Data: 2009-11-04 10:54:33
Temat: Czy zmiękczać wodę?
Od: Jacek Midura <j...@...krakow.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Cześć,
dom jednorodzinny zasilany z wodociągu gminnego - źródłem jest studnia
głębinowa, twardość wody 16,2 st. n. (ponoć praktycznie stała w czasie).
Czy warto zmiękczać tę wodę? Jeśli tak, to czy całą czy tylko określone
zastosowania (CWU, pranie, posiłki)? Sprzedawca pieca (kocioł gazowy z
wbudowanym zasobnikiem warstwowym z nierdzewki) sugerował zmiękczanie,
ale nie znałem jeszcze wtedy parametrów wody.
Jeśli zmiękczać, to czym? Czy stacje uzdatniania wody (myślę o takich
domowych za 2-3tys. zł) i zmiękczacze to to samo? Jak bardzo takie
urządzenia potrafią zmiękczyć wodę? Jakie są koszty eksploatacji? Czy
filtr z węglem aktywowanym ma jakiś wpływ na twardość wody?
Gdyby zmiękczać całą CWU (ze względu na zasobnik kotła) to odwrócona
osmoza chyba nie wchodziłaby w grę ze względu na dużą ilość wody
odpadowej (miesięczne zużycie wody szacuję na ok. 12m3 - wiadomo, nie
całą się ogrzewa, ale chyba jednak większość).
Dzięki za pomoc i pozdrawiam
--
Jacek Midura
|