Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.ipartners.pl!newspeer.ebone.net!arclight.uoregon.edu!news.n
etins.net!news-out.cwix.com!newsfeed.cwix.com!newsfeed.avtel.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: Bassett Design
X-Mailer: Mozilla 4.5 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en,pl
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Filet z lososia w pergaminie
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii; x-mac-type="54455854";
x-mac-creator="4D4F5353"
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 28
Date: Tue, 29 Feb 2000 06:46:08 -0800
NNTP-Posting-Host: 207.71.237.203
X-Complaints-To: a...@a...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 951835937 207.71.237.203 (Tue, 29 Feb 2000 06:52:17 PST)
NNTP-Posting-Date: Tue, 29 Feb 2000 06:52:17 PST
X-Received-Date: Tue, 29 Feb 2000 06:52:17 PST (newsfeed.avtel.net)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:23903
Ukryj nagłówki
Zrobilam swietne danie z lososia, ktore polecam. Jest to filet
przelozony "nadzieniem" z orzechow i przypraw, pieczony w pergaminie,
albo ciescie Filo, jak kto z USA.
Na 5 osob
1 kg filetu z lososia (ja mialam dwa filety od ogona)
1/2 szklanki grubo zmielonych orzechow (migdalow i wloskich)
1/4 szklanki tartej bulki
1/4 szklanki stopionego masla
2 lyzki posiekanej pietruszki
1 lyzka tymianku, estragonu, szalwii (co kto ma z swiezych ziol)
sol pieprz
Skladniki nadzienia zmieszac z goracym maslem. Nadzienie bedzie w
konsystencji jak mokry zwir. Dwa filety dopasowac do siebie. Na jednym
ulozyc "nadzienie", przyklepac, polozyc na wierzchu drugi filet,
zostawic na troche. Gdy maslo w nadzieniu wystygnie, wszystko
stwardnieje i bedzie latwo kroic. Sandwich z filetow pokroic w poprzek
na 5 porcji. Przygotowac pergamin: zlozyc kawalek na pol i wyciac
ksztalt, ktory po rozlozeniu wyglada jak plaskie serce. Filet ulozyc na
polowie "serca,", przykryc druga polowa pergaminu, brzegi pergaminu
zawinac, jak pierog.
Albo jak mozna dostac takie "papierowe" ciasto, zwane Filo w USA, (Grecy
z tego ciasta robia baklave), to nalezy wziac po 3 platy ciasta,
posmarowac kazdy roztopionym maslem, zakladajac je na siebie, a na to
filet, i zawinac. Piec w bardzo goracym piecu, okolo 20 minut. Podawac w
pergaminie, kazdy sobie swoja paczuszke otwiera. Podac z ryzem i salata.
Magdalena
|