Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!news.internetia.pl!skynet.be!skynet.be!news-spur1.maxwell.syr.edu!news.maxw
ell.syr.edu!sn-xit-03!sn-xit-01!sn-post-01!supernews.com!corp.supernews.com!not
-for-mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Falszywe Guacamole
Date: Fri, 04 Jul 2003 21:31:01 -0700
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <3...@o...com>
Reply-To: m...@o...com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
References: <be3eko$agr$1@news.onet.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 34
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:162921
Ukryj nagłówki
Czarek Gmyz wrote:
>
> Lubie gucamole, jako moim zdaniem swietny dodatek do chipsow. Niestety w
> Polsce awokado nie nalezy do najtanszych i gdyby chciec tak jesc to czesciej
> lub przygotowac na impreze to mozna zbankrutowac. Wczoraj jednak jedzac bob
> wpadlem na to, ze moze on przeciez wspaniale udawac awokado. Jak pomyslalem
> tak zrobilem a efekt przeszedl moje najsmielsze oczekiwania. Zrobilem nawet
> eksperyment i znajoma Szwedka, ktorej zawiozlem sloiczek zrecenzowala:
> gdybys mi nie powiedzial, ze to z bobu, nigdy bym nie uwierzyla. Podaje wiec
> jak to zrobilem:
>
> 1 woreczek bobu,
> 2 srednie pomidory,
> poltorej lyzki posiekanej natki pietruszki
> srednia cebula
> poltorej lyzeczki tabasco
> poltorej lyzki oliwy
> sok z pol ctryny
> sol
> pieprz
>
> Bob ugotowalem, obralem i przepuscilem przez maszynke do miesa. Reszte
> skladnikow posiekalem drobno, plyny wlalem, dosmaczylem i wymieszalem. Na
> godzine do lodowki. Chipsy kukurydziane na stol i zniknelo blyskawicznie.
> Tabsko uzylem bo w poblizu nie bylo papryczki jalapeno ani czuszki. Mysle,
> ze wersja z posiekana papryczka jest rowniez dobra.
> Czarek
> P.S. Jesli wyprobujecie dajcie znac co sadzicie o tym pomysle
Meksykanie robia podobny sos do tortilla chips, nazywa sie to salsa de
frijoles, tylko zamiast pietruszki uzywaja swieza kolendre.
Magdalena Bassett
|