« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2009-10-04 17:42:42
Temat: Drozdze w GBMoje dzieci, mieszkające w Anglii, miały ochotę na parowańce.
I te zakalce, które im wyszły, zostały zrobione następująco:
"1/2 kg maki - do tego dodalam troche soli, cukru jedno zoltko i jedno
jajko i cieple mleko 250ml z drozdzami 60g - doddalam suche (ale na
opakowaniu bylo napisane ze 1 lyzeczka na ok 500g maki) na oko ok 3
lyzeczek. Jurek dlugo je wyrabial, bo nie chcialo odejsc od reki."
Oczywiście, był zrobiony zaczyn z tych drożdży.
Moje pytania:
1. Jak się piecze na suchych drożdżach? (ja nigdy takich nie używałam)
2. Czy to prawda, że w GB nie ma surowych drożdży? Jeśli są, to jak
się nazywają?
3. Jaka mąka (jej angielska nazwa) jest najlepsza do tego typu
wyrobów? (Bo podejrzewam, że na to długie wyrabianie, miała wpływ ta
mąka).
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://zwijaj.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2009-10-04 19:35:36
Temat: Re: Drozdze w GBOn 4 Paź, 19:42, JaMyszka <f...@g...com> wrote:
> się nazywają?
> --
> Pozdrawiam :)
Yeast leven.
Pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2009-10-05 05:47:44
Temat: Re: Drozdze w GBOn 4 Paź, 19:42, JaMyszka <f...@g...com> wrote:
> Moje dzieci, mieszkające w Anglii, miały ochotę na parowańce.
> I te zakalce, które im wyszły, zostały zrobione następująco:
> "1/2 kg maki - do tego dodalam troche soli, cukru jedno zoltko i jedno
> jajko i cieple mleko 250ml z drozdzami 60g - doddalam suche (ale na
> opakowaniu bylo napisane ze 1 lyzeczka na ok 500g maki) na oko ok 3
> lyzeczek. Jurek dlugo je wyrabial, bo nie chcialo odejsc od reki."
> Oczywiście, był zrobiony zaczyn z tych drożdży.
> Moje pytania:
> 1. Jak się piecze na suchych drożdżach? (ja nigdy takich nie używałam)
Suche drożdże dodaje się do mąki i miesza z nią na sucho, nie robiąc
zaczynu.
Drożdży mogło być za dużo, i mąka mogła być wilgotna. Ostatnio nie
chciało mi się wyrobić ciasto do śliwek z mąki orkiszowej.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2009-10-05 15:13:18
Temat: Re: Drozdze w GBOn Oct 4, 8:35 pm, StaM <a...@y...com> wrote:
> On 4 Paź, 19:42, JaMyszka <f...@g...com> wrote:
>
> > się nazywają?
> > --
> > Pozdrawiam :)
>
> Yeast leven.
???
drozdze "mokre" sa dostepne w kazdym supermarkecie ktory ma dzial
piekarski. nalezy poprosic obsluge z tego dzialu o drozdze - a oni
odkrawaja kawalek (max 100g na osobe) z duzego bloku, ktory maja na
wlasne potrzeby. takie drozdze dostaje sie za darmo (supermarketom
bardziej oplaca sie bardziej dawac je za darmo niz sprzedawac bo
zapotrzebowanie jest znikome).
m.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2009-10-06 00:13:42
Temat: Re: Drozdze w GBDziękuję za Wasze podpowiedzi :)
Oto jak im się udało http://w998.wrzuta.pl/obraz/2HO59zlrzUz/dsc09123
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://zwijaj.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2009-10-06 00:39:31
Temat: Re: Drozdze w GB
"JaMyszka" <f...@g...com> wrote in message
news:18483e1f-a0ae-4ebb-87c6-2ff137261603@m11g2000vb
l.googlegroups.com...
Dziękuję za Wasze podpowiedzi :)
Oto jak im się udało http://w998.wrzuta.pl/obraz/2HO59zlrzUz/dsc09123
Jakze ja lubię knedle na parze! Raz w życiu - miałem 14 lat zjadłem ich 17.
Pierwszy i ostatni raz nie mogłem wstać od stołu. Odeszło mi po pół godzinie
siedzenia...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |