| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-06-23 09:45:51
Temat: DO a arytmia sercaWczoraj przez przypadek wpadla mi do rak ksiazka Juliana Aleksandrowicza
"Kuchnia i medycyna".
W rozdziale dotyczacym magnezu podaje tam wyniki badan na szczurach gdzie
dieta wysokotłuszczowa zwiekszyla 16 krotnie zapotrzebowanie organizmu
szczurow na magnez.
Jesli zapotrzebowanie na magnez u ludzi , przy diecie wysokotluszczowej
wzrasta rowniez w podobnym stopniu , to by mi wyjasnialo moje ciagle
niedobory magnezu i problemy z sercem na DO u wielu innych ludzi.
W swioich ksiazkah J. Kwasniewski wielokrotnie powoluje sie na prof Juliana
Aleksandrowicza jako na autorytet. Dziwie sie wiec ze nie ostrzega ludzi
podejmujacych DO o niebezpieczenstwie magnezowym.
Kilka osob na tej grupie zrezygnowalo z DO z powodu silnych artmii serca,
ilu sie wykonczylo lub siedzialo cicho nie wiadomo.
Ja wiedzac nieco o co chodzi z tym magnezem nie chcialbym rezygnowac z DO a
tak skomponowac diete aby niedobory magnezu wyeliminowac. Jest to jednak
trudna sprawa gdyz lykanie mgnezu nie oznacza ze organizm go przyswaja. Wiem
ze przyswajanie magnezu zalezy rowniez od ilosci wapnia w organizmie jak i
od ilosci witaminy C.
Czy ktos z Was ma koncepcje jak zatrzymac magnez w organizmie przy diecie
wysokotluszczowej, wieku wapiennym i uzywaniu alkoholu?
Bede wdzieczny za kazda sugestie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2003-06-23 10:31:57
Temat: Odp: DO a arytmia serca
Użytkownik Tomasz <t...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:bd6i9e$lvf$...@n...onet.pl...
> Czy ktos z Was ma koncepcje jak zatrzymac magnez w organizmie przy diecie
> wysokotluszczowej,
nie jestem zwolennikiem takiej diety, tak że nad tym nie będę myślał.
> wieku wapiennym i uzywaniu alkoholu?
Co do alkoholu, to musisz bardzo uważać.
Jeżeli DO jest ketogenna (czyli między innymi mózg pracuje na ketonach)
to alkohol odwraca proces glukoneogenezy w wątrobie co wraz z niedostatkiem
węglowodanów może doprowadzić do niedożywienia mózgu.
pozdrawiam Chaciur
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2003-06-24 03:17:59
Temat: Re: DO a arytmia sercaUżytkownik "Tomasz" <t...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bd6i9e$lvf$1@news.onet.pl...
> Wczoraj przez przypadek wpadla mi do rak ksiazka Juliana Aleksandrowicza
> "Kuchnia i medycyna".
> W rozdziale dotyczacym magnezu podaje tam wyniki badan na szczurach gdzie
> dieta wysokotłuszczowa zwiekszyla 16 krotnie zapotrzebowanie organizmu
> szczurow na magnez.
> Jesli zapotrzebowanie na magnez u ludzi , przy diecie wysokotluszczowej
> wzrasta rowniez w podobnym stopniu , to by mi wyjasnialo moje ciagle
> niedobory magnezu i problemy z sercem na DO u wielu innych ludzi.
> W swioich ksiazkah J. Kwasniewski wielokrotnie powoluje sie na prof
Juliana
> Aleksandrowicza jako na autorytet. Dziwie sie wiec ze nie ostrzega ludzi
> podejmujacych DO o niebezpieczenstwie magnezowym.
> Kilka osob na tej grupie zrezygnowalo z DO z powodu silnych artmii serca,
> ilu sie wykonczylo lub siedzialo cicho nie wiadomo.
Dlatego, że to by było sprzeczne z głoszonymi przez optymalnych idiotyzmami
że niby DO była naturalną dietą praludzi itp. Jak widać nie mogła być
naturalna.
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Strona domowa http://www.janwer.com/ [ http://pa54.zgora.sdi.tpnet.pl/jw/ ]
Nasza sieć http://www.fredry.net/ [ http://pa54.zgora.sdi.tpnet.pl/ ]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2003-06-24 06:09:48
Temat: Re: DO a arytmia serca
Użytkownik "Tomasz" <t...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bd6i9e$lvf$1@news.onet.pl...
> Wczoraj przez przypadek wpadla mi do rak ksiazka Juliana Aleksandrowicza
> "Kuchnia i medycyna".
> W rozdziale dotyczacym magnezu podaje tam wyniki badan na szczurach gdzie
> dieta wysokotłuszczowa zwiekszyla 16 krotnie zapotrzebowanie organizmu
> szczurow na magnez.
W badaniach na szczurach, które robił Kwaśniewski i jego syn nic takiego nie
wystąpiło.
Zwiększone zapotrzebowanie na magnez może wystąpić przy przetwarzaniu
węglowodanów. Przejrzyj sobie w biochemii szlak glikolizy. Bez magnezu szlak
ten nie funkcjonuje.
> Jesli zapotrzebowanie na magnez u ludzi , przy diecie wysokotluszczowej
> wzrasta rowniez w podobnym stopniu , to by mi wyjasnialo moje ciagle
> niedobory magnezu i problemy z sercem na DO u wielu innych ludzi.
Akurat u mnie hercklekotki, które miałem przed DO ustąpiły. Nie ustąpiły
jednak od razu, ale pomału ich częstość występowania zmniejszała się. To
oznacza, że nie były związane z ilością jakiegoś pierwiastka w diecie, ale
ze stanem układu nerwowego.
> W swioich ksiazkah J. Kwasniewski wielokrotnie powoluje sie na prof
Juliana
> Aleksandrowicza jako na autorytet. Dziwie sie wiec ze nie ostrzega ludzi
> podejmujacych DO o niebezpieczenstwie magnezowym.
W szpinaku kiedyś było dużo żelaza. Teraz już nie ma. Nauka robi błędy, a
czasami zdarzają się błędy w druku :)
Prof. Aleksandrowicz też może nie być nieomylny.
> Kilka osob na tej grupie zrezygnowalo z DO z powodu silnych artmii serca,
> ilu sie wykonczylo lub siedzialo cicho nie wiadomo.
A ilu jeszcze wyeliminowało błędy z diety? Też nie wiadomo.
> Ja wiedzac nieco o co chodzi z tym magnezem nie chcialbym rezygnowac z DO
a
> tak skomponowac diete aby niedobory magnezu wyeliminowac.
Większość nie zwraca uwagi na jakieś tam niedobory magnezu i ma się dobrze.
Pozdrawiam
Leszek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2003-06-24 06:58:35
Temat: Odp: DO a arytmia serca
Użytkownik Leszek Serdyński <l...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych
napisał:bd8pvc$dpj$...@a...dialog.net.pl...
> W badaniach na szczurach, które robił Kwaśniewski i jego syn nic takiego nie
> wystąpiło.
> Zwiększone zapotrzebowanie na magnez może wystąpić przy przetwarzaniu
> węglowodanów. Przejrzyj sobie w biochemii szlak glikolizy. Bez magnezu szlak
> ten nie funkcjonuje.
A czy w tym szlaku magnez się zużywa czy wraca do obiegu?
> > W swioich ksiazkah J. Kwasniewski wielokrotnie powoluje sie na prof
> Juliana
> > Aleksandrowicza jako na autorytet. Dziwie sie wiec ze nie ostrzega ludzi
> > podejmujacych DO o niebezpieczenstwie magnezowym.
>
> W szpinaku kiedyś było dużo żelaza. Teraz już nie ma.
poproszę o te dane
> Większość nie zwraca uwagi na jakieś tam niedobory magnezu i ma się dobrze.
Czyli wszelkie schorzenia dotyczące mniej niż 50% populacji powinny być ignorowane?
pozdrawiam Chaciur
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2003-06-24 23:05:43
Temat: Re: DO a arytmia serca
Użytkownik "Chaciur" <gchat@na wirtualnej polsce.pl> napisał w wiadomości
news:bd8srr$m73$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik Leszek Serdyński <l...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych
> napisał:bd8pvc$dpj$...@a...dialog.net.pl...
> > W badaniach na szczurach, które robił Kwaśniewski i jego syn nic takiego
nie
> > wystąpiło.
> > Zwiększone zapotrzebowanie na magnez może wystąpić przy przetwarzaniu
> > węglowodanów. Przejrzyj sobie w biochemii szlak glikolizy. Bez magnezu
szlak
> > ten nie funkcjonuje.
>
> A czy w tym szlaku magnez się zużywa czy wraca do obiegu?
Enzymy też niby są tylko katalizatorami, nie zużywają się bezpośrednio, ale
się zużywają.
Bezpośrednio zużywa się tylko wodór i węgiel, bo są spalane i wydalane z
organizmu.
Musisz jednak jeść nie tylko wodór i węgiel, ale też witaminy i
mikroelementy. Reakcje chemiczne w organiźmie nie przebiegają na 100% tak,
jak byśmy sobie tego życzyli. Około 5% tlenu wchłoniętego do organizmu
wymyka się spod kontroli i tworzy wolne rodniki. Te wolne rodniki reagują z
pierwszą napotkaną substancją jaką spotkają. W ten sposób organizm traci
substancje i pierwiastki, które są w obiegu, bo musi je zneutralizować i
wydalić.
Przy aktywacji kwasów tłuszczowych (przed beta oksydacją) też potrzebny
jest magnez. Jednak większość kwasów tłuszczowych jest 16 -18 węglowa, a
glukoza jest 6 węglowa. Do aktywacji kwasów tłuszczowych potrzeba więc trzy
razy mniej Mg, niż do aktywacji glukozy. Po drugie, to szlak beta oksydacji
kw. tł. jest zawsze aktywny niezależnie od diety, a szlak glikolizy o dużym
natężeniu, tylko u węglowodanowców.
>
> > > W swioich ksiazkah J. Kwasniewski wielokrotnie powoluje sie na prof
> > Juliana
> > > Aleksandrowicza jako na autorytet. Dziwie sie wiec ze nie ostrzega
ludzi
> > > podejmujacych DO o niebezpieczenstwie magnezowym.
> >
> > W szpinaku kiedyś było dużo żelaza. Teraz już nie ma.
>
> poproszę o te dane
Nigdy nie słyszałeś, że wciskano dzieciom szpinak, bo miał dużo żelaza?
Okazało się, że przez lata przepisywano dane z jednej tabeli do drugiej bez
sprawdzania. Kiedy powtórzono badania, to wyszło, że ktoś pomylił się tylko
o miejsce przecinka.
>
> > Większość nie zwraca uwagi na jakieś tam niedobory magnezu i ma się
dobrze.
>
> Czyli wszelkie schorzenia dotyczące mniej niż 50% populacji powinny być
ignorowane?
Nie. Tylko gdyby zapotrzebowanie było 16 razy większe, to dolegliwości
wystąpiły by u wszystkich optymalnych. Większość populacji i tak cierpi na
niedobór magnezu, a opty jedzą mniej pożywienia, więc problem wystąpił by z
jeszcze większym nasileniem.
Pozdrawiam
Leszek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2003-06-25 06:54:39
Temat: Odp: DO a arytmia serca
Użytkownik Leszek Serdyński <l...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych
napisał:bdalg7$h0n$...@a...dialog.net.pl...
> jak byśmy sobie tego życzyli. Około 5% tlenu wchłoniętego do organizmu
> wymyka się spod kontroli i tworzy wolne rodniki. Te wolne rodniki reagują z
> pierwszą napotkaną substancją jaką spotkają. W ten sposób organizm traci
> substancje i pierwiastki, które są w obiegu, bo musi je zneutralizować i
> wydalić.
a słyszałeś o antyoksydantach:
http://www.poradnia.pl/podstrony/jedzenie/bledy/rodn
iki.html
> Przy aktywacji kwasów tłuszczowych (przed beta oksydacją) też potrzebny
> jest magnez. Jednak większość kwasów tłuszczowych jest 16 -18 węglowa, a
> glukoza jest 6 węglowa. Do aktywacji kwasów tłuszczowych potrzeba więc trzy
> razy mniej Mg, niż do aktywacji glukozy.
