Data: 2006-12-12 17:37:20
Temat: Re: Ćwikła z chrzanem , krem chrzanowy
Od: "Ovo" <j...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:elmoul$3st$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> "Ovo" <j...@o...pl> wrote in message
> news:elmoki$ess$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>
>> "nightmen" <nightmen(wytnij to)@poczta.onet.pl> wrote in message
>> news:elmi3d$kgq$1@news.onet.pl...
>>> Witam szukam sprawdzonego przepisu na ćwikłę z chrzanem i krem chrzanowy
>>> , wiem , wiem google ale moze ma ktoś sprawdzony przepis dokładny
>>> Pozdrawiam JULIUSZ
>>
>> Gotujesz obrane buraki, ścierasz na papkę taką jak surowe ziemniaki na
>> placki, zakwaszasz octem, dodajesz podobnie utarty chrzan i kminek do
>> smaku. Kminek może być mielony, ale tradycyjnie bywał w całości.
>> Gdy chrzan jest ze sklepu wybierasz ostry i bez czarnej rzodkwi i nie
>> zakwaszasz, gdyż chrzan jest stabilizowany octem lub kwasem cytrynowym.
>> Najlepiej jak trochę postoi w chłodziarce.
>
> Jest jeszcze jedna możliwość - gotując barszcz czysty na rosole kroimy
> buraki w grube plastry, które ścieramy na papkę. Robimy białą zasmażkę i
> dodajemy starte buraki, solimy i pieprzymy, podajemy do ziemniaków na
> gorąco.
> To samo robimy w przypadku barszczu czystego na wywarze z warzyw z tym,
> że prócz buraczków zasmażanych możemy zrobić także ćwikłę - o ile wywar
> był bez tłuszczu do czasu wyjęcia buraków z wywaru.
Ścieram wszystkie warzywa - zmieniają trochę smak, ale nadal jest dobry.
Zwłaszcza, że nigdy nie dodaję cukru do barszczu - słodycz daje większa
ilość cebuli, marchwi i pietruszki dając jednocześnie mocny wywar...
|