« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2009-10-11 14:19:22
Temat: Faszerowany kurczak bez wątróbki?Witam.
Mam ogromną ochotę na faszerowanego kurczaka, ale:
- nie piekłem go nigdy wcześniej
- posiadam najprostszy możliwy piekarnik
- nie znoszę wątróbki: to właściwie mało powiedziane, mam
wrodzony wstręt do tego smaku i wywołuje on u mnie odruchy
wymiotne, także klasyczny farsz odpada.
Boję się udziwnionych, niesprawdzonych przepisów internetowych,
jednocześnie nie chciałby, żeby schrzanić kuraka, albo wysuszyć.
Poproszę o rady uwzględniając 3 poprzednie punkty :).
Rysiek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2009-10-11 14:31:43
Temat: Re: Faszerowany kurczak bez wątróbki?In article <hasphe$m16$1@inews.gazeta.pl>,
"Rysiek" <t...@t...pl> wrote:
> Witam.
>
> Mam ogromną ochotę na faszerowanego kurczaka, ale:
>
> - nie piekłem go nigdy wcześniej
> - posiadam najprostszy możliwy piekarnik
> - nie znoszę wątróbki: to właściwie mało powiedziane, mam
> wrodzony wstręt do tego smaku i wywołuje on u mnie odruchy
> wymiotne, także klasyczny farsz odpada.
Rozumiem, że nie lubisz wątróbki, ale dlaczego odpada także klasyczny
farsz?
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2009-10-11 21:18:31
Temat: Re: Faszerowany kurczak bez wątróbki?JaMyszka pisze:
> On 11 Paź, 16:19, "Rysiek" wrote:
>> Mam ogromną ochotę na faszerowanego kurczaka, ale:
>> [...]
>
> Na zimno czy na gorąco?
> Bo ja kiedyś, kiedyś robiłam faszerowanego kurczaka w galarecie.
>
> Kurczaka obiera się ze skóry (ale tak, by jej nie przeciąć!).
> Mięso odfiletowuje się od kości i następnie się je mieli.
> Mięso przyprawia się wg uznania oraz dodaje jajko, pokrojoną natkę
> pietruszki i namoczoną (a odciśniętą) suchą bułkę. Wyrabia się tak
> samo jak kotlety mielone.
> Tak uzyskany farsz wkładamy do skóry, którą następnie zaszywamy tak,
> by ten farsz nie wyszedł w czasie gotowania.
> Bo to wypchane "truchło" gotujemy wraz z jarzynami na wolnym ogniu
> przez ok. 1,5 godz.
> Jeszcze ciepłe wyjmujemy delikatnie na talerz i lekko spłaszczamy
> kładąc na nim nieznacznie obciążoną deskę. I niech stygnie.
> Zimnego kroimy na poprzeczne plasterki i układamy w naczyniu do
> galaretek. Zalewamy zimnym wywarem wzmocnionym żelatyną. Ostawiamy do
> stężenia.
> Podany na stół sam znika nie wiadomo kiedy;p
mycha walisz się w dópsko ?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2009-10-11 22:54:09
Temat: Re: Faszerowany kurczak bez wątróbki?
Użytkownik "Władysław Łoś" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-4570B4.16314211102009@news.onet.pl...
> In article <hasphe$m16$1@inews.gazeta.pl>,
> "Rysiek" <t...@t...pl> wrote:
>
> > Witam.
> >
> > Mam ogromną ochotę na faszerowanego kurczaka, ale:
> >
> > - nie piekłem go nigdy wcześniej
> > - posiadam najprostszy możliwy piekarnik
> > - nie znoszę wątróbki: to właściwie mało powiedziane, mam
> > wrodzony wstręt do tego smaku i wywołuje on u mnie odruchy
> > wymiotne, także klasyczny farsz odpada.
>
> Rozumiem, że nie lubisz wątróbki, ale dlaczego odpada także klasyczny
> farsz?
>
Nie mogę się oprzeć wrażeniu, że dla Rysia klasyczny farsz to to, co w
kurczęciu normalnie jest: wątróbka i inne rzeczy, które można by z
kurczęcia wyjąć, ale po co...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2009-10-12 07:07:22
Temat: Re: Faszerowany kurczak bez wątróbki?In article <hatnmk$290$1@inews.gazeta.pl>, "lemonka" <...@a...com> wrote:
> Użytkownik "Władysław Łoś" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:wlalos-4570B4.16314211102009@news.onet.pl...
> > In article <hasphe$m16$1@inews.gazeta.pl>,
> > "Rysiek" <t...@t...pl> wrote:
> >
> > > Witam.
> > >
> > > Mam ogromną ochotę na faszerowanego kurczaka, ale:
> > >
> > > - nie piekłem go nigdy wcześniej
> > > - posiadam najprostszy możliwy piekarnik
> > > - nie znoszę wątróbki: to właściwie mało powiedziane, mam
> > > wrodzony wstręt do tego smaku i wywołuje on u mnie odruchy
> > > wymiotne, także klasyczny farsz odpada.
> >
> > Rozumiem, że nie lubisz wątróbki, ale dlaczego odpada także klasyczny
> > farsz?
> >
> Nie mogę się oprzeć wrażeniu, że dla Rysia klasyczny farsz to to, co w
> kurczęciu normalnie jest: wątróbka i inne rzeczy, które można by z
> kurczęcia wyjąć, ale po co...
