Data: 2007-09-08 15:10:20
Temat: Re: Do piekarzy
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Ikselka" <i...@p...onet.pl> wrote in message
news:fbtq6d$1sm$1@atlantis.news.tpi.pl...
> cudak pisze:
> > Mam pytanie do miłośników pieczenia chleba. Chlebek piękę z przepisu i
> > zakwasu przywiezionego a włoch. Jest bardzo smaczny. Ale jest jeden
problem.
> > Zwsze posiada bardzo grubą i spieczoną skórkę. Piękę w zwykłym
piekarniku.
> > Bardzo proszę o prady.
> >
> > Pozdrawiam Krzysztof
> >
> >
> >
> No nie wytrzymałam :-)
> Bezpośrednio po wyjęciu z pieca posmaruj wierzch chleba skórką/kawałkiem
> słoniny, nie bój się, nie umrze nikt od tego, a skórka chleba zmięknie i
> będzie w sam raz. To stary sposób wiejskich gospodyń!
Wystaczy natychmiast po wyjęciu z piekarnika / pieca popryskać wodą -
najlepszy do tego mały opryskiwacz ciśnieniowy rzędu 0,5 do 2 litrów, taki
jak do kwiatów - ten też może być pod warunkiem, że używano do wody, a nie
do nawozów czy środków ochrony roślin.
Można też miekkim pędzlem posmarowac powierzchnię wodą z odrobiną cukru
lub roztrzepanym białkiem jajka
|