« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2010-12-28 23:47:16
Temat: Ekstrakt z wanilii.http://mojewypieki.blox.pl/2008/12/Ekstrakt-z-wanili
i.html
Polecam też wszystko pozostałe na tej stronie :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2010-12-28 23:56:14
Temat: Re: Ekstrakt z wanilii.Dnia Wed, 29 Dec 2010 00:47:16 +0100, Ikselka napisał(a):
> http://mojewypieki.blox.pl/2008/12/Ekstrakt-z-wanili
i.html
>
> Polecam też wszystko pozostałe na tej stronie :-)
..w tym Przeliczarkę, zaprezentowaną przez jedną z komentatorek ww strony:
http://przeliczarka.heroku.com/
Bardzo fajna sprawa :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2010-12-29 08:50:24
Temat: Re: Ekstrakt z wanilii.W dniu 2010-12-29 00:47, Ikselka pisze:
> http://mojewypieki.blox.pl/2008/12/Ekstrakt-z-wanili
i.html
>
> Polecam też wszystko pozostałe na tej stronie :-)
Fakt, według przepisu z tej strony robię swój makowiec.
Muszę ją sobie dodać do ulubionych i częściej zaglądać.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2010-12-29 09:54:28
Temat: Re: Ekstrakt z wanilii.W dniu 2010-12-29 00:47, Ikselka pisze:
> http://mojewypieki.blox.pl/2008/12/Ekstrakt-z-wanili
i.html
>
> Polecam też wszystko pozostałe na tej stronie :-)
Tak a propos ekstraktu sklepowego, to nie ma on nic wsponego z waniliom
poza zapachem i smakiem.
> Wanilina (nazwa systematyczna: 4-hydroksy-3-metoksybenzaldehyd, C8H8O3) -
organiczny związek chemiczny posiadający kilka grup funkcyjnych: aldehydową -CHO,
hydroksylową -OH i eterową -O-R. Stanowi jeden ze składników aromatycznych wanilii.
>
> Wanilina otrzymywana jest syntetycznie na dużą skalę i stosowana w przemyśle
spożywczym i kosmetycznym jako związek zapachowy. U osób wrażliwych może wywołać
podrażnienia skóry, egzemę, zmiany pigmentacji i kontaktowe zapalenie skóry. Znajduje
się w rejestrze NIH niebezpiecznych związków chemicznych.
>
> W 2006 roku grupa japońskich badaczy kierowana przez Mayu Yamamoto opublikowała
informacje o możliwości wyizolowania waniliny z kału krowiego. Wytwarzanie tego
związku tą metodą jest tańsze, niż pozyskiwanie go z wanilii[2]. Odkrycie to
przyniosło Mayu Yamamoto nagrodę Ig Nobla w roku 2007, a z okazji ceremonii rozdania
nagród jedna z lodziarni w Cambridge wprowadziła do menu, jako jednorazową
ciekawostkę, lody waniliowe o nazwie Yum-A-Moto Vanilla Twist zawierające wanilinę
uzyskaną z krowiego kału[3].
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2010-12-29 20:33:47
Temat: Re: Ekstrakt z wanilii.W Polsce zdaje się sztuczne aromaty waniliowe produkuje się
z odpaduw pszy produkcji celulozy.
Od czasu gdy się o tym dowiedziałam nie używam już cukru waniliowego.
--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. reforma.ortografi.w.interia.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2010-12-29 20:57:36
Temat: Re: Ekstrakt z wanilii.W dniu 29.12.2010 21:33, Stokrotka pisze:
> W Polsce zdaje się sztuczne aromaty waniliowe produkuje się
> z odpaduw pszy produkcji celulozy.
> Od czasu gdy się o tym dowiedziałam nie używam już cukru waniliowego.
>
Jak zaczniesz pisać po polsku, to może i czytać się nauczysz, że jest to
cukier wanilinowy.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2010-12-29 21:00:16
Temat: Re: Ekstrakt z wanilii.Dnia Wed, 29 Dec 2010 21:57:36 +0100, MisKudlaty napisał(a):
> W dniu 29.12.2010 21:33, Stokrotka pisze:
>> W Polsce zdaje się sztuczne aromaty waniliowe produkuje się
>> z odpaduw pszy produkcji celulozy.
>> Od czasu gdy się o tym dowiedziałam nie używam już cukru waniliowego.
>>
> Jak zaczniesz pisać po polsku, to może i czytać się nauczysz, że jest to
> cukier wanilinowy.
Bo cukier wanilinowy a cukier waniliowy to dwie różne rzeczy. Ten drugi to
cukier nawaniany naturalną wanilią. Sama sobie taki robię w słoiku.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2010-12-29 21:04:15
Temat: Re: Ekstrakt z wanilii.Dnia Wed, 29 Dec 2010 22:00:16 +0100, Ikselka napisał(a):
> Dnia Wed, 29 Dec 2010 21:57:36 +0100, MisKudlaty napisał(a):
>
>> W dniu 29.12.2010 21:33, Stokrotka pisze:
>>> W Polsce zdaje się sztuczne aromaty waniliowe produkuje się
>>> z odpaduw pszy produkcji celulozy.
>>> Od czasu gdy się o tym dowiedziałam nie używam już cukru waniliowego.
>>>
>> Jak zaczniesz pisać po polsku, to może i czytać się nauczysz, że jest to
>> cukier wanilinowy.
>
> Bo cukier wanilinowy a cukier waniliowy to dwie różne rzeczy. Ten drugi to
> cukier nawaniany naturalną wanilią. Sama sobie taki robię w słoiku.
O, tak:
http://www.wielkiezarcie.com/article53170.html
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2010-12-29 21:10:01
Temat: Re: Ekstrakt z wanilii.W dniu 29.12.2010 22:00, Ikselka pisze:
> Dnia Wed, 29 Dec 2010 21:57:36 +0100, MisKudlaty napisał(a):
>
>> W dniu 29.12.2010 21:33, Stokrotka pisze:
>>> W Polsce zdaje się sztuczne aromaty waniliowe produkuje się
>>> z odpaduw pszy produkcji celulozy.
>>> Od czasu gdy się o tym dowiedziałam nie używam już cukru waniliowego.
>>>
>> Jak zaczniesz pisać po polsku, to może i czytać się nauczysz, że jest to
>> cukier wanilinowy.
>
> Bo cukier wanilinowy a cukier waniliowy to dwie różne rzeczy. Ten drugi to
> cukier nawaniany naturalną wanilią. Sama sobie taki robię w słoiku.
Wiem, dlatego stokrotce-analfabetce zwróciłem na to uwagę, że pisze o
wanilinowym a nie waniliowym
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2010-12-29 22:11:45
Temat: Re: Ekstrakt z wanilii.Dnia Wed, 29 Dec 2010 22:10:01 +0100, MisKudlaty napisał(a):
> W dniu 29.12.2010 22:00, Ikselka pisze:
>> Bo cukier wanilinowy a cukier waniliowy to dwie różne rzeczy. Ten drugi to
>> cukier nawaniany naturalną wanilią. Sama sobie taki robię w słoiku.
>
> Wiem, dlatego stokrotce-analfabetce zwróciłem na to uwagę, że pisze o
> wanilinowym a nie waniliowym
Wiem, że wiesz :-)
Pisałam raczej do Stokrotki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |