Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.internetia.
pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Do piekarzy
Date: Sat, 8 Sep 2007 17:10:20 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 28
Message-ID: <fbueai$p0p$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <fbtmnq$m8j$2@nemesis.news.tpi.pl> <fbtq6d$1sm$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abct29.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1189264530 25625 83.6.235.29 (8 Sep 2007 15:15:30 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 8 Sep 2007 15:15:30 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:301496
Ukryj nagłówki
"Ikselka" <i...@p...onet.pl> wrote in message
news:fbtq6d$1sm$1@atlantis.news.tpi.pl...
> cudak pisze:
> > Mam pytanie do miłośników pieczenia chleba. Chlebek piękę z przepisu i
> > zakwasu przywiezionego a włoch. Jest bardzo smaczny. Ale jest jeden
problem.
> > Zwsze posiada bardzo grubą i spieczoną skórkę. Piękę w zwykłym
piekarniku.
> > Bardzo proszę o prady.
> >
> > Pozdrawiam Krzysztof
> >
> >
> >
> No nie wytrzymałam :-)
> Bezpośrednio po wyjęciu z pieca posmaruj wierzch chleba skórką/kawałkiem
> słoniny, nie bój się, nie umrze nikt od tego, a skórka chleba zmięknie i
> będzie w sam raz. To stary sposób wiejskich gospodyń!
Wystaczy natychmiast po wyjęciu z piekarnika / pieca popryskać wodą -
najlepszy do tego mały opryskiwacz ciśnieniowy rzędu 0,5 do 2 litrów, taki
jak do kwiatów - ten też może być pod warunkiem, że używano do wody, a nie
do nawozów czy środków ochrony roślin.
Można też miekkim pędzlem posmarowac powierzchnię wodą z odrobiną cukru
lub roztrzepanym białkiem jajka
|