Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed.silweb.pl!newsfeed.
tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: kulinariusz <i...@x...wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Domowy wyrob wedlin
Date: Thu, 20 Mar 2003 14:51:12 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 28
Message-ID: <3...@x...wp.pl>
NNTP-Posting-Host: pq14.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-1; x-mac-type="54455854";
x-mac-creator="4D4F5353"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1048168286 7786 213.76.41.14 (20 Mar 2003 13:51:26 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 20 Mar 2003 13:51:26 +0000 (UTC)
X-Mailer: Mozilla 4.77C-CCK-MCD {C-UDP; EBM-APPLE} (Macintosh; U; PPC)
X-Accept-Language: pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:150052
Ukryj nagłówki
Witamy wszystkich oto cytat z artyku?u w Wprost o naszej najowszej
ksiŕ*ce "Domowy wyrób zdrowych i smacznych w´dlin". Wszystkie inwormacje
na naszej internetowej stronie w dziale "Nasze ksiazki"
>>A* do wczoraj, bo wczoraj zauwa*y?em w ksi´garni monumentalne dzie?o o
godnie brzmiŕcym tytule "Domowy wyrób zdrowych i smacznych w´dlin
opracowany przez Stanis?awa Borowczaka na podstawie oryginalnych
polskich tradycyjnych przepisów. Do wykonania w ka*dym domu". Rzecz
ukaza?a si´ niedawno nak?adem krakowskiego wydawnictwa Ikon
(http://www.ikon.krakow.pl) i prezentuje si´ Ęwietnie pod ka*dym
wzgl´dem. Autor to mistrz w swym fachu, co czuje si´ ju* po lekturze
kilku zda. W dodatku pos?uguje si´ normalnym j´zykiem, a nie bran*owym
*argonem, i to j´zykiem nie pozbawionym wdzi´ku. Przy przepisie na wyrób
bia?ej kie?basy czytamy na przyk?ad: "Dlatego warto zmierzyç si´ z
wyzwaniem, jakim jest zrobienie kie?basy bia?ej w warunkach domowych.
Przepis na kie?bas´ bia?ŕ jest prosty jak zasady gry w pi?k´ no*nŕ, w
której chodzi przecie* tylko o to, aby pi?ka znalaz?a si´ w bramce
przeciwnika". Dzi´ki tej ksiŕ*ce mo*na si´ zmierzyç z wyzwaniem
w?asnor´cznego wykonania bekonów, kaszanek, dziesiŕtków rodzajów kie?bas
(równie* paprykowanej serbskiej), salcesonów, parówek, pasztetówek,
metek, salami, szynek, serdelków i mnóstwa innych wspania?oĘci.
Prowadzony za r´k´ przez pana Borowczaka b´d´ teraz kutrowa?, peklowa?,
nastrzykiwa?, masowa? i w´dzi?.<<
Cytat "Bikont do Mak?owicza, Mak?owicz do Bikonta - W p´tach kie?basy"
Tygodnik "Wprost", Nr 1058 (09 marca 2003)
Pozdrawiam red. Kulinariusz
|