Data: 2003-07-05 04:31:01
Temat: Re: Falszywe Guacamole
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Czarek Gmyz wrote:
>
> Lubie gucamole, jako moim zdaniem swietny dodatek do chipsow. Niestety w
> Polsce awokado nie nalezy do najtanszych i gdyby chciec tak jesc to czesciej
> lub przygotowac na impreze to mozna zbankrutowac. Wczoraj jednak jedzac bob
> wpadlem na to, ze moze on przeciez wspaniale udawac awokado. Jak pomyslalem
> tak zrobilem a efekt przeszedl moje najsmielsze oczekiwania. Zrobilem nawet
> eksperyment i znajoma Szwedka, ktorej zawiozlem sloiczek zrecenzowala:
> gdybys mi nie powiedzial, ze to z bobu, nigdy bym nie uwierzyla. Podaje wiec
> jak to zrobilem:
>
> 1 woreczek bobu,
> 2 srednie pomidory,
> poltorej lyzki posiekanej natki pietruszki
> srednia cebula
> poltorej lyzeczki tabasco
> poltorej lyzki oliwy
> sok z pol ctryny
> sol
> pieprz
>
> Bob ugotowalem, obralem i przepuscilem przez maszynke do miesa. Reszte
> skladnikow posiekalem drobno, plyny wlalem, dosmaczylem i wymieszalem. Na
> godzine do lodowki. Chipsy kukurydziane na stol i zniknelo blyskawicznie.
> Tabsko uzylem bo w poblizu nie bylo papryczki jalapeno ani czuszki. Mysle,
> ze wersja z posiekana papryczka jest rowniez dobra.
> Czarek
> P.S. Jesli wyprobujecie dajcie znac co sadzicie o tym pomysle
Meksykanie robia podobny sos do tortilla chips, nazywa sie to salsa de
frijoles, tylko zamiast pietruszki uzywaja swieza kolendre.
Magdalena Bassett
|