Czyli jak mniej to jest go więcej wolnego i go porywają te niegrzeczne rodniki ...
> Po drugie, to szlak beta oksydacji
> kw. tł. jest zawsze aktywny niezależnie od diety, a szlak glikolizy o dużym
> natężeniu, tylko u węglowodanowców.
Powiem wprost - czy masz jakiekolwiek dane, że dieta zawierająca np 60%
węglowodanów powoduje wyższe zapotrzebowanie na magnez niż dieta
w której głównym składnikiem jest tłuszcz, czy to są Twoje wariacje na temat
biochemii Harpera?
> > > W szpinaku kiedyś było dużo żelaza. Teraz już nie ma.
> >
> > poproszę o te dane
>
> Nigdy nie słyszałeś, że wciskano dzieciom szpinak, bo miał dużo żelaza?
> Okazało się, że przez lata przepisywano dane z jednej tabeli do drugiej bez
> sprawdzania. Kiedy powtórzono badania, to wyszło, że ktoś pomylił się tylko
> o miejsce przecinka.
Wg danych USDA szpinak ma 2.71 mg/100g czyli nadal dużo,
oczywiście można wspomnieć, że mąka pszenna z pełnego przemiału
ma 3.88. Pomimo niższej przyswajalności żelaza niehemowego (5-10%)
w stosunku do hemowego (ok. 20%) bilans wygląda korzystnie.
> > > Większość nie zwraca uwagi na jakieś tam niedobory magnezu i ma się
> dobrze.
> >
> > Czyli wszelkie schorzenia dotyczące mniej niż 50% populacji powinny być
> ignorowane?
>
> Nie. Tylko gdyby zapotrzebowanie było 16 razy większe, to dolegliwości
> wystąpiły by u wszystkich optymalnych. Większość populacji i tak cierpi na
> niedobór magnezu, a opty jedzą mniej pożywienia, więc problem wystąpił by z
> jeszcze większym nasileniem.
Wystarczy czytać grupę dieta.optymalna i porównać z innymi, problem magnezu
niestety występuje przy DO, Ty próbujesz lekceważyć wszelkie problemy
z tą dietą ponieważ Tobie pomogła..
pozdrawiam Chaciur
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2003-06-25 12:41:00
Temat: Re: DO a arytmia serca
> Wg danych USDA szpinak ma 2.71 mg/100g czyli nadal dużo,
nie wspomne o przyswajalnosci, bo jest niewielka.
Na wykładzie dowiedziałem się że nawiecej żelaza jest wątróbce wiepszowej
smazonej na smacu, i jest najlepiej przyswajalna.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2003-06-25 12:50:02
Temat: Re: DO a arytmia serca
Użytkownik "Chaciur" <gchat@na wirtualnej polsce.pl> napisał w wiadomości
news:bdbh1h$4vm$2@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik Leszek Serdyński <l...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych
> napisał:bdalg7$h0n$...@a...dialog.net.pl...
> > jak byśmy sobie tego życzyli. Około 5% tlenu wchłoniętego do organizmu
> > wymyka się spod kontroli i tworzy wolne rodniki. Te wolne rodniki
reagują z
> > pierwszą napotkaną substancją jaką spotkają. W ten sposób organizm traci
> > substancje i pierwiastki, które są w obiegu, bo musi je zneutralizować i
> > wydalić.
>
> a słyszałeś o antyoksydantach:
> http://www.poradnia.pl/podstrony/jedzenie/bledy/rodn
iki.html
>
> > Przy aktywacji kwasów tłuszczowych (przed beta oksydacją) też potrzebny
> > jest magnez. Jednak większość kwasów tłuszczowych jest 16 -18 węglowa, a
> > glukoza jest 6 węglowa. Do aktywacji kwasów tłuszczowych potrzeba więc
trzy
> > razy mniej Mg, niż do aktywacji glukozy.
>
> Czyli jak mniej to jest go więcej wolnego i go porywają te niegrzeczne
rodniki ...
>
> > Po drugie, to szlak beta oksydacji
> > kw. tł. jest zawsze aktywny niezależnie od diety, a szlak glikolizy o
dużym
> > natężeniu, tylko u węglowodanowców.
>
> Powiem wprost - czy masz jakiekolwiek dane, że dieta zawierająca np 60%
> węglowodanów powoduje wyższe zapotrzebowanie na magnez niż dieta
> w której głównym składnikiem jest tłuszcz, czy to są Twoje wariacje na
temat
> biochemii Harpera?
>
> > > > W szpinaku kiedyś było dużo żelaza. Teraz już nie ma.
> > >
> > > poproszę o te dane
> >
> > Nigdy nie słyszałeś, że wciskano dzieciom szpinak, bo miał dużo żelaza?
> > Okazało się, że przez lata przepisywano dane z jednej tabeli do drugiej
bez
> > sprawdzania. Kiedy powtórzono badania, to wyszło, że ktoś pomylił się
tylko
> > o miejsce przecinka.
>
> Wg danych USDA szpinak ma 2.71 mg/100g czyli nadal dużo,
> oczywiście można wspomnieć, że mąka pszenna z pełnego przemiału
> ma 3.88. Pomimo niższej przyswajalności żelaza niehemowego (5-10%)
> w stosunku do hemowego (ok. 20%) bilans wygląda korzystnie.
>
> > > > Większość nie zwraca uwagi na jakieś tam niedobory magnezu i ma się
> > dobrze.
> > >
> > > Czyli wszelkie schorzenia dotyczące mniej niż 50% populacji powinny
być
> > ignorowane?
> >
> > Nie. Tylko gdyby zapotrzebowanie było 16 razy większe, to dolegliwości
> > wystąpiły by u wszystkich optymalnych. Większość populacji i tak cierpi
na
> > niedobór magnezu, a opty jedzą mniej pożywienia, więc problem wystąpił
by z
> > jeszcze większym nasileniem.
>
> Wystarczy czytać grupę dieta.optymalna i porównać z innymi, problem
magnezu
> niestety występuje przy DO, Ty próbujesz lekceważyć wszelkie problemy
> z tą dietą ponieważ Tobie pomogła..
Niestety się mylisz. Inne jest zapotrzebowanie m.in. na magnez u trawojadów,
a inne u tłuszczojadów.
U nas te normy się nie sprawdzają.
Wszyscy ustawicznie przykładają do optymalnych miarkę ustalonych norm dla
wszystkich, a szczególnie żywiących się paszą, czyli ziarnem z dodatkiem co
najwyżej olejów i wszelkiej zieleniny oraz owoców.
Przy takim żywieniu przelotowość przez przewód pokarmowy jest tak duża, że
wymaga większego dostarczania witamin i minerałów, żeby cokolwiek zdążyło
się wchłonąć przez ścianki jelit, wiadomo przecież, że błonnik w tym
wchłanianiu bardzo przeszkadza. Jak wiesz z roślin wchłanialność jest o
wiele mniejsza,
a także z preparatów z apteki.
O wiele taniej i skuteczniej po prostu jeść pożywienie zwierzęce naturalne.
I zapewniam Cię, Optymalni ze stażem nie mają żadnych braków
mineralno-witaminowych.
Pozdrawiam
Krystyna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2003-06-25 14:34:15
Temat: Re: DO a arytmia serca
Użytkownik "Klesiu" <k...@b...wroc.pl> napisał w wiadomości
news:bdc58r$vnv$1@opat.biskupin.wroc.pl...
>
> > Wg danych USDA szpinak ma 2.71 mg/100g czyli nadal dużo,
>
> nie wspomne o przyswajalnosci, bo jest niewielka.
10%
> Na wykładzie dowiedziałem się że nawiecej żelaza jest wątróbce wiepszowej
> smazonej na smacu, i jest najlepiej przyswajalna.
Nie mam danych na temat wątroby, ale nie polecam jedzenia cudzych
zużytych filtrów. ;) Jest tam zapewne wiele przeróżnych rzeczy,
nie wątpię że i żelazo.
Mam dane dotyczące takich potraw jak np. jajko -> 1,44
przyswajalność 20-25%. Tak że wychodzi podobnie.
pozdrawiam Chaciur
ps. mogę stanąć do pojedynku kto z nas zje więcej - ja szpinaku a Ty jajek ;)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |