Data: 2002-03-23 08:50:27
Temat: DŁUUGIE !!!!!
Od: "Piotr" <p...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Leszek Serdyński" <l...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:a7gg0l$r46$1@news.tpi.pl...
>> > O odżywianiu w sporcie powiedziano tu bardzo dużo.
>
> Bzdur.
Bzdury pisze trener Korzeniowskiego?
Czy trenerzy zajmujący się maratonem?
> > Na zakończenie napiszę raz jeszcze. Jak na razie, póki co to
> > Małysz_je_bułkę_z_bananem
> > a nie śmietanę ze smalcem.
>
> Małysz nie jest tu dobrym przykładem. W jego wypadku decyduje nie zdolność
> do długotrwałych wysiłków, ale psychika.
Psychika jest ważna w każdym sporcie. A u Małysza chodzi także o siłe
wybicia na progu i dynamikę mięśni.
>
> > I nie ma optymalnych sportowców;-))
>
> Wszystkich przepytałeś?
Prawie wszystkich;-)
A poniżej oficjalne stanowisko Polskiego Towarzystwa Medycyny Sportowej.
Zauważ, że energia z tłuszczu dotyczy tylko niewielkiej grupy
wytrzymałościowców, a to i tak nie na finiszu.
Cyt. [...]
STANOWISKO PTMS
Opracował lek. med. Wojciech Widuchowski
Tłuszcz znajduje się w naturalnej postaci w wielu pokarmach, głównie
pochodzenia zwierzęcego - mleko i mięso, także w pokarmach roślinnych:
owoce i jarzyny - małe ilości, orzechy i nasiona - duże ilości.
Suplementy tłuszczowe zaliczane są do żywieniowych środków
ergogenicznych.
Spożywane tłuszcze to trójglicerydy /mieszanina wolnych kwasów
tłuszczowych (FFA)
i glicerolu/. Dzienne zapotrzebowanie na tłuszcz to około 50-60
g/dzień, a
na niezbędne kwasy tłuszczowe 3-6 g/dzień. Istnieją różne metody
pomiaru
tkanki tłuszczowej.
Tłuszcz jest źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowych i witamin
rozpuszczalnych
w tłuszczach, a jego główna funkcja to dostarczanie energii.
Obecnie zaleca się, także w sporcie, znaczne ograniczenie pobierania
tłuszczów z pokarmem. Nie należy jednak wykluczyć ich z diety
całkowicie.
W sporcie dominuje dieta węglowodanowo-białkowa. Tłuszcze nie powinny
przekraczać 30% potrzeb energetycznych w dziennej racji żywieniowej. W
niektórych dyscyplinach, np. konkurencjach wytrzymałościowych zasady
te
mogą być modyfikowane.
Podstawowym źródłem energii w wysiłkach tlenowych są węglowodany.
Jednak
zdolność wątroby i mięśni do ich magazynowania w postaci glikogenu
jest
ograniczona, co powoduje, że podczas długotrwałych wysiłków fizycznych
ich
rezerwy mogą zostać poważnie wyczerpane. Ponieważ tłuszcz także jest
źródłem energii w wysiłkach tlenowych, dlatego
u sportowców dyscyplin wytrzymałościowych pełne jego wykorzystanie
jako
źródła energii pozwala zaoszczędzić glikogen wątrobowy i mięśniowy,
który
jest wykorzystywany
w końcowych etapach rywalizacji. Podczas długotrwałych treningów, o
umiarkowanej intensywności, w stanie względnej równowagi tlenowej,
zaopatrzenie energetyczne pochodzi głównie ze szlaków metabolicznych
lipidów. W tej sytuacji kwasy tłuszczowe stają się ważniejszym paliwem
energetycznym niż węglowodany. Tempo utleniania wolnych kwasów
tłuszczowych w mięśniach zależy również od ich zawartości we krwi.
Dlatego
też stosowane są różne metody ich suplementacji: - infuzje emulsji
trójglicerydów, - dieta niskowęglo-wodanowa wysokotłuszczowa, -
stosowanie
MCT jako pośredniego źródła ketonów dostarczających energii mięśniom
podczas wysiłku.
W diecie sportowej stosuje się suplementację: a) trójglicerydów
(MCT) -
olej MCT, b) kwasów tłuszczowych /kwas linolenowy (CLA), kwasy
tłuszczowe
omega-3/,
c) fosfolipidów (lecytyna), d) frakcji lipidowo-sterolowej
(oktakosanol).
Podzielone są poglądy na temat efektywności suplementacji tłuszczu
jako
środka ergogenicznego. Część autorów sugeruje wręcz, iż diety bogate w
tłuszcz nie podnoszą sprawności zawodników, a nawet przeciwnie mogą ją
obniżać i mieć szkodliwy wpływ na stan zdrowia. Przykładowo zbyt
długie
stosowanie diety niskowęglowodanowej wysokotłuszczowej może wywołać
zbyt
wysoki poziom FFA we krwi, co pomijając negatywny wpływ na wydolność
zawodnika, wiąże się bezpośrednio z zagrożeniem zdrowia.
Dlatego też stosowanie suplementacji tłuszczu według tych autorów nie
jest
zalecane.
Podsumowując należy stwierdzić, że suplementacja tłuszczami jest
bezpieczna, jeśli jest stosowana w umiarkowany sposób i pod kontrolą
specjalisty.
[...]
Pzdrw
Piotr
|