« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2015-04-04 00:23:58
Temat: Czy z mąki owsianej wyjdzie chleb?Zmieliłem w młynku do kawy trochę (100g) kaszy owsianej
i dodałem do 500g mąki pszennej... W przepisie było 550g
mąki pszennej i 50g otrębów owsianych lub mąki razowej...
Ciasto w czasie zarabiania było bardziej suche niż zwykle,
łatwiej pękało, jakby brakowało mu glutenu, czy co.
Nie było ciągliwe, elastyczne - raczej przypominało takie
gdy kiedyś zrobiłem ciasto z mąki żytniej.
Czy zawaliłem dając za dużo składniku owsianego czy może
coś innego zrobiłem źle?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2015-04-04 19:00:10
Temat: Re: Czy z mąki owsianej wyjdzie chleb?"Pszemol" <P...@P...com> wrote in message
news:mfn3s9$st8$1@dont-email.me...
> Zmieliłem w młynku do kawy trochę (100g) kaszy owsianej
> i dodałem do 500g mąki pszennej... W przepisie było 550g
> mąki pszennej i 50g otrębów owsianych lub mąki razowej...
>
> Ciasto w czasie zarabiania było bardziej suche niż zwykle,
> łatwiej pękało, jakby brakowało mu glutenu, czy co.
> Nie było ciągliwe, elastyczne - raczej przypominało takie
> gdy kiedyś zrobiłem ciasto z mąki żytniej.
>
> Czy zawaliłem dając za dużo składniku owsianego czy może
> coś innego zrobiłem źle?
Obczaiłem chyba sam co się stało: przez pomyłkę użyłem
500g mąki pszennej RAZOWEJ zamiast białej...
Ale chleb i tak dał się zjeść :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2015-04-06 19:45:26
Temat: Odp: Czy z mąki owsianej wyjdzie chleb?
Użytkownik "Pszemol" <P...@P...com> napisał w wiadomości
news:mfp593$18o$1@dont-email.me...
> "Pszemol" <P...@P...com> wrote in message
> news:mfn3s9$st8$1@dont-email.me...
>> Zmieliłem w młynku do kawy trochę (100g) kaszy owsianej
>> i dodałem do 500g mąki pszennej... W przepisie było 550g
>> mąki pszennej i 50g otrębów owsianych lub mąki razowej...
>>
>> Ciasto w czasie zarabiania było bardziej suche niż zwykle,
>> łatwiej pękało, jakby brakowało mu glutenu, czy co.
>> Nie było ciągliwe, elastyczne - raczej przypominało takie
>> gdy kiedyś zrobiłem ciasto z mąki żytniej.
A propos braku glutenu - ostatnio pieklam nie chleb co prawda, tylko
ciasto - z mieszanek maki kokosowej, ryzowej i owsianej. Chyba przesadzilam
z kokosowa (wszystko "na oko"), bo masa, ktora miala byc ciastem, byla
dziwnym rozpadajacym sie, bardzo wilgotnym i bardzo "grudkowatym", nie
chcacym sie kleic tworem. Mialam szczera ochote wylac wsio w rury, ale
przewazylo podejscie empiryczne i postanowilam jednak paciaje upiec.
Poniewaz nie chcialam juz dosypywac mąki i od nowa bawic sie w miksowanie
brei, dla zmniejszenia wilgotnosci wsypalam troche nasion chia,
przemieszalam i do piekarnika.
Efekt mnie zaskoczyl - mimo calkowitego braku glutenu i zadnych (w moim
przekonaniu) szans na udany wypiek, ciasto bardzo ladnie sie polaczylo i
pieknie wyroslo (dodalam 1 plaska lyzeczke proszku do pieczenia). Malo tego,
o dziwo nie rozpadalo sie, bylo w sam raz wilgotne i co najbardziej mnie
zdumialo - pozostawiony w porannym pospiechu ukrojony kawalek, przetrwal do
popoludnia w formie zjadliwej, tzn. mozna bylo skonsumowac bez obawy, ze sie
polamie zeby.
Byc moze "spoiwo" laczace ciasto uaktywnilo sie dopiero pod wplywem
temperatury - nie wiem, nie mam jeszcze dostatecznego doswiadczenia z
wypiekami bezglutenowymi, ale jak sie okazuje, sam gluten nie jest
niezbedny, zeby ciasto (pewnie chleb takze) bylo zwarte i trzymalo forme :)
Pozdrawiam
@
---
Ta wiadomość została sprawdzona na obecność wirusów przez oprogramowanie antywirusowe
Avast.
http://www.avast.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2015-04-06 20:31:54
Temat: Re: Odp: Czy z mąki owsianej wyjdzie chleb?"@" <s...@p...onet.pl> wrote in message
news:mfugo3$qvo$1@node1.news.atman.pl...
> Efekt mnie zaskoczyl - mimo calkowitego braku glutenu i zadnych (w moim
> przekonaniu) szans na udany wypiek, ciasto bardzo ladnie sie polaczylo i
> pieknie wyroslo (dodalam 1 plaska lyzeczke proszku do pieczenia). Malo
> tego, o dziwo nie rozpadalo sie, bylo w sam raz wilgotne i co najbardziej
> mnie zdumialo - pozostawiony w porannym pospiechu ukrojony kawalek,
> przetrwal do popoludnia w formie zjadliwej, tzn. mozna bylo skonsumowac
> bez obawy, ze sie polamie zeby.
Tak się rodzą właśnie przypadkiem najlepsze wynalazki :-)
Szkoda, że robiłaś "na oko", bo wtedy ciężko sukces powtórzyć...
Ja się staram odważać na wadze składniki, aby w razie rzadkiego sukcesu
z przypadku można było wydarzenie powtórzyć ;-)
> Byc moze "spoiwo" laczace ciasto uaktywnilo sie dopiero pod wplywem
> temperatury - nie wiem, nie mam jeszcze dostatecznego doswiadczenia z
> wypiekami bezglutenowymi, ale jak sie okazuje, sam gluten nie jest
> niezbedny, zeby ciasto (pewnie chleb takze) bylo zwarte i trzymalo forme
> :)
Być może gluten, w sumie będący mieszaniną wielu protein pszenicznych,
został tu zastąpiony w swojej roli bogatymi w inne proteiny nasionami chia?
Te nasiona chia które wsypałaś były zmielone czy w postaci całych nasion?
> ---
> Ta wiadomość została sprawdzona na obecność wirusów przez oprogramowanie
> antywirusowe Avast.
> http://www.avast.com
Czy możesz jakoś tego antywirusa ustawić aby tych bzdur reklamowych
nie doklejał do Twoich wiadomości?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2015-04-07 10:48:39
Temat: Re: Odp: Czy z mąki owsianej wyjdzie chleb?W dniu .04.2015 o 19:45 @ <s...@p...onet.pl> pisze:
(...)
> Byc moze "spoiwo" laczace ciasto uaktywnilo sie dopiero pod wplywem
> temperatury - nie wiem, nie mam jeszcze dostatecznego doswiadczenia z
> wypiekami bezglutenowymi, ale jak sie okazuje, sam gluten nie jest
> niezbedny, zeby ciasto (pewnie chleb takze) bylo zwarte i trzymalo forme
> :)
Skoro to było słodkie ciasto, to pewnie zawierało jajka lub inne białka?
To one przejęły rolę siatki glutenowej.
Dlatego dla ciast z jajkami doradzam bardzo delikatne wyrabianie ciasta,
żeby nie sprowokować tworzenia siatki glutenowej (jeśli mąka glutenowa).
Na przykład pączki. Albo to będzie słodki chleb (fuj!), jeśli zgodnie z
wieloma przepisami namiętnie i dokładnie będziemy wyrabiać ciasto. Albo
wyrobimy delikatnie i ciasto będzie mięciutkie, delikatne i o strukturze
"kłaczkowatej".
To dotyczy wszelkich słodkich wypieków na mące z glutenem.
O zakazie przebijania ciasta na słodkie wypieki nawet nie wspomnę (bo to
przerasta lokalne, tradycyjne "wierzenia" dot. ciast).
--
Trefniś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2015-04-07 10:48:45
Temat: Re: Czy z mąki owsianej wyjdzie chleb?W dniu .04.2015 o 19:45 @ <s...@p...onet.pl> pisze:
(...)
> Byc moze "spoiwo" laczace ciasto uaktywnilo sie dopiero pod wplywem
> temperatury - nie wiem, nie mam jeszcze dostatecznego doswiadczenia z
> wypiekami bezglutenowymi, ale jak sie okazuje, sam gluten nie jest
> niezbedny, zeby ciasto (pewnie chleb takze) bylo zwarte i trzymalo forme
> :)
Skoro to było słodkie ciasto, to pewnie zawierało jajka lub inne białka?
To one przejęły rolę siatki glutenowej.
Dlatego dla ciast z jajkami doradzam bardzo delikatne wyrabianie ciasta,
żeby nie sprowokować tworzenia siatki glutenowej (jeśli mąka glutenowa).
Na przykład pączki. Albo to będzie słodki chleb (fuj!), jeśli zgodnie z
wieloma przepisami namiętnie i dokładnie będziemy wyrabiać ciasto. Albo
wyrobimy delikatnie i ciasto będzie mięciutkie, delikatne i o strukturze
"kłaczkowatej".
To dotyczy wszelkich słodkich wypieków na mące z glutenem.
O zakazie przebijania ciasta na słodkie wypieki nawet nie wspomnę (bo to
przerasta lokalne, tradycyjne "wierzenia" dot. ciast).
--
Trefniś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2015-04-07 10:49:00
Temat: Re: Czy z mąki owsianej wyjdzie chleb?W dniu .04.2015 o 19:45 @ <s...@p...onet.pl> pisze:
(...)
> Byc moze "spoiwo" laczace ciasto uaktywnilo sie dopiero pod wplywem
> temperatury - nie wiem, nie mam jeszcze dostatecznego doswiadczenia z
> wypiekami bezglutenowymi, ale jak sie okazuje, sam gluten nie jest
> niezbedny, zeby ciasto (pewnie chleb takze) bylo zwarte i trzymalo forme
> :)
Skoro to było słodkie ciasto, to pewnie zawierało jajka lub inne białka?
To one przejęły rolę siatki glutenowej.
Dlatego dla ciast z jajkami doradzam bardzo delikatne wyrabianie ciasta,
żeby nie sprowokować tworzenia siatki glutenowej (jeśli mąka glutenowa).
Na przykład pączki. Albo to będzie słodki chleb (fuj!), jeśli zgodnie z
wieloma przepisami namiętnie i dokładnie będziemy wyrabiać ciasto. Albo
wyrobimy delikatnie i ciasto będzie mięciutkie, delikatne i o strukturze
"kłaczkowatej".
To dotyczy wszelkich słodkich wypieków na mące z glutenem.
O zakazie przebijania ciasta na słodkie wypieki nawet nie wspomnę (bo to
przerasta lokalne, tradycyjne "wierzenia" dot. ciast).
--
Trefniś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2015-04-07 18:04:08
Temat: Re: Odp: Czy z mąki owsianej wyjdzie chleb?Dnia Mon, 6 Apr 2015 19:45:26 +0200, @ napisał(a):
> sam gluten nie jest
> niezbedny, zeby ciasto (pewnie chleb takze) bylo zwarte i trzymalo forme :)
Wystarczy mieć ze dwa jaja :-))
--
Ikselka
"Spójrzmy tylko na królestwo nasze, jedno z pierwszych w Europie, spójrzmy
na jego siły i środki obronne, na jego dostatki, bogactwa, na wszystko, co
ludziom jest potrzebne. Czegóż nam brakuje? Oto rządu silnego i ustalonego
ładu prawnego, a wtedy wszystko będziemy mieli i stać będziemy silni i
pewni siebie."
Jan Zamoyski, fragment przemówienia sejmowego z 1575.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2015-04-07 21:17:41
Temat: Re: Odp: Czy z mąki owsianej wyjdzie chleb?W dniu .04.2015 o 18:04 Ikselka <i...@g...pl> pisze:
> Dnia Mon, 6 Apr 2015 19:45:26 +0200, @ napisał(a):
>
>> sam gluten nie jest
>> niezbedny, zeby ciasto (pewnie chleb takze) bylo zwarte i trzymalo
>> forme :)
>
> Wystarczy mieć ze dwa jaja :-))
Wszyscy czekają na opinię Jarosława "WszechobecnieIWeWszystkiemObcykanego"
jak mu tam...
--
Trefniś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2015-04-08 10:03:18
Temat: Re: Odp: Czy z mąki owsianej wyjdzie chleb?
Użytkownik "Trefniś" <t...@m...com> napisał w wiadomości
news:op.xwqk7r1nmtaby1@tncap.home...
W dniu .04.2015 o 18:04 Ikselka <i...@g...pl> pisze:
Wszyscy czekają na opinię Jarosława "WszechobecnieIWeWszystkiemObcykanego"
jak mu tam...
==============
Nie, nie, nie.... Jarosław jest "WeWszystkoSwojeTrzyGroszeMuszęWtrącający"
dodatkowo "JakToPiękniePrawieLiterackoPoetyckoFormułujący"
oraz co sam w tekstach niejednokrotnie pisze
"NaTymAkuratNieZnającySięAleWiedzącyZdecydowanieLepi
ejNiżPrzedmówca/Wątkotwórca"
oraz co widać po efektach jego wypowiedzi
"ZnakomicieZbijającyWątekNaBoczneŚcieżkiNieMająceNic
WspólnegoZTematem"
:))
Właściwie to gdyby na grupie zostali Wszystkowiedząca, Jarosław i Stokrotka
to nikt inny nie byłby im do szczęścia potrzebny.
Piotr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |