Data: 2006-12-12 17:29:26
Temat: Re: Ćwikła z chrzanem , krem chrzanowy
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Ovo" <j...@o...pl> wrote in message
news:elmoki$ess$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> "nightmen" <nightmen(wytnij to)@poczta.onet.pl> wrote in message
> news:elmi3d$kgq$1@news.onet.pl...
>> Witam szukam sprawdzonego przepisu na ćwikłę z chrzanem i krem chrzanowy
>> , wiem , wiem google ale moze ma ktoś sprawdzony przepis dokładny
>> Pozdrawiam JULIUSZ
>
> Gotujesz obrane buraki, ścierasz na papkę taką jak surowe ziemniaki na
> placki, zakwaszasz octem, dodajesz podobnie utarty chrzan i kminek do
> smaku. Kminek może być mielony, ale tradycyjnie bywał w całości.
> Gdy chrzan jest ze sklepu wybierasz ostry i bez czarnej rzodkwi i nie
> zakwaszasz, gdyż chrzan jest stabilizowany octem lub kwasem cytrynowym.
> Najlepiej jak trochę postoi w chłodziarce.
Jest jeszcze jedna możliwość - gotując barszcz czysty na rosole kroimy
buraki w grube plastry, które ścieramy na papkę. Robimy białą zasmażkę i
dodajemy starte buraki, solimy i pieprzymy, podajemy do ziemniaków na
gorąco.
To samo robimy w przypadku barszczu czystego na wywarze z warzyw z tym,
że prócz buraczków zasmażanych możemy zrobić także ćwikłę - o ile wywar był
bez tłuszczu do czasu wyjęcia buraków z wywaru.
|