Ale skoro tak miałoby być, to dlaczego odróżnia klasyczny farsz od
farszu z wątróbką? Słusznie, że odróżnia, ale nie pisze dlaczego
klasyczny farsz także odpada.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2009-10-12 09:05:10
Temat: Re: Faszerowany kurczak bez wątróbki?W=?ISO-8859-2?B?s2FkeXOzYXcgIKNvtg==?= wrote:
>> Użytkownik "Władysław Łoś" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
>> news:wlalos-4570B4.16314211102009@news.onet.pl...
>> > In article <hasphe$m16$1@inews.gazeta.pl>,
>> > "Rysiek" <t...@t...pl> wrote:
>> >
>> > > Witam.
>> > >
>> > > Mam ogromną ochotę na faszerowanego kurczaka, ale:
>> > >
>> > > - nie piekłem go nigdy wcześniej
>> > > - posiadam najprostszy możliwy piekarnik
>> > > - nie znoszę wątróbki: to właściwie mało powiedziane, mam
>> > > wrodzony wstręt do tego smaku i wywołuje on u mnie odruchy
>> > > wymiotne, także klasyczny farsz odpada.
[...]
> Ale skoro tak miałoby być, to dlaczego odróżnia klasyczny farsz od
> farszu z wątróbką? Słusznie, że odróżnia, ale nie pisze dlaczego
> klasyczny farsz także odpada.
Mam wrażenie, że poszło o "także" zamiast "tak, że"
Justyna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2009-10-12 17:24:37
Temat: Re: Faszerowany kurczak bez wątróbki?Użytkownik "Rysiek" <t...@t...pl> napisał w
wiadomości news:hasphe$m16$1@inews.gazeta.pl...
> Witam.
> Mam ogromną ochotę na faszerowanego kurczaka, ale:
> - nie piekłem go nigdy wcześniej
> - posiadam najprostszy możliwy piekarnik
> - nie znoszę wątróbki: to właściwie mało powiedziane, mam
> wrodzony wstręt do tego smaku i wywołuje on u mnie odruchy
> wymiotne, także klasyczny farsz odpada.
> Boję się udziwnionych, niesprawdzonych przepisów internetowych,
> jednocześnie nie chciałby, żeby schrzanić kuraka, albo wysuszyć.
> Poproszę o rady uwzględniając 3 poprzednie punkty :).
> Rysiek
A jakby tak przyrządzić kurczaka a la kaczka z jabłkami? ;-)
Dostałem kurę ze wsi i upiekłem ją jak kaczkę...z jabłkami.
Palce lizać.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2009-10-13 18:16:39
Temat: Re: Faszerowany kurczak bez wątróbki?Dnia Sun, 11 Oct 2009 11:41:28 -0700 (PDT), JaMyszka napisał(a):
> On 11 Paź, 16:19, "Rysiek" wrote:
>> Mam ogromną ochotę na faszerowanego kurczaka, ale:
>> [...]
>
> Na zimno czy na gorąco?
> Bo ja kiedyś, kiedyś robiłam faszerowanego kurczaka w galarecie.
>
> Kurczaka obiera się ze skóry (ale tak, by jej nie przeciąć!).
> Mięso odfiletowuje się od kości i następnie się je mieli.
> Mięso przyprawia się wg uznania oraz dodaje jajko, pokrojoną natkę
> pietruszki i namoczoną (a odciśniętą) suchą bułkę. Wyrabia się tak
> samo jak kotlety mielone.
> Tak uzyskany farsz wkładamy do skóry, którą następnie zaszywamy tak,
> by ten farsz nie wyszedł w czasie gotowania.
> Bo to wypchane "truchło" gotujemy wraz z jarzynami na wolnym ogniu
> przez ok. 1,5 godz.
> Jeszcze ciepłe wyjmujemy delikatnie na talerz i lekko spłaszczamy
> kładąc na nim nieznacznie obciążoną deskę. I niech stygnie.
> Zimnego kroimy na poprzeczne plasterki i układamy w naczyniu do
> galaretek. Zalewamy zimnym wywarem wzmocnionym żelatyną. Ostawiamy do
> stężenia.
> Podany na stół sam znika nie wiadomo kiedy;p
Toto się nazywa "galantyna" :-)
--
Ikselka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2009-10-14 19:36:38
Temat: Re: Faszerowany kurczak bez wątróbki?On 13 Paź, 20:16, XL wrote:
> >> Mam ogromną ochotę na faszerowanego kurczaka, ale:
> >> [...]
> > Na zimno czy na gorąco?
> > (...)
> Toto się nazywa "galantyna" :-)
No masz!
Dyć dostałam ten przepis na kurczaka faszerowanego - w galarecie.
Ale człowiek uczy się aż do śmierci, nieprawdaż?
A mój był inny niż ten
http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/dr%F3b/galanty
na-z-kurczaka-%11-krok-po-kroku.html
Fajnie pokazane jest "obieranie" kuraka ze skóry.
Thx:)
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://zwijaj.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2009-10-15 08:00:23
Temat: Re: Faszerowany kurczak bez wątróbki?JaMyszka pisze:
> http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/dr%F3b/galanty
na-z-kurczaka-%11-krok-po-kroku.html
> Fajnie pokazane jest "obieranie" kuraka ze skóry.
To jest chyba najtrudniejszy element całej zabawy.
Hm... zjadłabym sobie takiego kuraka.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |