Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.tas
k.gda.pl!newsfeeds.belnet.be!news.belnet.be!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online
.de!news-spur1.maxwell.syr.edu!news.maxwell.syr.edu!news.stealth.net!jfk3-feed1
.news.digex.net!intermedia!plonk.apk.net!news.apk.net!not-for-mail
From: "Paul" <p...@p...ch>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Francuskie cudko latwe i tanie
Date: Thu, 26 Apr 2001 19:04:24 +0200
Organization: APK Net
Lines: 44
Message-ID: <9c9kgf$hfa$1@plonk.apk.net>
NNTP-Posting-Host: ras14.planet.ch
X-Trace: plonk.apk.net 988304719 17898 195.141.26.134 (26 Apr 2001 17:05:19 GMT)
X-Complaints-To: a...@a...net
NNTP-Posting-Date: 26 Apr 2001 17:05:19 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:50425
Ukryj nagłówki
Rillettes z makreli (przepisane za pozwoleniem autora z fr.rec.cuisine)
Tani latwy i doskonaly przepis na zaskakujaca przystawke
Rillettes to innemy slowy gruby niezbyt dobrze zmielony pasztet
najczesciej z wieprzowiny, albo z gesi.
Zasada rillettes jest gotowanie miesa we wlasnym tluszczu...oczywiscie nie
ryby.
Co do reszty wiadomosci o tej typowo francuskiej preparacji uklonimy sie
do Wladyslawa i jego obszernej biblioteki!
Aktualnie rillettes z ryby sa coraz bardziej "a la mode"
Zamiats makreli mozna uzyc np sardynek albo jeszcze innej ryby.
A przede wszystkim nie nalezy robic tego przepisu jesli nie lubi sie
smaku ryby...
na 6 osob
5 do 6 makrel tak aby osiagnac 1 kilo miesa
2 cytryny
5 lyzek do zupy musztardy na estragonie czy na zielonym pieprzu
(mozna zrobic samemu mieszajac musztarde z czym wola!)
Szczypiorek, pietruszka (natka)
Krotki bulion (najprostrzy) juz gotowy i ostudzony
Sol morska jesli mozna
Do zimnego i solonego kr.bulionu wlozyc wyczyszczone ryby (makrele maja w
srodku taka czarna blone ktora nalezy usunac)
Jak sie zagotuje, zgasic ogien, przykryc i zostawic na dobre 5 minut.
Wyjac ryby i podstudzic (tak aby sie nie poparzyc dotykajac ich)
Zdjac skore, oddzielic filety i rozgniesc je widelcem
(druga szkola woli przepuscic przez maszynke co dale bardziej miekka
konsystencje, a trzecia ciac az do skutku...)
Teraz dobrze wymieszac z musztarda, sokiem z cytryn i szczypiorkiem ALBO
natka (te dwie trawy razem dla mnienie maja sensu)dosolic i dopieprzyc do
smaku
Ugniesc juz gotowe "Rillettes" w malych glinianych sloiczkach i zeby bylo
ladnie ubrac je natkami od pietruszki i kawaleczkami cytryny.
Podawac np z grzankami i bialym winem jako aperitif
Smacznego Panstwu zycze!
--
Amicalement
Paul Urstein
|