| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-07-04 08:40:36
Temat: Falszywe GuacamoleLubie gucamole, jako moim zdaniem swietny dodatek do chipsow. Niestety w
Polsce awokado nie nalezy do najtanszych i gdyby chciec tak jesc to czesciej
lub przygotowac na impreze to mozna zbankrutowac. Wczoraj jednak jedzac bob
wpadlem na to, ze moze on przeciez wspaniale udawac awokado. Jak pomyslalem
tak zrobilem a efekt przeszedl moje najsmielsze oczekiwania. Zrobilem nawet
eksperyment i znajoma Szwedka, ktorej zawiozlem sloiczek zrecenzowala:
gdybys mi nie powiedzial, ze to z bobu, nigdy bym nie uwierzyla. Podaje wiec
jak to zrobilem:
1 woreczek bobu,
2 srednie pomidory,
poltorej lyzki posiekanej natki pietruszki
srednia cebula
poltorej lyzeczki tabasco
poltorej lyzki oliwy
sok z pol ctryny
sol
pieprz
Bob ugotowalem, obralem i przepuscilem przez maszynke do miesa. Reszte
skladnikow posiekalem drobno, plyny wlalem, dosmaczylem i wymieszalem. Na
godzine do lodowki. Chipsy kukurydziane na stol i zniknelo blyskawicznie.
Tabsko uzylem bo w poblizu nie bylo papryczki jalapeno ani czuszki. Mysle,
ze wersja z posiekana papryczka jest rowniez dobra.
Czarek
P.S. Jesli wyprobujecie dajcie znac co sadzicie o tym pomysle
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-07-04 13:58:47
Temat: Re: Falszywe GuacamoleCzarek Gmyz wrote:
> 1 woreczek bobu,
no niezle. bylo guacamole. poziej brokomole. teraz bobomole ;)
co nastepne?
pozdr serdecznie :)
pat
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-04 15:50:05
Temat: Re: Falszywe GuacamoleUżytkownik "PatryCCCja" <k...@s...TO_WYTNIJ.pl> napisał w wiadomości
news:3F058817.9E2055DB@spinacz.TO_WYTNIJ.pl...
> Czarek Gmyz wrote:
> > 1 woreczek bobu,
>
> no niezle. bylo guacamole. poziej brokomole. teraz bobomole ;)
> co nastepne?
>
> pozdr serdecznie :)
> pat
> -- pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
Ktoz to wie. Ja na przyklad z czasow kryzysu (lata 80) pamietam, ze polskie
gospodynie dokonywaly nieraz cudow usilujac zastapic czy tez wyprodukowac
cos czego w sklepach nie bylo. Efekty o dziwo byly na ogol dobre.
Najbardziej pomne przepis, ktory chodzi w rodzinie jako ketchup cioci
Jadwigi. Haniz, Winiary czy Pudliszki moga sie schowac. Pomne tylko tyle, ze
mieszalo sie do tego mus z antonowek i ciagle w sierpniu obiecuje, ze
odkopie ten przepis i wykonam. Podobnie bylo z ketchupem, ktory bywa jeszcze
czasami w sklepach w wykonaniu kieleckim czyli sliwkowym. Przepis ten wprost
pochodzi wlasnie ze czasow kryzysu i zostal wymyslony przez polskie
gospodynie. Takich rzeczy byla cala masa, ze przypomne moje ukochane
cisteczka heferflockowe, ktore polskie gospodynie piekly z platkow owsianych
z tzw. zrzutow. ech..
Cza
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-05 04:31:01
Temat: Re: Falszywe GuacamoleCzarek Gmyz wrote:
>
> Lubie gucamole, jako moim zdaniem swietny dodatek do chipsow. Niestety w
> Polsce awokado nie nalezy do najtanszych i gdyby chciec tak jesc to czesciej
> lub przygotowac na impreze to mozna zbankrutowac. Wczoraj jednak jedzac bob
> wpadlem na to, ze moze on przeciez wspaniale udawac awokado. Jak pomyslalem
> tak zrobilem a efekt przeszedl moje najsmielsze oczekiwania. Zrobilem nawet
> eksperyment i znajoma Szwedka, ktorej zawiozlem sloiczek zrecenzowala:
> gdybys mi nie powiedzial, ze to z bobu, nigdy bym nie uwierzyla. Podaje wiec
> jak to zrobilem:
>
> 1 woreczek bobu,
> 2 srednie pomidory,
> poltorej lyzki posiekanej natki pietruszki
> srednia cebula
> poltorej lyzeczki tabasco
> poltorej lyzki oliwy
> sok z pol ctryny
> sol
> pieprz
>
> Bob ugotowalem, obralem i przepuscilem przez maszynke do miesa. Reszte
> skladnikow posiekalem drobno, plyny wlalem, dosmaczylem i wymieszalem. Na
> godzine do lodowki. Chipsy kukurydziane na stol i zniknelo blyskawicznie.
> Tabsko uzylem bo w poblizu nie bylo papryczki jalapeno ani czuszki. Mysle,
> ze wersja z posiekana papryczka jest rowniez dobra.
> Czarek
> P.S. Jesli wyprobujecie dajcie znac co sadzicie o tym pomysle
Meksykanie robia podobny sos do tortilla chips, nazywa sie to salsa de
frijoles, tylko zamiast pietruszki uzywaja swieza kolendre.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-05 04:58:30
Temat: Re: Falszywe Guacamole> Lubie gucamole, jako moim zdaniem swietny dodatek do chipsow. Niestety w
> Polsce awokado nie nalezy do najtanszych i gdyby chciec tak jesc to czesciej
> lub przygotowac na impreze to mozna zbankrutowac. Wczoraj jednak jedzac bob
> wpadlem na to, ze moze on przeciez wspaniale udawac awokado. Jak pomyslalem
> tak zrobilem a efekt przeszedl moje najsmielsze oczekiwania. Zrobilem nawet
> eksperyment i znajoma Szwedka, ktorej zawiozlem sloiczek zrecenzowala:
> gdybys mi nie powiedzial, ze to z bobu, nigdy bym nie uwierzyla. Podaje wiec
> jak to zrobilem:
>
> 1 woreczek bobu,
> 2 srednie pomidory,
> poltorej lyzki posiekanej natki pietruszki
> srednia cebula
> poltorej lyzeczki tabasco
> poltorej lyzki oliwy
> sok z pol ctryny
> sol
> pieprz
>
> Bob ugotowalem, obralem i przepuscilem przez maszynke do miesa. Reszte
> skladnikow posiekalem drobno, plyny wlalem, dosmaczylem i wymieszalem. Na
> godzine do lodowki. Chipsy kukurydziane na stol i zniknelo blyskawicznie.
> Tabsko uzylem bo w poblizu nie bylo papryczki jalapeno ani czuszki. Mysle,
> ze wersja z posiekana papryczka jest rowniez dobra.
> Czarek
> P.S. Jesli wyprobujecie dajcie znac co sadzicie o tym pomysle
>
>
Ja, profan, w ogóle o takim sosie wcześniej nie słyszałam (trzeba będzie
spróbować), ale mogę ci od razu, bez sprawdzania powiedzieć, że pomysł jest
świetny, bo właśnie wczoraj coś mnie napadło i zrobiłam kombinację niemal
identyczną, wszystko się zgadza, nawet proporcje, z tą drobnę różnicą, że nie
dałam tabasco, tylko odrobinę wycisniętego czosnku, i z tą nieco większą... że
bobu nie mieliłam, tylko wymieszałam z pozostałymi składnikami i wyszła sałatka
mniam, mniam! :------------)
Pozdrawiam
Lama
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |