« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-03-20 13:51:12
Temat: Domowy wyrob wedlinWitamy wszystkich oto cytat z artyku?u w Wprost o naszej najowszej
ksiŕ*ce "Domowy wyrób zdrowych i smacznych w´dlin". Wszystkie inwormacje
na naszej internetowej stronie w dziale "Nasze ksiazki"
>>A* do wczoraj, bo wczoraj zauwa*y?em w ksi´garni monumentalne dzie?o o
godnie brzmiŕcym tytule "Domowy wyrób zdrowych i smacznych w´dlin
opracowany przez Stanis?awa Borowczaka na podstawie oryginalnych
polskich tradycyjnych przepisów. Do wykonania w ka*dym domu". Rzecz
ukaza?a si´ niedawno nak?adem krakowskiego wydawnictwa Ikon
(http://www.ikon.krakow.pl) i prezentuje si´ Ęwietnie pod ka*dym
wzgl´dem. Autor to mistrz w swym fachu, co czuje si´ ju* po lekturze
kilku zda. W dodatku pos?uguje si´ normalnym j´zykiem, a nie bran*owym
*argonem, i to j´zykiem nie pozbawionym wdzi´ku. Przy przepisie na wyrób
bia?ej kie?basy czytamy na przyk?ad: "Dlatego warto zmierzyç si´ z
wyzwaniem, jakim jest zrobienie kie?basy bia?ej w warunkach domowych.
Przepis na kie?bas´ bia?ŕ jest prosty jak zasady gry w pi?k´ no*nŕ, w
której chodzi przecie* tylko o to, aby pi?ka znalaz?a si´ w bramce
przeciwnika". Dzi´ki tej ksiŕ*ce mo*na si´ zmierzyç z wyzwaniem
w?asnor´cznego wykonania bekonów, kaszanek, dziesiŕtków rodzajów kie?bas
(równie* paprykowanej serbskiej), salcesonów, parówek, pasztetówek,
metek, salami, szynek, serdelków i mnóstwa innych wspania?oĘci.
Prowadzony za r´k´ przez pana Borowczaka b´d´ teraz kutrowa?, peklowa?,
nastrzykiwa?, masowa? i w´dzi?.<<
Cytat "Bikont do Mak?owicza, Mak?owicz do Bikonta - W p´tach kie?basy"
Tygodnik "Wprost", Nr 1058 (09 marca 2003)
Pozdrawiam red. Kulinariusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |