Data: 2006-12-12 20:30:30
Temat: Re: Ćwikła z chrzanem , krem chrzanowy
Od: "Onet" <k...@o...eu>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "nightmen" <nightmen(wytnij to)@poczta.onet.pl> napisał w
wiadomości news:elmi3d$kgq$1@news.onet.pl...
> Witam szukam sprawdzonego przepisu na ćwikłę z chrzanem i krem chrzanowy ,
> wiem , wiem google ale moze ma ktoś sprawdzony przepis dokładny
> Pozdrawiam JULIUSZ Witam.
Chrzan :
Tarty chrzan w słoiku f-my "Rębek" 150 g , dodać 5 ugotowanych na twardo jaj
utartych na tarce (ja najbardziej lubię z samych żółtek, ale wtedy należy
dać ich odpowiednio więcej ),trochę cukru wg. smaku, odrobinę soli ( z solą
trzeba uważać, bo przesolony chrzan jest obrzydliwy w smaku - co prawda
zawsze można wtedy dodać więcej pozostałych składników ), no i parę łyżek
gęstej śmietany ( 22%), aby uzyskać odpowiadającą nam konsystencję.
Trzymając tak sporządzony chrzan w lodówce można spożywać go przez
tydzień.Oczywiście najlepszy byłby własnoręcznie utarty chrzan, sparzony
wrzątkiem i skropiony octem ( zwykłym spirytusowym). Ja jednak od lat używam
gotowego chrzanu i wg. mnie właśnie chrzan "Rębek" jest najlepszy.
Ćwikła :
Wyszorowane buraki, w łupinach, gotujemy lub pieczemy do miękkości.
Następnie, po wystudzeniu, obieramy, trzemy na tarce, dodajemy ze słoiczka
chrzan z octem ("Rębek"), w takiej ilości jaka nam smakowo odpowiada, trochę
ziaren kminku ( jak ktoś nie lubi- można zmielić), odrobina soli, jak mało
słodkie buraki to można dodać troszkę cukru. I do lodówki, można używać co
najmniej przez dwa tygodnie. Oczywiście można do utratych buraków dodać
własnoręcznie utarty, sparzony
i skropiony octem chrzan.
Smacznego - pozdrawiam - D.
>
|