Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.internetia.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!
not-for-mail
From: "Ovo" <j...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ćwikła z chrzanem , krem chrzanowy
Date: Tue, 12 Dec 2006 18:37:20 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 33
Message-ID: <elmpdf$5mt$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <elmi3d$kgq$1@news.onet.pl> <elmoki$ess$1@nemesis.news.tpi.pl>
<elmoul$3st$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abcv189.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1165945072 5853 83.6.237.189 (12 Dec 2006 17:37:52 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 12 Dec 2006 17:37:52 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2962
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Antivirus: avast! (VPS 0657-1, 2006-12-12), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:285594
Ukryj nagłówki
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:elmoul$3st$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> "Ovo" <j...@o...pl> wrote in message
> news:elmoki$ess$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>
>> "nightmen" <nightmen(wytnij to)@poczta.onet.pl> wrote in message
>> news:elmi3d$kgq$1@news.onet.pl...
>>> Witam szukam sprawdzonego przepisu na ćwikłę z chrzanem i krem chrzanowy
>>> , wiem , wiem google ale moze ma ktoś sprawdzony przepis dokładny
>>> Pozdrawiam JULIUSZ
>>
>> Gotujesz obrane buraki, ścierasz na papkę taką jak surowe ziemniaki na
>> placki, zakwaszasz octem, dodajesz podobnie utarty chrzan i kminek do
>> smaku. Kminek może być mielony, ale tradycyjnie bywał w całości.
>> Gdy chrzan jest ze sklepu wybierasz ostry i bez czarnej rzodkwi i nie
>> zakwaszasz, gdyż chrzan jest stabilizowany octem lub kwasem cytrynowym.
>> Najlepiej jak trochę postoi w chłodziarce.
>
> Jest jeszcze jedna możliwość - gotując barszcz czysty na rosole kroimy
> buraki w grube plastry, które ścieramy na papkę. Robimy białą zasmażkę i
> dodajemy starte buraki, solimy i pieprzymy, podajemy do ziemniaków na
> gorąco.
> To samo robimy w przypadku barszczu czystego na wywarze z warzyw z tym,
> że prócz buraczków zasmażanych możemy zrobić także ćwikłę - o ile wywar
> był bez tłuszczu do czasu wyjęcia buraków z wywaru.
Ścieram wszystkie warzywa - zmieniają trochę smak, ale nadal jest dobry.
Zwłaszcza, że nigdy nie dodaję cukru do barszczu - słodycz daje większa
ilość cebuli, marchwi i pietruszki dając jednocześnie mocny wywar...
|