś sprawdzony przepis dokładny
Chrzan juz masz, kolej na ćwikłę.
Buraki pieczesz bez obierania ich. Gotowane są bez porównania gorsze.
Ostudzone obierasz, kroisz w cieniutkie plasterki lub ścierasz na tarce.
Dodajesz sparzony kminek, sól, chrzan świeżo utarty, ilość wg uznania,
zakwaszasz cytrynowym sokiem (lub winnym octem, lub tym i tym), można
dodać nieco surowego zakiszonego barszczu czerwonego i kieliszek wina
czerwonego, wytrawnego. Ćwikłę należy upchać ciasno w kamionkowym garnku
lub słoiku, powinna być pokryta sokiem i zostawić na dwa dni dojrzewania
w chłodnym miejscu, potem juz gotowa.
--
pa, BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-12-12 20:30:30
Temat: Re: Ćwikła z chrzanem , krem chrzanowy
Użytkownik "nightmen" <nightmen(wytnij to)@poczta.onet.pl> napisał w
wiadomości news:elmi3d$kgq$1@news.onet.pl...
> Witam szukam sprawdzonego przepisu na ćwikłę z chrzanem i krem chrzanowy ,
> wiem , wiem google ale moze ma ktoś sprawdzony przepis dokładny
> Pozdrawiam JULIUSZ Witam.
Chrzan :
Tarty chrzan w słoiku f-my "Rębek" 150 g , dodać 5 ugotowanych na twardo jaj
utartych na tarce (ja najbardziej lubię z samych żółtek, ale wtedy należy
dać ich odpowiednio więcej ),trochę cukru wg. smaku, odrobinę soli ( z solą
trzeba uważać, bo przesolony chrzan jest obrzydliwy w smaku - co prawda
zawsze można wtedy dodać więcej pozostałych składników ), no i parę łyżek
gęstej śmietany ( 22%), aby uzyskać odpowiadającą nam konsystencję.
Trzymając tak sporządzony chrzan w lodówce można spożywać go przez
tydzień.Oczywiście najlepszy byłby własnoręcznie utarty chrzan, sparzony
wrzątkiem i skropiony octem ( zwykłym spirytusowym). Ja jednak od lat używam
gotowego chrzanu i wg. mnie właśnie chrzan "Rębek" jest najlepszy.
Ćwikła :
Wyszorowane buraki, w łupinach, gotujemy lub pieczemy do miękkości.
Następnie, po wystudzeniu, obieramy, trzemy na tarce, dodajemy ze słoiczka
chrzan z octem ("Rębek"), w takiej ilości jaka nam smakowo odpowiada, trochę
ziaren kminku ( jak ktoś nie lubi- można zmielić), odrobina soli, jak mało
słodkie buraki to można dodać troszkę cukru. I do lodówki, można używać co
najmniej przez dwa tygodnie. Oczywiście można do utratych buraków dodać
własnoręcznie utarty, sparzony
i skropiony octem chrzan.
Smacznego - pozdrawiam - D.
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |