Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Do piekarzy

Grupy

Szukaj w grupach

 

Do piekarzy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 4


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-09-08 08:27:45

Temat: Do piekarzy
Od: "cudak" <c...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

Mam pytanie do miłośników pieczenia chleba. Chlebek piękę z przepisu i
zakwasu przywiezionego a włoch. Jest bardzo smaczny. Ale jest jeden problem.
Zwsze posiada bardzo grubą i spieczoną skórkę. Piękę w zwykłym piekarniku.
Bardzo proszę o prady.

Pozdrawiam Krzysztof


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-09-08 09:29:29

Temat: Re: Do piekarzy
Od: Ikselka <i...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

cudak pisze:
> Mam pytanie do miłośników pieczenia chleba. Chlebek piękę z przepisu i
> zakwasu przywiezionego a włoch. Jest bardzo smaczny. Ale jest jeden problem.
> Zwsze posiada bardzo grubą i spieczoną skórkę. Piękę w zwykłym piekarniku.
> Bardzo proszę o prady.
>
> Pozdrawiam Krzysztof
>
>
>
No nie wytrzymałam :-)
Bezpośrednio po wyjęciu z pieca posmaruj wierzch chleba skórką/kawałkiem
słoniny, nie bój się, nie umrze nikt od tego, a skórka chleba zmięknie i
będzie w sam raz. To stary sposób wiejskich gospodyń!
:-)

--
XL wiosenna
====================================================
==========================
Chwilami jestem tu:
http://groups.google.pl/groups/profile?enc_user=eJTu
XQ0AAACUGFDz9PzxwnRUed8hFQkm

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-09-08 15:10:20

Temat: Re: Do piekarzy
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Ikselka" <i...@p...onet.pl> wrote in message
news:fbtq6d$1sm$1@atlantis.news.tpi.pl...
> cudak pisze:
> > Mam pytanie do miłośników pieczenia chleba. Chlebek piękę z przepisu i
> > zakwasu przywiezionego a włoch. Jest bardzo smaczny. Ale jest jeden
problem.
> > Zwsze posiada bardzo grubą i spieczoną skórkę. Piękę w zwykłym
piekarniku.
> > Bardzo proszę o prady.
> >
> > Pozdrawiam Krzysztof
> >
> >
> >
> No nie wytrzymałam :-)
> Bezpośrednio po wyjęciu z pieca posmaruj wierzch chleba skórką/kawałkiem
> słoniny, nie bój się, nie umrze nikt od tego, a skórka chleba zmięknie i
> będzie w sam raz. To stary sposób wiejskich gospodyń!

Wystaczy natychmiast po wyjęciu z piekarnika / pieca popryskać wodą -
najlepszy do tego mały opryskiwacz ciśnieniowy rzędu 0,5 do 2 litrów, taki
jak do kwiatów - ten też może być pod warunkiem, że używano do wody, a nie
do nawozów czy środków ochrony roślin.
Można też miekkim pędzlem posmarowac powierzchnię wodą z odrobiną cukru
lub roztrzepanym białkiem jajka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2007-09-08 17:49:12

Temat: Re: Do piekarzy
Od: "MONI|<A" <moni|<...@p...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora



> Mam pytanie do miłośników pieczenia chleba. Chlebek piękę z przepisu i
> zakwasu przywiezionego a włoch. Jest bardzo smaczny. Ale jest jeden
problem.
> Zwsze posiada bardzo grubą i spieczoną skórkę. Piękę w zwykłym piekarniku.
> Bardzo proszę o prady.
>
> Pozdrawiam Krzysztof
>
>

na dno piekarnika mozna włożyć na czas pieczenia talerzyk z wodą lub upiec
chleb w glinianym porowatym naczyniu które przed włożeniem ciasta moczysz w
wodzie (np. http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=13452)

Pozdrawiam

Monika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Gdzie kupiś mąkę żytnią?
Chleb kawowy
naklejki na przyprawy
pierwszy nieudany chleb
Drożdże suche i zwykłe - jak z proporcjami?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »