Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!newsfeed.silweb.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Onet" <k...@o...eu>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ćwikła z chrzanem , krem chrzanowy
Date: Tue, 12 Dec 2006 21:30:30 +0100
Organization: Onet.pl
Lines: 31
Message-ID: <eln3h5$gts$1@news.onet.pl>
References: <elmi3d$kgq$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: aj98.internetdsl.tpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 1165955429 17340 80.53.167.98 (12 Dec 2006 20:30:29 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 12 Dec 2006 20:30:29 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2962
X-Sender: Y00NgR5UUN511aZL0aFPJg==
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:285609
Ukryj nagłówki
Użytkownik "nightmen" <nightmen(wytnij to)@poczta.onet.pl> napisał w
wiadomości news:elmi3d$kgq$1@news.onet.pl...
> Witam szukam sprawdzonego przepisu na ćwikłę z chrzanem i krem chrzanowy ,
> wiem , wiem google ale moze ma ktoś sprawdzony przepis dokładny
> Pozdrawiam JULIUSZ Witam.
Chrzan :
Tarty chrzan w słoiku f-my "Rębek" 150 g , dodać 5 ugotowanych na twardo jaj
utartych na tarce (ja najbardziej lubię z samych żółtek, ale wtedy należy
dać ich odpowiednio więcej ),trochę cukru wg. smaku, odrobinę soli ( z solą
trzeba uważać, bo przesolony chrzan jest obrzydliwy w smaku - co prawda
zawsze można wtedy dodać więcej pozostałych składników ), no i parę łyżek
gęstej śmietany ( 22%), aby uzyskać odpowiadającą nam konsystencję.
Trzymając tak sporządzony chrzan w lodówce można spożywać go przez
tydzień.Oczywiście najlepszy byłby własnoręcznie utarty chrzan, sparzony
wrzątkiem i skropiony octem ( zwykłym spirytusowym). Ja jednak od lat używam
gotowego chrzanu i wg. mnie właśnie chrzan "Rębek" jest najlepszy.
Ćwikła :
Wyszorowane buraki, w łupinach, gotujemy lub pieczemy do miękkości.
Następnie, po wystudzeniu, obieramy, trzemy na tarce, dodajemy ze słoiczka
chrzan z octem ("Rębek"), w takiej ilości jaka nam smakowo odpowiada, trochę
ziaren kminku ( jak ktoś nie lubi- można zmielić), odrobina soli, jak mało
słodkie buraki to można dodać troszkę cukru. I do lodówki, można używać co
najmniej przez dwa tygodnie. Oczywiście można do utratych buraków dodać
własnoręcznie utarty, sparzony
i skropiony octem chrzan.
Smacznego - pozdrawiam - D.
>
|