Data: 2010-12-29 09:54:28
Temat: Re: Ekstrakt z wanilii.
Od: Rysio <t...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2010-12-29 00:47, Ikselka pisze:
> http://mojewypieki.blox.pl/2008/12/Ekstrakt-z-wanili
i.html
>
> Polecam też wszystko pozostałe na tej stronie :-)
Tak a propos ekstraktu sklepowego, to nie ma on nic wsponego z waniliom
poza zapachem i smakiem.
> Wanilina (nazwa systematyczna: 4-hydroksy-3-metoksybenzaldehyd, C8H8O3) -
organiczny związek chemiczny posiadający kilka grup funkcyjnych: aldehydową -CHO,
hydroksylową -OH i eterową -O-R. Stanowi jeden ze składników aromatycznych wanilii.
>
> Wanilina otrzymywana jest syntetycznie na dużą skalę i stosowana w przemyśle
spożywczym i kosmetycznym jako związek zapachowy. U osób wrażliwych może wywołać
podrażnienia skóry, egzemę, zmiany pigmentacji i kontaktowe zapalenie skóry. Znajduje
się w rejestrze NIH niebezpiecznych związków chemicznych.
>
> W 2006 roku grupa japońskich badaczy kierowana przez Mayu Yamamoto opublikowała
informacje o możliwości wyizolowania waniliny z kału krowiego. Wytwarzanie tego
związku tą metodą jest tańsze, niż pozyskiwanie go z wanilii[2]. Odkrycie to
przyniosło Mayu Yamamoto nagrodę Ig Nobla w roku 2007, a z okazji ceremonii rozdania
nagród jedna z lodziarni w Cambridge wprowadziła do menu, jako jednorazową
ciekawostkę, lody waniliowe o nazwie Yum-A-Moto Vanilla Twist zawierające wanilinę
uzyskaną z krowiego kału[3].
|