Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Czym podgrzewacie wode w kuchni??

Grupy

Szukaj w grupach

 

Czym podgrzewacie wode w kuchni??

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 17


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-01-08 21:28:29

Temat: Czym podgrzewacie wode w kuchni??
Od: "walt" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam. Przymierzam sie do remontu kuchni na wiosne i zastanawiam sie co
zamontowac do ogrzewania wody. Obecnie mam stary junkers i nie wiem czy
wymienic go na nowy czy zamontowac elektryczny przeplywowy podgrzewacz
wody. Zuzycie wody jest male, glownie tylko do zmywania naczyn.
Co mozecie mi doradzić??
Pozdrawiam Maciek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-01-08 21:34:42

Temat: Re: Czym podgrzewacie wode w kuchni??
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"walt" <p...@i...pl> wrote in message
news:1168291709.555391.93170@v33g2000cwv.googlegroup
s.com...
Witam. Przymierzam sie do remontu kuchni na wiosne i zastanawiam sie co
zamontowac do ogrzewania wody. Obecnie mam stary junkers i nie wiem czy
wymienic go na nowy czy zamontowac elektryczny przeplywowy podgrzewacz
wody. Zuzycie wody jest male, glownie tylko do zmywania naczyn.
Co mozecie mi doradzić??
Pozdrawiam Maciek

Zależy od kasy, miejsca, wystroju - najlepsze jest zwielokrotnienie
systemów - zalezne od zasilania w wodę i nośniki energii.
Zawsze się spotykam z tym, że pytający podaje za mało danych, więc może
opiszesz sytuację na "gruncie"?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-01-08 21:59:04

Temat: Re: Czym podgrzewacie wode w kuchni??
Od: "walt" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Zależy od kasy, miejsca, wystroju - najlepsze jest zwielokrotnienie
> systemów - zalezne od zasilania w wodę i nośniki energii.
> Zawsze się spotykam z tym, że pytający podaje za mało danych, więc może
> opiszesz sytuację na "gruncie"?

Jest to kuchnia w bloku i miejsca jest dosc malo, Jesli chodzi o kase
to nie jest az tak istotne, bedzie to czesc wiekszego remontu wiec
najwyzej zaoszczedze na czyms innym. Zalezy mi na tym co sie lepiej
spisuje, z czym jest mniej problemow

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2007-01-08 22:07:55

Temat: Re: Czym podgrzewacie wode w kuchni??
Od: "Panslavista" <p...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


"walt" <p...@i...pl> wrote in message
news:1168293544.243612.237810@42g2000cwt.googlegroup
s.com...
> Zależy od kasy, miejsca, wystroju - najlepsze jest zwielokrotnienie
> systemów - zalezne od zasilania w wodę i nośniki energii.
> Zawsze się spotykam z tym, że pytający podaje za mało danych, więc może
> opiszesz sytuację na "gruncie"?

Jest to kuchnia w bloku i miejsca jest dosc malo, Jesli chodzi o kase
to nie jest az tak istotne, bedzie to czesc wiekszego remontu wiec
najwyzej zaoszczedze na czyms innym. Zalezy mi na tym co sie lepiej
spisuje, z czym jest mniej problemow

Miałeś piecyk gazowy - znaczy komin i wywietrznik są, zostań przy nim.
Rezerwowe - bojler elektryczny 160l o poziomej osi zawieszony i obudowany w
łazience - stale napełniony wodą - ale załączany przy braku zasilania z
wodociągów lub gazu.
Niezły rezerwuar wody na wypadki awarii - instalacja musi być tak
skonstruowana, aby można było wodę wypuszczać dołem - po otwarciu dopływu
powietrza od góry (ja tak mam) jest woda do mycia i spuszczania zawartości
muszli...
Spożywczą wodę mam z filtra RO starcza na dwqa dni bez dopełniania - ale
przydałby się zbiornik 50l - można umiescić w narożniku.
Będziesz miał jakieś pytania, nie krępuj się.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2007-01-08 22:20:24

Temat: Re: Czym podgrzewacie wode w kuchni??
Od: "czeremcha" <c...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

walt <p...@i...pl> napisał(a):

> Witam. Przymierzam sie do remontu kuchni na wiosne i zastanawiam sie co
> zamontowac do ogrzewania wody. Obecnie mam stary junkers i nie wiem czy
> wymienic go na nowy czy zamontowac elektryczny przeplywowy podgrzewacz
> wody. Zuzycie wody jest male, glownie tylko do zmywania naczyn.

Mieliśmy przepływowy podgrzewacz elektryczny. Zamieniliśmy go na 10-litrowy
bojler. Dlaczego?
Mieszkamy na parterze. Woda zimą /nie taką jak ta/ w instalacji jest tak
chłodna, że trzeba było odkręcać kran na nieduży strumień, bo inaczej nie
chciała być wystarczająco ciepła... Zanim napełniła się komora zlewozmywaka,
mijało sporo czasu, a licznik walił... Podgrzewacz wisiał nad
zlewozmywakiem, nie można było sobie pofantazjować z aranżacją. Trzeba go
było powiesić stosunkowo wysoko, taką miał nieudaczną wylewkę /nie wolno
było zamontować innej/. Teraz bojler schowany w szafce, dowolnie wybrana
przez nas bateria umieszczona jest tam, gdzie nam pasowało /mamy dwie komory
zlewozmywaka w rogu kuchni, przy poprzednim podgrzewaczu sprawa zupełnie nie
do zrealizowania/. Bojler włączam raz dziennie, a i tak nie zużywam całego
zbiornika do umycia naczyń. Jeszcze po kilkunastu godzinach woda jest ciepła.

Ania



--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2007-01-08 22:25:13

Temat: Re: Czym podgrzewacie wode w kuchni??
Od: "czeremcha " <c...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Panslavista <p...@p...onet.pl> napisał(a):

>> "walt" <p...@i...pl> wrote in message
>> Jest to kuchnia w bloku i miejsca jest dosc malo,

> Miałeś piecyk gazowy - znaczy komin i wywietrznik są, zostań przy nim.

Oj, Panslavisto, ty chyba nie wiesz, co znaczy mała kuchnia... Podgrzewacz
gazowy czy dodatkowa szafka...

> Rezerwowe - bojler elektryczny 160l o poziomej osi zawieszony i obudowany
w
> łazience - stale napełniony wodą - ale załączany przy braku zasilania z
> wodociągów lub gazu.

I ile godzin wcześniej trzeba go włączyć, żeby umyć naczynia? Oj, Slavi...

Ania

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2007-01-08 22:42:28

Temat: Re: Czym podgrzewacie wode w kuchni??
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"czeremcha " <c...@g...pl> wrote in message
news:enugc9$mvp$1@inews.gazeta.pl...
> Panslavista <p...@p...onet.pl> napisał(a):
>
>>> "walt" <p...@i...pl> wrote in message
>>> Jest to kuchnia w bloku i miejsca jest dosc malo,
>
>> Miałeś piecyk gazowy - znaczy komin i wywietrznik są, zostań przy nim.
>
> Oj, Panslavisto, ty chyba nie wiesz, co znaczy mała kuchnia... Podgrzewacz
> gazowy czy dodatkowa szafka...
>
>> Rezerwowe - bojler elektryczny 160l o poziomej osi zawieszony i obudowany
> w
>> łazience - stale napełniony wodą - ale załączany przy braku zasilania z
>> wodociągów lub gazu.
>
> I ile godzin wcześniej trzeba go włączyć, żeby umyć naczynia? Oj, Slavi...
>
> Ania

Witaj!

Trzydzieści lat eksperymentów, piecyk i bojler w łazience...
Wiem, co mówię, przy awarii nie mają znaczenia dwie, trzy godziny, później
jest dostępna temperatura wody taka jak sobie nastawisz. Mam taką
konstrukcję w domu. Mój bojler ma jeszcze wężownicę do kuchni węglowej -
trzy godziny roboty jak dla mnie i trzecie źródło ciepła i gorącej wody
będzie do dyspozycji.
Przy awariach dwa źródła wody - spożywcza z filtra RO - użytkowa z bojlera,
nawet do gotowania jedzenia się nadaje - ot kranówa, tyle że u nas
ozonowana, ze studni głebinowych...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2007-01-08 22:53:28

Temat: Re: Czym podgrzewacie wode w kuchni??
Od: "Panslavista" <p...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


"czeremcha " <c...@g...pl> wrote in message
news:enugc9$mvp$1@inews.gazeta.pl...

> Oj, Panslavisto, ty chyba nie wiesz, co znaczy mała kuchnia... Podgrzewacz
> gazowy czy dodatkowa szafka...

Wiem, w Błoniu moja matka miała maleńką łazienkę, takąż ciemną kuchenkę
z oknem do pokoju, który miał być z założenia architekta livingroom'em...
Niestety, w takich warunkach: jak się nie ma co się lubi, to trzeba
przynajmniej ułatwić sobie pracę w takim mieszkaniu tak dalece, jak tylko
można. A najdłużej się gotuje i wykonuje inne prace kulinarne i pralnicze...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2007-01-11 18:41:40

Temat: Re: Czym podgrzewacie wode w kuchni??
Od: "*piotr'ek*" <piotr*eknusun@gazetaskasuj.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Przy awariach dwa źródła wody - spożywcza z filtra RO - użytkowa z
> bojlera, nawet do gotowania jedzenia się nadaje - ot kranówa, tyle że u
> nas ozonowana, ze studni głebinowych...

Żonę też masz drugą... zapasową... jak pierwsza nie może z jakiegoś powodu?

*piotr'ek*

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2007-01-11 19:07:00

Temat: Re: Czym podgrzewacie wode w kuchni??
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"*piotr'ek*" <piotr*eknusun@gazetaskasuj.pl> wrote in message
news:eo60e6$g0s$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> Przy awariach dwa źródła wody - spożywcza z filtra RO - użytkowa z
>> bojlera, nawet do gotowania jedzenia się nadaje - ot kranówa, tyle że u
>> nas ozonowana, ze studni głebinowych...
>
> Żonę też masz drugą... zapasową... jak pierwsza nie może z jakiegoś
> powodu?

Aboto jedną?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Holandia - co warto przywieźć
Kto kupowal http://www.akcesoria-kuc henne.pl/
"Zważony" krem śmietanowy
Piekarnik z programu Pascal gotuje
Nalewka z pigwowca

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »