| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-09-08 08:27:45
Temat: Do piekarzyMam pytanie do miłośników pieczenia chleba. Chlebek piękę z przepisu i
zakwasu przywiezionego a włoch. Jest bardzo smaczny. Ale jest jeden problem.
Zwsze posiada bardzo grubą i spieczoną skórkę. Piękę w zwykłym piekarniku.
Bardzo proszę o prady.
Pozdrawiam Krzysztof
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-09-08 09:29:29
Temat: Re: Do piekarzycudak pisze:
> Mam pytanie do miłośników pieczenia chleba. Chlebek piękę z przepisu i
> zakwasu przywiezionego a włoch. Jest bardzo smaczny. Ale jest jeden problem.
> Zwsze posiada bardzo grubą i spieczoną skórkę. Piękę w zwykłym piekarniku.
> Bardzo proszę o prady.
>
> Pozdrawiam Krzysztof
>
>
>
No nie wytrzymałam :-)
Bezpośrednio po wyjęciu z pieca posmaruj wierzch chleba skórką/kawałkiem
słoniny, nie bój się, nie umrze nikt od tego, a skórka chleba zmięknie i
będzie w sam raz. To stary sposób wiejskich gospodyń!
:-)
--
XL wiosenna
====================================================
==========================
Chwilami jestem tu:
http://groups.google.pl/groups/profile?enc_user=eJTu
XQ0AAACUGFDz9PzxwnRUed8hFQkm
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-09-08 15:10:20
Temat: Re: Do piekarzy
"Ikselka" <i...@p...onet.pl> wrote in message
news:fbtq6d$1sm$1@atlantis.news.tpi.pl...
> cudak pisze:
> > Mam pytanie do miłośników pieczenia chleba. Chlebek piękę z przepisu i
> > zakwasu przywiezionego a włoch. Jest bardzo smaczny. Ale jest jeden
problem.
> > Zwsze posiada bardzo grubą i spieczoną skórkę. Piękę w zwykłym
piekarniku.
> > Bardzo proszę o prady.
> >
> > Pozdrawiam Krzysztof
> >
> >
> >
> No nie wytrzymałam :-)
> Bezpośrednio po wyjęciu z pieca posmaruj wierzch chleba skórką/kawałkiem
> słoniny, nie bój się, nie umrze nikt od tego, a skórka chleba zmięknie i
> będzie w sam raz. To stary sposób wiejskich gospodyń!
Wystaczy natychmiast po wyjęciu z piekarnika / pieca popryskać wodą -
najlepszy do tego mały opryskiwacz ciśnieniowy rzędu 0,5 do 2 litrów, taki
jak do kwiatów - ten też może być pod warunkiem, że używano do wody, a nie
do nawozów czy środków ochrony roślin.
Można też miekkim pędzlem posmarowac powierzchnię wodą z odrobiną cukru
lub roztrzepanym białkiem jajka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-09-08 17:49:12
Temat: Re: Do piekarzy
> Mam pytanie do miłośników pieczenia chleba. Chlebek piękę z przepisu i
> zakwasu przywiezionego a włoch. Jest bardzo smaczny. Ale jest jeden
problem.
> Zwsze posiada bardzo grubą i spieczoną skórkę. Piękę w zwykłym piekarniku.
> Bardzo proszę o prady.
>
> Pozdrawiam Krzysztof
>
>
na dno piekarnika mozna włożyć na czas pieczenia talerzyk z wodą lub upiec
chleb w glinianym porowatym naczyniu które przed włożeniem ciasta moczysz w
wodzie (np. http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=13452)
Pozdrawiam
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |