« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-07-02 07:28:20
Temat: Dawne klimaty.Jeśli ktoś interesyje się starymi przepisami polecam strony :
http://strony.wp.pl/wp/kuchniadomowa/
http://republika.pl/dawnakuchnia/index1.htm
Prosze o komentarze
Marcin M
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-07-02 18:16:16
Temat: Re: Dawne klimaty.
Marcin wrote:
>
> Jeśli ktoś interesyje się starymi przepisami polecam strony :
> http://strony.wp.pl/wp/kuchniadomowa/
> http://republika.pl/dawnakuchnia/index1.htm
>
> Prosze o komentarze
>
> Marcin M
Ladne strony, dobry przepis na rurki francuskie, ktory mam ochote zrobic
w ten weekend. Troche mam malo czasu, zeby przejrzec cala strone, ale w
najblizszym czasie jeszcze zajrze.
Jest tam przepis na Komisbrod. Co to jest?
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-03 05:57:54
Temat: Re: Dawne klimaty.Magdalena Bassett <m...@o...com> wrote:
zeby przejrzec cala strone, ale w
> najblizszym czasie jeszcze zajrze.
>
> Jest tam przepis na Komisbrod. Co to jest?
Kommisbrot, chleb komisyjny, po polsku komisniak. (s z akcentem).
Ciemny, zytni chleb, zachowujacy dlugo swiezosc, wypiekany dla zolnierzy
i wiezniow. nazwa pochodzi podobno z czasow wojy trzydziestoletniej,
kiedy Wallensteinowi zabraklo chleba dla wojska i utworzyl komisje,
ktore sciagaly odpowiednie ilosci zboza i nadzorowaly wypiek chleba dla
wojska.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-03 07:26:58
Temat: Re: Dawne klimaty.Użytkownik Wladyslaw Los napisał:
>
> Kommisbrot, chleb komisyjny, po polsku komisniak. (s z akcentem).
> Ciemny, zytni chleb, zachowujacy dlugo swiezosc, wypiekany dla zolnierzy
> i wiezniow. nazwa pochodzi podobno z czasow wojy trzydziestoletniej,
> kiedy Wallensteinowi zabraklo chleba dla wojska i utworzyl komisje,
> ktore sciagaly odpowiednie ilosci zboza i nadzorowaly wypiek chleba dla
> wojska.
>
> Wladyslaw
Ojej.
Lekko zburzyles mi moj porzadek ;-)
Bo kolo mnie w sklepie, jest chleb - komisniak wlasnie.
Jest taki kwadratowy, z b. ciemna skorka i ciemnym miazszem.
Jest naprawde b. smaczny i bardzo dlugo zachowuje swiezosc.
Tyle ze na metce wyczytalam ze jest to chleb zytni z domieszka pszenicy.
Znaczy sie ze to nie jest prawdziwy komisniak?
--
o
ooo walkie!
o http://walkie.cegla.art.pl
+ Nawet ząb bywa wstawiony
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-03 08:56:07
Temat: Re: Dawne klimaty.walkie! <w...@w...net.pl> wrote:
> Użytkownik Wladyslaw Los napisa":
>
> >
> > Kommisbrot, chleb komisyjny, po polsku komisniak. (s z akcentem).
> > Ciemny, zytni chleb, zachowujacy dlugo swiezosc, wypiekany dla zolnierzy
> > i wiezniow. nazwa pochodzi podobno z czasow wojy trzydziestoletniej,
> > kiedy Wallensteinowi zabraklo chleba dla wojska i utworzyl komisje,
> > ktore sciagaly odpowiednie ilosci zboza i nadzorowaly wypiek chleba dla
> > wojska.
> >
> > Wladyslaw
> Ojej.
> Lekko zburzyles mi moj porzadek ;-)
> Bo kolo mnie w sklepie, jest chleb - komisniak wlasnie.
> Jest taki kwadratowy, z b. ciemna skorka i ciemnym miazszem.
> Jest naprawde b. smaczny i bardzo dlugo zachowuje swiezosc.
> Tyle ze na metce wyczytalam ze jest to chleb zytni z domieszka pszenicy.
> Znaczy sie ze to nie jest prawdziwy komisniak?
Mysle, ze domieszka pszenicy tu jest malo istotna. Wazne ci
powiedzialby o nim wojak Szwejk.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-03 16:59:11
Temat: Re: Dawne klimaty.
Wladyslaw Los wrote:
>
> Magdalena Bassett <m...@o...com> wrote:
> zeby przejrzec cala strone, ale w
> > najblizszym czasie jeszcze zajrze.
> >
> > Jest tam przepis na Komisbrod. Co to jest?
>
> Kommisbrot, chleb komisyjny, po polsku komisniak. (s z akcentem).
> Ciemny, zytni chleb, zachowujacy dlugo swiezosc, wypiekany dla zolnierzy
> i wiezniow. nazwa pochodzi podobno z czasow wojy trzydziestoletniej,
> kiedy Wallensteinowi zabraklo chleba dla wojska i utworzyl komisje,
> ktore sciagaly odpowiednie ilosci zboza i nadzorowaly wypiek chleba dla
> wojska.
>
> Wladyslaw
Dzieki, teraz juz wiem.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |