Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!.PO
STED!not-for-mail
From: Rysio <t...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ekstrakt z wanilii.
Date: Wed, 29 Dec 2010 10:54:28 +0100
Organization: http://onet.pl
Lines: 17
Message-ID: <iff0gh$b2h$1@news.onet.pl>
References: <y9mgydphshsh$.7prc0rlik2o7$.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: 212.109.147.62
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1293616465 11345 212.109.147.62 (29 Dec 2010 09:54:25 GMT)
X-Complaints-To: n...@o...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 29 Dec 2010 09:54:25 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.13) Gecko/20101207
Thunderbird/3.1.7
In-Reply-To: <y9mgydphshsh$.7prc0rlik2o7$.dlg@40tude.net>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:332802
Ukryj nagłówki
W dniu 2010-12-29 00:47, Ikselka pisze:
> http://mojewypieki.blox.pl/2008/12/Ekstrakt-z-wanili
i.html
>
> Polecam też wszystko pozostałe na tej stronie :-)
Tak a propos ekstraktu sklepowego, to nie ma on nic wsponego z waniliom
poza zapachem i smakiem.
> Wanilina (nazwa systematyczna: 4-hydroksy-3-metoksybenzaldehyd, C8H8O3) -
organiczny związek chemiczny posiadający kilka grup funkcyjnych: aldehydową -CHO,
hydroksylową -OH i eterową -O-R. Stanowi jeden ze składników aromatycznych wanilii.
>
> Wanilina otrzymywana jest syntetycznie na dużą skalę i stosowana w przemyśle
spożywczym i kosmetycznym jako związek zapachowy. U osób wrażliwych może wywołać
podrażnienia skóry, egzemę, zmiany pigmentacji i kontaktowe zapalenie skóry. Znajduje
się w rejestrze NIH niebezpiecznych związków chemicznych.
>
> W 2006 roku grupa japońskich badaczy kierowana przez Mayu Yamamoto opublikowała
informacje o możliwości wyizolowania waniliny z kału krowiego. Wytwarzanie tego
związku tą metodą jest tańsze, niż pozyskiwanie go z wanilii[2]. Odkrycie to
przyniosło Mayu Yamamoto nagrodę Ig Nobla w roku 2007, a z okazji ceremonii rozdania
nagród jedna z lodziarni w Cambridge wprowadziła do menu, jako jednorazową
ciekawostkę, lody waniliowe o nazwie Yum-A-Moto Vanilla Twist zawierające wanilinę
uzyskaną z krowiego kału[3].
|