Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia bigos

Grupy

Szukaj w grupach

 

bigos

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-04-26 02:08:31

Temat: bigos
Od: "ac" <o...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

jak zrobic naprawde dobry bigos ?
pozdrowienia
violetta



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-04-27 02:56:46

Temat: Re: bigos
Od: "Ania Derejski" <a...@v...ca> szukaj wiadomości tego autora

Poszukaj w archiwum grupy.
Temat byl walkowany dlugo przed swiwtami
Bozego Narodzenia.
Przepisow jest tyle ilu kucharzy.
Kiedys dla mnie bigos to bylo 1:1. Kilo kapuchy kilo roznego miecha.
Teraz z bigosu lubie tylko kapuste :)))
A tak ogolnie to rzeczywiscie kilo kapusty, kilo roznych mies i wedlin.
Ja daje zeberka lub kotlety schabowe, mieso bez kosci wieprzowe, wlowe,
boczek, kielbase lub szynke w kostke plus grzyby, cebule podsmazana.
Mozna tez robic rozne inne wersje z wedzona golonka, wedzonym schabem,
i takie tam.....
Kapuste w zaleznosci co to za kapusta (jak kwasna)
albo sie plucze albo tez nie, albo sie odcedza albo nie.
Wszystko zalezy co kto lubi...
Musisz potrenowac :))
pozdrawiam Ania

"ac" <o...@p...fm> wrote in message
news:9c9a6u$1493$1@news2.ipartners.pl...
> jak zrobic naprawde dobry bigos ?
> pozdrowienia
> violetta
>
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-04-27 03:44:19

Temat: Re: bigos
Od: l...@a...com (Lilibell555) szukaj wiadomości tego autora

>jak zrobic naprawde dobry bigos ?
>

Ja jak jeszcze kiedys robilam bigos to go robilam "na oko" a raczej lepiej
powiedziec
"na jezyk".Bralam po rowno kapusty kiszonej i swiezej.Do tego troche kielbaski
wedzonej.troche schabu pieczonego,podsmazona cebulka,sporo
suszonych,wymoczonych grzybow razem z woda w ktorej je moczylam,troche sliwek
suszonych bez pestek,sol,pieprz no i oczywiscie winko czerwone.Dalej to jedni
lubia a drudzy sie oburzaja,ze to profanacja bigosu:przecier pomidorowy.Ja
naleze do tych pierwszych i zawsze kapke dokladalam.Moj bigos to mam wrazenie
wersja bardziej lekkostrawna (jesli mozna tu mowic o lekkostrawnosci),mniej
miecha,wiecej kapustki.Slyszalam,ze niektorzy dodaja tez troche jablek kwasnych
albo i gruszek suszonych.Jak sie to wszystko porzadnie ugotuje to najlepiej
dobrze ochlodzic i znowu wszystko porzadnie zagrzac i potem schlodzic i zagrzac
i tak mase razy.Im wiecej razy sie operacje powtorzy tym bigosik lepszy :-)))
Najlepszy to tak po paru dniach bedzie!Oczywiscie jak napisala Ania to tyle
jest bigosow ilu kucharzy :-)))
Dotka
Uch sama sobie teraz smaku narobilam na bigosik z chlebkiem z maselkiem...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Gdzie dobrze zjesc w Krakowie?
Kurczak w 5 smakach
Feta
amoniaczki
karczochy

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »