| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-04-26 17:04:24
Temat: Francuskie cudko latwe i tanieRillettes z makreli (przepisane za pozwoleniem autora z fr.rec.cuisine)
Tani latwy i doskonaly przepis na zaskakujaca przystawke
Rillettes to innemy slowy gruby niezbyt dobrze zmielony pasztet
najczesciej z wieprzowiny, albo z gesi.
Zasada rillettes jest gotowanie miesa we wlasnym tluszczu...oczywiscie nie
ryby.
Co do reszty wiadomosci o tej typowo francuskiej preparacji uklonimy sie
do Wladyslawa i jego obszernej biblioteki!
Aktualnie rillettes z ryby sa coraz bardziej "a la mode"
Zamiats makreli mozna uzyc np sardynek albo jeszcze innej ryby.
A przede wszystkim nie nalezy robic tego przepisu jesli nie lubi sie
smaku ryby...
na 6 osob
5 do 6 makrel tak aby osiagnac 1 kilo miesa
2 cytryny
5 lyzek do zupy musztardy na estragonie czy na zielonym pieprzu
(mozna zrobic samemu mieszajac musztarde z czym wola!)
Szczypiorek, pietruszka (natka)
Krotki bulion (najprostrzy) juz gotowy i ostudzony
Sol morska jesli mozna
Do zimnego i solonego kr.bulionu wlozyc wyczyszczone ryby (makrele maja w
srodku taka czarna blone ktora nalezy usunac)
Jak sie zagotuje, zgasic ogien, przykryc i zostawic na dobre 5 minut.
Wyjac ryby i podstudzic (tak aby sie nie poparzyc dotykajac ich)
Zdjac skore, oddzielic filety i rozgniesc je widelcem
(druga szkola woli przepuscic przez maszynke co dale bardziej miekka
konsystencje, a trzecia ciac az do skutku...)
Teraz dobrze wymieszac z musztarda, sokiem z cytryn i szczypiorkiem ALBO
natka (te dwie trawy razem dla mnienie maja sensu)dosolic i dopieprzyc do
smaku
Ugniesc juz gotowe "Rillettes" w malych glinianych sloiczkach i zeby bylo
ladnie ubrac je natkami od pietruszki i kawaleczkami cytryny.
Podawac np z grzankami i bialym winem jako aperitif
Smacznego Panstwu zycze!
--
Amicalement
Paul Urstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-04-26 18:33:27
Temat: Re: Francuskie cudko latwe i taniePaul,
Chyba dodanie do tego rillettes odrobiny armagnac lub cognac nie uczyniloby
mu krzywdy.
pozdrawiam,
Slav
P.s. A to jest co znalazlem pod haslem "Rillettes" w amerykanskim website:
http://www.suite101.com/article.cfm/appetizers/18627
nie wyglada to dobrze, prawda?
California Rillettes
Ingredients
2 T flat leaf parsley
1 T fresh tarragon
1 2 inch piece of red onion
5 oz cooked meat. (I like chicken, but veal or pork will also work)
1 t lemon zest
1 t lemon juice
6 T unsalted butter
1 t salt
1 t ground pepper (or to taste)
In a food processor or blender, process ingredients until finely pureed and
well blended. Taste, adjust the seasoning, pack into ramekins and chill.
Serve with crackers.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |